• Business

    Το «νέο» Κτηματολόγιο – Τι γίνεται με τα πρόστιμα στις εκπρόθεσμες δηλώσεις

    Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

    Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης


    Πριν προλάβει να στεγνώσει το…μελάνι των προγραμματικών, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ανακοίνωσε τη λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας για το Κτηματολόγιο.

    Η εφαρμογή της πλατφόρμας ήταν πολύ υψηλά στη λίστα του νέου υφυπουργού και ήδη από τις πρώτες του ημέρες στο υπουργείο, την είχε βάλει σε απόλυτη προτεραιότητα. Όπως έχει πει και ο ίδιος, στόχος είναι να μπουν τέλος στις ουρές και να διευκολύνει τους πολίτες.

    Η νέα πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί τη Δευτέρα 28 Αυγούστου στα Κτηματολογικά Γραφεία Αθηνών & Πειραιώς, τα οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα κοσμοσυρροής και αποτελεί το δεύτερο βήμα ενός ευρύτερου σχεδίου μέσω του οποίου η κυβέρνηση επιδιώκει να δώσει λύση στις χρόνιες παθογένειες του Κτηματολογίου, ψηφιοποιώντας σταδιακά το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών.

    Πώς θα λειτουργεί

    Οι πολίτες θα συνδέονται με χρήση των προσωπικών τους κωδικών taxis net και θα εκδίδουν από τον υπολογιστή ή το κινητό τους έως 4 αριθμούς σειράς προτεραιότητας ανά ημέρα, για την εξυπηρέτησή τους.

    Στη συνέχεια μέσω της ίδιας εφαρμογής, η οποία είναι διασυνδεδεμένη με τα Κτηματολογικά Γραφεία, θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τον αριθμό προτεραιότητας που εξυπηρετείται κάθε στιγμή, ενώ η πλατφόρμα θα παρέχει και εκτίμηση χρόνου για τη δική τους εξυπηρέτηση, προκειμένου να επισκεφθούν τα καταστήματα μόνο λίγη ώρα πριν έρθει η σειρά τους.

    Η νέα πλατφόρμα θα είναι υποχρεωτική και θα αποτελεί το μόνο κανάλι για την εξυπηρέτηση δια ζώσης στα Κτηματολογικά Γραφεία βάζοντας τέλος σε φαινόμενα εμπορευματοποίησης της σειράς προτεραιότητας με επιτήδειους να πωλούν χαρτάκια προτεραιότητας σε πολίτες έναντι αντιτίμου.

    Χωρίς πρόστιμο οι δηλώσεις

    Οι νέες ρυθμίσεις στο Κτηματολόγιο δεν σταματούν στη νέα πλατφόρμα, καθώς με τροπολογία που κατατέθηκε παρατείνεται κατά πέντε μήνες η έναρξη επιβολής τέλους εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης εγγραπτέου δικαιώματος κατά τη διαδικασία κτηματογράφησης.

    Αυτό σημαίνει ότι με τη νέα παράταση που, όσοι αμέλησαν να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο από τον Φεβρουάριο του 2024 και μετά.

    Η προτεινόμενη διάταξη επιδιώκει να απαλλάξει τους πολίτες της χώρας από την οικονομική επιβάρυνση του προστίμου της μη εμπρόθεσμης δήλωσης των ακινήτων τους κατά τη διαδικασία κτηματογράφησης, για πέντε επιπλέον μήνες,ώστε να μπορέσουν να κατοχυρώσουν χωρίς κόστος τις ιδιοκτησίες τους, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τους χρονικούς όσο και τους οικονομικούς περιορισμούς που επέβαλε η πανδημία του κορονοϊού (COVID-19) τα προηγούμενα δύο έτη.

    Επιπλέον, σκοπείται η παράταση εξαίρεσης δυνατότητας απόσπασης, μετάταξης και μετακίνησης του προσωπικού έως το τέλος του 2025.

    Το επείγον συνίσταται στο ότι πολύ σύντομα, ήτοι την 31η.7.2023, εκπνέει η εξαίρεση η οποία είχε δοθεί, και δεδομένου ότι έχει τεθεί ως κεντρικός κυβερνητικός στόχος η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου έως το 2025, θα πρέπει το ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο» να έχει στη συνεχή διάθεσή του το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού του ώστε να μπορεί να εργαστεί απρόσκοπτα για τον εθνικής σημασίας στόχο ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης και παροχής ποιοτικών ψηφιακών υπηρεσιών στους πολίτες.

    Διαβάστε επίσης:

    Σταϊκούρας: Προχωρά ο εκσυγχρονισμός της σηματοδότησης και της τηλεδιοίκησης στους σιδηρόδρομους

    Mytilineos: Εξαγοράζει τη Volterra Εμπορίας – Επιβεβαίωση mononews

    Coca-Cola HBC: Στα €385,7 τα καθαρά κέρδη το α’ εξάμηνο του 2023



    ΣΧΟΛΙΑ