• Business

    Το τολμηρό βήμα του Γιώργου Περιστέρη με την μεγαλύτερη έκδοση ελληνικού ομολόγου

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.: Συμφωνία για την απόκτηση του 100% των μετοχών του Ομίλου ΗΡΩΝ

    Γιώργος Περιστέρης, επικεφαλής ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ


    Τη δική της ξεχωριστή ιστορία στην έκδοση ελληνικού δικαίου ομολόγων, που τελούν υπό διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο της Αθήνας, είναι έτοιμη να γράψει η ΓΕΚ Τέρνα του Γιώργου Περιστέρη, με το νέο 7ετές ομόλογο που σκοπεύει να αντλήσει έως 500 εκατ. ευρώ.

    Είναι το μεγαλύτερο σε αξία στη μέχρι τώρα λειτουργία της συγκεκριμένης αγοράς, που ξεκίνησε πριν 3,5 χρόνια. Έως σήμερα τα περισσότερα κεφάλαια συγκέντρωσε τον Ιούνιο του 2017 το ομόλογο της Μυτιληναίος, ύψους 300 εκατ. ευρώ, έκδοση η οποία προπληρώθηκε και ανακλήθηκε πρόσφατα. Επίσης, το ομόλογο που ανακοίνωσε χθες η Lamda Development είναι ύψους έως 320 εκατ. ευρώ και όπως φαίνεται θα ακολουθήσει αυτό της ΓΕΚ Τέρνα.

    Η κίνηση Περιστέρη συνιστά ένα τολμηρό βήμα ως προς το μεγάλο ύψος των ζητούμενων κεφαλαίων και ταυτόχρονα δείχνει την εμπιστοσύνη του Έλληνα επιχειρηματία προς το επενδυτικό κοινό, για την έμπρακτη συνδρομή του στα αναπτυξιακά σχέδια του ομίλου.

    Εκτός των Ελλήνων επενδυτών κρίσιμο στοιχείο για την κάλυψη της ομολογιακής έκδοσης των 500 εκατ. ευρώ, είναι και η συμμετοχή των ξένων, οι οποίοι στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν ελκυστικότερες προϋποθέσεις για να λάβουν μέρος στη διαδικασία της δημόσιας εγγραφής.

    Και τούτο γιατί διορθώθηκαν οι…ανορθογραφίες του παρελθόντος, που κράταγαν μακριά από τα ελληνικού δικαίου ομόλογα τους ξένους επενδυτές. Τώρα οι ενδιαφερόμενοι ξένοι μπορούν να λάβουν μέρους στη δημόσια εγγραφή μέσω prime broker, χωρίς να απαιτείται να έχουν οι ίδιοι λογαριασμό στο εγχώριο Σύστημα Άυλων Τίτλων ( ΣΑΤ), γεγονός που εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει τονωτικά για τη συνολική ζήτηση του ομολόγου της ΓΕΚ Τέρνα.

    Η δημόσια προσφορά για το 7ετές επενδυτικό ομόλογο της ΓΕΚ Τέρνα ξεκινά την Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020 και ολοκληρώνεται την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020. Προβλέπεται η έκδοση έως 500.000 κοινών ανώνυμων άυλων ομολογιών με το ελάχιστο ποσό έγγραφής στα 1.000 ευρώ. Την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020 θα ανακοινωθεί το εύρος απόδοσης.

    Σύμφωνα με τη διοίκηση του κατασκευαστικού – ενεργειακού ομίλου τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν θα συμβάλουν στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος στους τομείς των παραχωρήσεων, των υποδομών και της ενέργειας από θερμικές πηγές (σε ποσοστό 80%), ενώ μικρό μέρος των κεφαλαίων θα χρησιμοποιηθούν και για την αναχρηματοδότηση μέρους του δανεισμού.

    Αναλυτικότερα, εντός 4 μηνών από την είσπραξη των αντληθέντων κεφαλαίων ποσό 40,1 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την ολική αποπληρωμή κοινού ομολογιακού δανείου της θυγατρικής Τέρνα Λευκόλιθοι και του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της. Ποσό 18,5 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την πληρωμή κοινού ομολογιακού έκδοσης της ΓΕΚ Τέρνα και 17,3 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της θυγατρικής Τέρνα. Το μεγαλύτερο ποσό 400 εκατ. ευρώ θα διατεθεί την περίοδο 2020 – 2027 για τη χρηματοδότηση (μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου ή και δανεισμού) επενδύσεων στους τομείς των παραχωρήσεων, των υποδομών και της ενέργειας.

    Όπως επισημαίνει η διοίκηση της ΓΕΚ Τέρνα έχει δρομολογήσει επενδυτικό πρόγραμμα στους τομείς των παραχωρήσεων και των υποδομών, με συμμετοχή του ομίλου σε έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 3,5 δις. Το επενδυτικό αυτό πρόγραμμα περιλαμβάνει είτε υφιστάμενα έργα, όπως ο Νέος Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης, είτε έργα που βρίσκονται σε ώριμο πλέον στάδιο και για τα οποία αναμένονται εξελίξεις το επόμενο διάστημα. Μέσω των επενδύσεων αυτών αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 20.000 νέες θέσεις εργασίας την προσεχή πενταετία. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης οι επενδύσεις του εν λόγω ομίλου ήταν 2,5 δις. ευρώ, ενώ αυτή την περίοδο απασχολεί περίπου 4.500 εργαζόμενους σε 16 χώρες.

    Παράλληλα η ΓΕΚ Τέρνα επεξεργάζεται σχέδιο εταιρικού μετασχηματισμού με στόχο τη βελτιστοποίηση της λειτουργικής απόδοσης, την αύξηση της αποτελεσματικότητας των επενδυτικών αποφάσεων, την ισχυροποίηση της διοίκησης, την εξασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας και αποτελεσματικότητας στην εταιρική διακυβέρνηση και την βελτιστοποίηση του ελέγχου και της επίβλεψης της δυνατότητας χρηματοδότησης της εταιρίας και του Ομίλου. Στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της θα δημιουργηθεί μια θυγατρική κατά 100% (SPV Παραχωρήσεων) η οποία θα συγκεντρώσει όλες τις συμμετοχές του ομίλου σε παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων, τη συμμετοχή στην εταιρεία παραχώρησης του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης και τυχόν νέες συμμετοχές της σε έργα παραχώρησης.

    Συγκεκριμένα η θυγατρική για τις Παραχωρήσεις θα «προικιστεί» με την επίσης θυγατρική κατά 100% του Ομίλου ΓΕΚ Τέρνα Αυτοκινητόδρομοι στην οποία θα ενταχθούν η Νέα Οδός στην οποία η ΓΕΚ Τέρνα κατέχει μετοχές που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 100% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου, η Οδός Κεντρικής Ελλάδας η οποία επίσης ανήκει εξολοκλήρου στον Όμιλο και η Ολυμπία Οδός στην οποία η συμμετοχή είναι σε ποσοστό 17%. Στην ΓΕΚ Τέρνα Καστέλι Μ.Α.Ε., θα περάσει και η συμμετοχή της Τέρνα (σε ποσοστό 32,5%) στην παραχώρηση του αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης και στη συνέχεια και αυτή στη νέα θυγατρική για τις παραχωρήσεις.

    Με βάση τα στοιχεία του ενημερωτικού για το ομολογιακό η δραστηριότητα στον τομέα των Παραχωρήσεων αντιπροσωπεύει το 16,2% και το 14,0% του κύκλου εργασιών του Ομίλου για τις χρήσεις 2019 και 2018, αντίστοιχα καθώς και το 35,4% του ΕBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) και το 36,3% του Προσαρμοσμένου ΕBITDA για τη χρήση 2019 και αντίστοιχα για τη χρήση 2018 το 34,2% του ΕBITDA και το 33,1% του Προσαρμοσμένου ΕBITDA.

    Η δραστηριότητα του ηλεκτρισμού από ΑΠΕ αντιπροσωπεύει το 20,5% και το 15,4% του κύκλου εργασιών για τις χρήσεις 2019 και 2018, αντίστοιχα, καθώς και το 65,4% και το 58% του ΕBITDA για τις χρήσεις 2019 και 2018, αντίστοιχα.

    Η δραστηριότητα των κατασκευών αντιπροσωπεύει το 58,8% και το 67,7% του κύκλου εργασιών για τις χρήσεις 2019 και 2018, αντίστοιχα, καθώς και το 3,5% και το 11,2% του ΕBITDA για τις χρήσεις 2019 και 2018, αντίστοιχα.

    Οι κατασκευαστικές δραστηριότητες του ομίλου της Τέρνα έχουν τα τελευταία έτη επεκταθεί εκτός Ελλάδος, στην Κύπρο, τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. Για τη χρήση 2019, ο κύκλος εργασιών του κατασκευαστικού τομέα, προέρχεται α) από τις δραστηριότητες στην Ελλάδα και την Κύπρο σε ποσοστό 87,4%, β) από δραστηριότητες σε Βαλκανικές χώρες σε ποσοστό 5,1% και γ) από δραστηριότητες σε χώρες της Μέσης Ανατολής σε ποσοστό 7,5%.

    Στο τέλος του 2019 δύο κύριες συμβάσεις συνεισφέρουν το 54,5% επί του συνολικού κύκλου εργασιών του λειτουργικού τομέα των κατασκευών. Συγκεκριμένα η σύμβαση με την ΔΕΗ Α.Ε για το έργο «ΑΗΣ Πτολεμαΐδας – Ατμοηλεκτρική Μονάδα V» συνεισφέρει κατά 42,5%, ενώ η σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο για το έργο που αφορά το νότιο τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Ε-65 το 12%.

    Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων της ΓΕΚ Τέρνα την 31.12.2019, ήταν 1.661 εκατ. με το 25,3% να αφορά σε έργα που εκτελούνται στο εξωτερικό. Επιπλέον, η αναμενόμενη εκτέλεση του ανεκτέλεστου μέρους υπογεγραμμένων συμβάσεων αναλύεται σε: (α) 580 εκατ. το 2020 και β) 1.081 εκατ. μέχρι το 2024.

    Οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις του Ομίλου στο τέλος της προηγούμενης χρήσης ανέρχονταν σε 2.031.342 χιλ., εκ των οποίων ποσό 266.470 χιλ. αντιστοιχεί σε τραπεζικά δάνεια της ΓΕΚ Τέρνα ενώ οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις των θυγατρικών για τις οποίες η ΓΕΚ Τέρνα έχει παράσχει εγγύηση ανέρχονταν σε ποσό 189.753 χιλ.. Το υπόλοιπο ποσό 1.575.119 χιλ. αντιστοιχεί σε δανειακές υποχρεώσεις για τις οποίες δεν έχει παρασχεθεί εγγύηση της ΓΕΚ Τέρνα.

    Ο Γιώργος Περιστέρης έχει ποσοστό στη ΓΕΚ Τέρνα 15,98%, η ολλανδική Reggeborgh Invest 30,26%, οι ίδιες μετοχές είναι 6,2% και οι λοιποί μέτοχοι με ποσοστό μικρότερο του 5% έχουν το 47,4%.



    ΣΧΟΛΙΑ