• Business

    Το παρασκήνιο πίσω από την κόντρα ΤΑΙΠΕΔ – Italgas

    • Contributor
    Δημήτρης Πολίτης (CEO ΤΑΙΠΕΔ)- Paolo Gallo (CEO Italgas)

    Δημήτρης Πολίτης (CEO ΤΑΙΠΕΔ)- Paolo Gallo (CEO Italgas)


    Η αντιπαράθεση της Italgas με το ΤΑΙΠΕΔ που σοβούσε εδώ και καιρό βγήκε στην επιφάνεια. Οι Ιταλοί απαιτούν επιστροφή 160 εκατομμυρίων από το ποσόν που είχαν πληρώσει για να αγοράσουν τη ΔΕΠΑ Υποδομών.

    Η απαίτηση των Ιταλών με επικεφαλής τον CEO Πάολο Γκάλο (Paolo Gallo), από το ΤΑΙΠΕΔ, στηρίζεται στο ότι υποχρεώθηκε να καταβάλλει τόκους 5% επί του τιμήματος εξαγοράς της ΔΕΠΑ Υποδομών, για το χρονικό διάστημα από την υποβολή της οικονομικής προσφοράς έως την υπογραφή της συμφωνίας αγοραπωλησίας.

    Το μεσοδιάστημα αυτό, κράτησε όντως αρκετά, κάπου ένα χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ΥΠΟΙΚ και ΥΠΕΝ, αμέσως μετά τις έρευνες της ΡΑΕ ψήφισαν νομοθετική ρύθμιση για να αρθούν όλα τα εμπόδια και να προχωρήσει τελικά η αποκρατικοποίηση.

    Στο 12μηνο αυτό ο Πρόεδρος της ΡΑΕ Θανάσης Δαγούμας, ακολουθώντας τον κανονισμό, ερευνούσε και πιστοποιούσε τις θυγατρικές ΕΔΑ, αλλά και το αν είχαν τηρηθεί οι όροι και οι διαδικασίες πώλησης με τη συμμετοχή ή όχι τρίτων επενδυτών στο σχήμα της Italgas.

    Τελικά η Italgas κατέθεσε την αγωγή διαιτησίας στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ΔΕΕ) που εδρεύει στο Παρίσι. Ήδη το ΤΑΙΠΕΔ έστειλε αναλυτικό υπόμνημα στο ΔΕΕ με το οποίο αντικρούει τις αιτιάσεις των Ιταλών και υπογραμμίζει πως δεν αναγνωρίζει οποιαδήποτε απαίτησή τους.

    Η Italgas εξέδωσε και ανακοίνωση από το Μιλάνο όπου και τα κεντρικά γραφεία της, στην οποία προστίθεται αναφέρεται ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με το ΤΑΙΠΕΔ για να αναζητηθεί συμβιβαστική λύση.

    Υπάρχει ήδη διαπραγμάτευση

    Οι πληροφορίες του mononews.gr αναφέρουν ότι η Italgas, θέλει απευθείας συνομιλίες με το ΤΑΙΠΕΔ για να βρεθεί λύση εκτός διαιτητικής διαδικασίας.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης ήδη ξεκίνησαν και ίσως σύντομα γίνει συνάντηση του κ. Δημήτρη Πολίτη που είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, με τον κ. Γκάλλο.

    Θυμίζουμε ότι το τίμημα το καλοκαίρι του 2022, ήταν στα 733 εκατ. ευρώ. Στην ITALGAS πέρασαν και οι τρεις θυγατρικές εταιρείες της ΔΕΠΑ Υποδομών, οι ΕΔΑΑ, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΔΕΔΑ και μαζί με τη συναλλαγή για την ΕΔΑ ΘΕΣΣ το συνολικό τίμημα υπολογίζεται πάνω από 900 εκατομμύρια.

    Η ευνοϊκή ρύθμιση από το ΥΠΕΝ

    Στο ΤΑΙΠΕΔ και στη ΡΑΕ όμως, θυμίζουν με νόημα την ευνοϊκή ρύθμιση για το 2023 που δόθηκε στη ΔΕΠΑ Υποδομών άρα και στην Ιtalgas αναφορικά με το WACC της εταιρίας.

    Το μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου ή Weighted Average Cost of Capital (WACC), όπως αποδίδεται ο όρος στα αγγλικά, είναι η ελάχιστη απόδοση που αναμένεται να καταβάλει η επιχείρηση κατά μέσο όρο στους μετόχους της για την χρηματοδότηση των περιουσιακών της στοιχείων.

    Οι Ιταλοί της ΔΕΠΑ Υποδομών πέτυχαν την ευνοϊκή ρύθμιση κατά προτεραιότητα, όπως προβλέπει τροπολογία του ΥΠΕΝ που κατατέθηκε στο ενεργειακό πολυνομοσχέδιο βρίσκεται προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

    Αυτή η ευνοϊκή δυνατότητα καθορισμού του WACC ανάβει το πράσινο φως στην Italgas να μειώσει δραστικά τις επενδύσεις που θα κάνουν φέτος οι τρεις ΕΔΑ (ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΔΕΔΑ), με βάση την εύλογη απόδοση που θα εγκριθεί. Η ιταλική εταιρεία προχωρεί σε δραστικό ψαλίδισμα των επενδυτικών της σχεδίων για το 2023, χωρίς να έχει κάποια συμβατική επίπτωση για αυτό.

    Η ρύθμιση αυτή όπως ήταν φυσικό προκάλεσε αντιδράσεις από ιδιώτες ενεργειακούς επενδυτές κυρίως Έλληνες που «μουρμουρίζουν» πως στους ίδιους δεν χαρίζεται τίποτα ενώ οι Ιταλοί χρησιμοποιούν την ιταλική κυβέρνηση και την Πρεσβεία για πετύχουν τους στόχους τους, επικαλούμενοι ακόμη και εξέταση πιθανής μείωσης της ιταλο-τουρκικής συνεργασίας προς όφελος της Ελλάδας για να το πετύχουν!

    Βεβαίως, προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι, «οι Ιταλοί συνεχίζουν κανονικά και απτόητοι τη συνεργασία τους με την μεγάλη τουρκική αγορά αφήνοντας κατά μέρος τα …παραμύθια που πουλάνε προς την Ελλάδα».

    Τι λένε οι Ιταλοί

    Αναλυτικά η δήλωση της Italgas:

    «Η ζημιά που ποσοτικοποιεί η Italgas στη διαδικασία διαιτησίας αφορά σε μια σειρά αξιώσεων για γεγονότα και συνθήκες που προέκυψαν μετά την υπογραφή του SPA για την εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών.

    Παράλληλα με τη νομική διαδικασία, με πνεύμα εποικοδομητικής προσέγγισης, η Italgas και το ΤΑΙΠΕΔ έχουν εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης που θα αποτελεί έναν δίκαιο συμβιβασμό».

    Στο θέμα είχε αναφερθεί το mononews.gr και wiseman όταν είχαν διαρρεύσει και εν συνεχεία δημοσιοποιηθεί οι καταστάσεις του ΤΑΙΠΕΔ για το 2022.

    Όπως είχε γίνει γνωστό, ήδη από τις 12 Σεπτεμβρίου 2022, σχεδόν την επομένη της υπογραφής της συμφωνίας για την πώληση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas, οι Ιταλοί προσέφυγαν, όπως απειλούσαν από πριν, στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο που εδρεύει στο Παρίσι.

    Το ΤΑΙΠΕΔ ενημερώθηκε από το Διαιτητικό Δικαστήριο και απάντησε με ‘σκληρό’ υπόμνημα που αποκρούει τις αιτιάσεις και αρνείται τις απαιτήσεις

    Όπως γράφει χαρακτηριστικά η έκθεση των χρηματοοικονομικών καταστάσεων, «οι πλείστες των απαιτήσεων αφορούσαν θέματα καθυστέρησης και παροχής στοιχείων για τη πωλούμενη εταιρία και τις θυγατρικές αυτής».

    Διαβάστε επίσης:

    Attica Group: Στις 26/9 η τακτική γενική συνέλευση μετά την αναβολή

    Goldman Sachs: Οι νέες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

    Η αίσθηση πολυτέλειας των Ρότσλιντ. Μοναδικός πλούτος σε δημοπρασία



    ΣΧΟΛΙΑ