• Business

    Shell: Αυξάνει κατά 15% το μέρισμα της – Στροφή σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο

    • Bloomberg
    Ο νέος CEO της Shell, Wael Sawan

    Ο νέος CEO της Shell, Wael Sawan


    Η Shell θα αυξήσει το μέρισμά της κατά 15% και θα ενισχύσει την παραγωγή φυσικού αερίου, καθώς ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος Wael Sawan επικεντρώνεται εκ νέου στα ορυκτά καύσιμα που οδήγησαν πέρυσι τα κέρδη της εταιρείας σε επίπεδα ρεκόρ.

    Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος της στροφής της μεγάλης ευρωπαϊκής πετρελαϊκής εταιρείας προς τα πιο κερδοφόρα τμήματα της επιχείρησής της, ενώ ταυτόχρονα περιορίζει τους τομείς που δεν έχουν αρκετά υψηλές αποδόσεις. Η εταιρεία επανέλαβε τη δέσμευσή της να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

    «Θα επενδύσουμε στα μοντέλα που λειτουργούν – σε αυτά με τις υψηλότερες αποδόσεις που ανταποκρίνονται στις δυνάμεις μας», δήλωσε ο Sawan. Ο Διευθύνων Σύμβουλος και η διοικητική του ομάδα θα παρουσιάσουν περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο στους μετόχους κατά τη διάρκεια παρουσίασης στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη.

    Η Shell επαναφέρει σταδιακά το μέρισμά της από τότε που ο πρώην CEO Ben van Beurden το έκοψε εν μέσω της πανδημίας.

    Αν και με την τελευταία αύξηση εξακολουθεί να διαμορφώνεται περίπου 30% κάτω από το επίπεδο πριν από την Covid, η κίνηση μπορεί να βοηθήσει τους επενδυτές να πειστούν ότι η εταιρεία μπορεί να είναι μια αξιόπιστη πηγή μετρητών.

    Shell Aims to Close the Valuation Gap With American Rivals
    Η Shell έχει στόχο να κλείσει το χάσμα της αποτίμησης της σε σχέση με αυτή των αμερικανικών ανταγωνιστικών εταιρειών

    Επαναγορά μετοχών 5 δισ. δολ.

    Εκτός από την αύξηση του μερίσματος, που θα τεθεί σε ισχύ αυτό το τρίμηνο, η Shell δεσμεύτηκε να επαναγοράσει μετοχές αξίας τουλάχιστον 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο εξάμηνο.

    Η εταιρεία θα μειώσει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες στα 22 έως 25 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για το 2024 και το 2025, χαμηλότερα από την προσδοκία για 23 δισ. δολ. έως 27 δισ. δολάρια φέτος.

    Κλειδί για την επίτευξη υψηλότερων αποδόσεων θα είναι η επιχείρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου που στηρίζει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της Shell.

    Η εταιρεία δεν θα επιδιώξει πλέον να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 1% έως 2% ετησίως, έχοντας επιτύχει το αρχικό της σχέδιο μείωσης της παραγωγής – που ανακοινώθηκε το 2021 – ταχύτερα από το αναμενόμενο.

    Η Shell έχει στόχο τώρα να αναπτύξει την επιχείρηση φυσικού αερίου και να σταθεροποιήσει την παραγωγή πετρελαίου έως το 2030.

    Με αυτή την κίνηση θα ακολουθήσει τα βήματα της BP Plc, η οποία επίσης απέσυρε τα σχέδιά της για μείωση της παραγωγής πετρελαίου νωρίτερα φέτος. Οι επενδυτές επιβράβευσαν αυτή την κίνηση με άλμα 15% στην τιμή της μετοχής της BP.

    Διαβάστε ακόμη:

    Βρετανία: Ο πετρελαϊκός κολοσσός Shell ανακοίνωσε αυξημένα κέρδη α’ τριμήνου

    Shell: Αμοιβή μαμούθ 9,7 εκατ. στερλίνων για τον πρώην CEO του πετρελαϊκού κολοσσού

    Shell: Αμοιβή μαμούθ 9,7 εκατ. στερλίνων για τον πρώην CEO του πετρελαϊκού κολοσσού

    ─────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ