• Business

    Το πετρέλαιο οδεύει σε νέα κρίση


    Κάποιοι αναλυτές στοιχηματίζουν ότι η πρόσφατη αύξηση στο πετρέλαιο θα έχει σύντομη διάρκεια. Η μεγάλη συνάντηση των παραγωγών στη Doha του Qatar έληξε δίχως να επιτευχθεί συμφωνία.
    Ο Christopher Wood, συγγραφέας της GREED & fear, της εβδομαδιαίας αναφοράς της CLSA, είπε την Πέμπτη ότι αυτό αποδεικνύει ότι το πετρέλαιο θα πέσει στα 20 δολάρια το βαρέλι – μια από τις πιο δυνατές κραυγές αγωνίας εκεί έξω.
    oil1Το ακατέργαστο πετρέλαιο της West Texas Intermediate, κινήθηκε στα 44,45 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή. Το ακατέργαστο της Brent κινήθηκε στα 45,89 δολάρια το βαρέλι.
    Στη Doha, μέλη και μη μέλη του καρτέλ πετρελαίου OPEC συναντήθηκαν για να καταλήξουν σε συμφωνία για το ταβάνι των τιμών, σε μια προσπάθεια να τις ενισχύσουν. Πολλές οικονομίες, μεταξύ αυτών και η Σαουδική Αραβία που ελέγχει την OPEC, έχουν στραγγίξει κυριολεκτικά από την κατάρρευση των τιμών.
    Όμως το Iran – γεωπολιτικός αντίπαλος της Σαουδικής Αραβίας – έχει αντίθετα σχέδια. Αυξάνει την παραγωγή για να ξαναρχίσει τις εξαγωγές, τώρα που οι οικονομικές κυρώσεις έχουν ενταθεί.
    Οι Σαουδάραβες αρνήθηκαν να υπογράψουν χωρίς το Iran και, όπως ήταν αναμενόμενο, η συνάντηση δεν οδήγησε πουθενά. Αυτό έριξε τις τιμές του πετρελαίου 5% κάτω την περασμένη Κυριακή.
    Αλλά από την Παρασκευή, το αμερικάνικο αργό, πήγαινε για 11% αύξηση. Ο Wood είπε στην αναφορά του ότι αυτό τον ανησυχεί αρκετά: “Η GREED & fear δεν ισχυρίζεται ότι είναι αυθεντία στην ενέργεια. Όμως παραμένει πολύ σκεπτική για αυτή την αισιόδοξη οπτική στο πετρέλαιο με βάση το ότι το αμερικάνικο πετρέλαιο θα ξαναφτάσει τα 20 δολάρια το βαρέλι, αργά ή γρήγορα, με την απουσία παγώματος της παραγωγής από την OPEC”.
    Η τιμή του αργού κάνει ράλι μέχρι την Doha και υπήρχε αρκετή παραφιλολογία γύρω από τη συνάντηση των παραγωγών που έγινε την περασμένη Κυριακή.
    Ο Wood είπε επίσης ότι αυτό το ράλι των τιμών ενισχύθηκε και από την παρενόχληση της παραγωγής στο Kuwait, όπου οι εργάτες στις πετρελαϊκές έκαναν απεργία μετά από διαφωνία με την κυβέρνηση που σχεδίασε περικοπές στους μισθούς.
    oil2Ακόμα, η αμερικάνικη παραγωγή έπεσε για έκτη συνεχόμενη βδομάδα μετά από ένα μεγάλο άνοιγμα, το οποίο και συνέβαλε στην κατάρρευση των τιμών. Αυτό αύξησε τα στοιχήματα για υψηλότερες τιμές στο προσεχές μέλλον.
    Και πάλι, γιατί είναι όλοι τόσο θορυβημένοι;
    “Το γεγονός ότι το πετρέλαιο δεν έχει έκπτωση, ενθάρρυνε κι εκείνους που πίστευαν ότι θα έπιανε πάτο με την οπτική ότι η βιομηχανία έχει προσαρμοστεί”, είπε ο Wood.
    Η αύξηση των τιμών από τη Doha και μετά ενθαρρύνει ακόμα περισσότερο αυτή την άποψη, η οποία είναι λάθος για τον Wood.
    Εκείνος διατηρεί την πρόβλεψη για τα 20 δολάρια, επειδή οι γεωτρήσεις αυξάνονται, με κίνδυνο να υπάρξει πλεονασμός.
    Οι παγκόσμιες δαπάνες στη γεώτρηση πετρελαίου “θα συνεχίσουν να μειώνονται στο επόμενο τρίμηνο, δεδομένης της έκτασης και της ασταθούς φύσης της διάσπασης της δραστηριότητας”, είπε ο CEO Paal Kibsgaard. Κατά τη γνώμη του, η Schlumberger θα επικεντρωθεί στις περικοπές δαπανών για να διατηρήσει τα κέρδη.
    Στο μεταξύ, οι παγκόσμιες αποθήκες πετρελαίου παραμένουν σε ιστορικό υψηλό και μάλιστα κοντά στο 100% της χωρητικότητας σε ορισμένες περιπτώσεις. O Wood δεν πιστεύει ότι τα επίσημα δεδομένα καταγράφουν το πραγματικό μέγεθος της κατάστασης. Είπε ότι εν τέλει, η αποτελεσματικότητα της σχιστολιθικής τεχνολογίας θα διατηρήσει τις ΗΠΑ στην κορυφή των παραγωγών και όχι την OPEC ή τη Σαουδική Αραβία, όπως συνηθιζόταν.
    “Η Doha επιβεβαιώνει τη νέα πραγματικότητα”, είπε ο Farouk Soussa, της Citi Research, σε πρόσφατη αναφορά στους πελάτες. Ισχυρίζεται ότι η κρίση του πετρελαίου, που έχει ρίξει τις τιμές 60% κάτω από το πικ της τελευταίας δεκαετίας, δεν μπορεί πια να υποβαθμίζεται σαν κάτι ασήμαντο. Κι αυτό επειδή το αποτέλεσμα της Doha απέδειξε ότι οι παγκόσμιοι παραγωγοί πετρελαίου θα υποφέρουν για να μειώσουν την προμήθεια μακροπρόθεσμα. Και ενώ δε στοιχηματίζουν όλοι στην πτώση στα 20 δολάρια – περίπου στα μισά από της Παρασκευής – υπάρχουν βάσιμες αμφιβολίες για το πόσο μπορεί να ανέβει η τιμή.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/se-mia-skliri-agora-ton-bulkers-i-ikogenia-resti-richni-sanida-sotirias-stin-seanergy/40022



    ΣΧΟΛΙΑ