• Business

    Το καταστροφικό σενάριο για την οικονομία της Βρετανίας, αν επικρατήσει το Brexit


    Μία ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα προκαλούσε ένα τεράστιο «σοκ» στη βρετανική οικονομία, πυροδοτώντας εκτόξευση των τιμών περιουσιακών στοιχείων, συρρίκνωση του ΑΕΠ και δραματική πτώση της στερλίνας, της τάξεως του 20%, βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με έκθεση βρετανικού think tank.

    Όπως αναφέρει η έκθεση του National Institute of Economic and Social Research, ένα Brexit «θα αναπαριστούσε ένα σημαντικό σοκ για την βρετανική οικονομία. Αυτό το σοκ πιθανόν να εκδηλωνόταν μέσω ενός αριθμού καναλιών, κάποια από τα οποία ίσως αναμένεται να είναι σχετικά βραχύβια, επηρεάζοντας κυρίως τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές».

    Οι προβλέψεις του βρετανικού think tank σίγουρα δεν θα αρέσουν καθόλου στους υποστηρικτές του Brexit. Δείτε μερικά από τα βασικά τους σημεία:

    – Η στερλίνα θα έπεφτε κατά 20% βραχυπρόθεσμα. Παράλληλα, οι τιμές θα συνέχιζαν να πέφτουν και η λίρα θα μπορούσε να φτάσει σε ισοτιμία 1:1 με το ευρώ μέχρι το 2030.

    – Η ανάπτυξη θα υποχωρούσε σε μόλις 1,7% το 2017, έναντι πρόβλεψης για ανάπτυξη 2,7%.

    – Έως το 2030, εξαιτίας του Brexit το βρετανικό ΑΕΠ θα συρρικνωνόταν σε ποσοστό μεταξύ 1,5% και 7,8%.

    – Έως το 2030 η κατανάλωση στη Βρετανία θα μειωνόταν ως και κατά 9,2%, συγκριτικά με το αν η Βρετανία έμενε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    – Μέχρι το 2017, ο πληθωρισμός θα αυξανόταν κατά 2-4% σε σχέση με τις προβλέψεις αν η Βρετανία μείνει στην ΕΕ.

    Το βρετανικό think tank είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξο όσον αφορά στην πορεία της στερλίνας μετά από ένα Brexit, επισημαίνοντας τις συνέπειες της απότομης αποδυνάμωσής της. Σύμφωνα με το NIESR:

    «Σε όλα τα σενάρια, η μείωση της ζήτησης για βρετανικές εξαγωγές οδηγεί τόσο σε μειώσεις των τιμών των εξαγωγών όσο και σε μακροπρόθεσμη και επίμονη υποτίμηση της στερλίνας σε περίπου ίδια επίπεδα με το ευρώ. Αν και η πτώση τη στερλίνας επιτρέπει κάπως την ανάκαμψη της ζήτησης για εξαγωγές, και πάλι αντισταθμίζεται από την απώλεια της πρόσβασης στις αγορές της ΕΕ και οι εξαγωγές θα πέσουν κατά 10-29% συγκριτικά με έναν κόσμο στον οποίο η Βρετανία παρέμενε στην ΕΕ.

    Η πιο αδύναμη λίρα θα οδηγούσε επίσης σε υψηλότερες τιμές εισαγωγών, προκαλώντας και υψηλότερες τιμές για τα νοικοκυριά. Οι χαμηλότερες τιμές για τις εξαγωγές μας, συ συνδυασμό με τις υψηλότερες τιμές εισαγωγών, οδηγεί σε επίμονη επιδείνωση στους όρους του εμπορίου. Η Βρετανία επωφελείται λιγότερο από το εμπόριο μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ σε σχέση με το αν παρέμενε σε αυτήν, μειώνοντας μακροπρόθεσμα την ευημερία της. Μέχρι το 2030, η κατανάλωση εκτιμάται ότι θα πέσει μεταξύ 2,4% και 9,2% σε σχέση με έναν κόσμο όπου η Βρετανία παρέμενε στην ΕΕ. Αυτό θα μεταφραζόταν σε πτώσεις στην ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση μεταξύ 500 και 2.000 λιρών έως το 2030».

    Μάλιστα, σε άλλη έκθεσή του τον προηγούμενο μήνα το ίδιο think tank προειδοποιούσε πως η μείωση της μετανάστευσης προς τη Βρετανία σε περίπτωση Brexit θα μπορούσε να έχει «σοβαρές και επιζήμιες επιπτώσεις» στη χώρα.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: Ποιοι είναι οι Έλληνες «χρηματιστές» που έφαγαν 500 εκατ. στήνοντας «πυραμίδα»



    ΣΧΟΛΙΑ