Το 40% των συνολικών εσόδων που παράγουν οι ελληνικές μαρίνες θα ελέγχει η Lamda Development όταν ξεκινήσει η λειτουργία της μαρίνας Κέρκυρας. Η εταιρεία, αν και έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη του Ελληνικού, είναι έτοιμη να αδράξει την ευκαιρία δημιουργίας ενός δικτύου μαρινών, δεδομένου ότι, όπως και τα εμπορικά κέντρα, παράγουν σταθερά έσοδα και κέρδη που κινούνται ανοδικά. Στρατηγική της Lamda είναι να αποκτήσει κι άλλες μαρίνες (σήμερα ελέγχει τρεις), που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες σε μεγάλα σκάφη και με προϋπόθεση να υπάρχει η δυνατότητα χερσαίας ανάπτυξης στη μαρίνα. Πέρσι, το EBITDA των μαρινών αυξήθηκε κατά 8% για να φτάσει στα 19 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως έκανε γνωστό ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, η επένδυση για τη δημιουργία του νέου προορισμού για σκάφη αναψυχής στο Ιόνιο, δηλαδή στη μαρίνα mega yacht της Κέρκυρας, θα ξεπεράσει τα 140 εκατομμύρια ευρώ. Οι εργασίες κατασκευής στην Κέρκυρα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν εντός του 2025, ώστε η μαρίνα να υποδεχτεί τα νέα σκάφη το 2028. Η σύμβαση της Lamda με το δημόσιο περιλαμβάνει οικονομικό αντάλλαγμα ύψους 9,7 εκατ. ευρώ και ποσοστό 7,77% επί του τζίρου της Lamda, το οποίο θα καταβάλλεται ετησίως. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη μαρίνα αυτού του μεγέθους που κατασκευάζεται από το μηδέν τα τελευταία 20 χρόνια. Θα βρίσκεται δυτικά του προβλήτα κρουαζιέρας του λιμένα Κέρκυρας, θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί 410 σκάφη μήκους έως 140 μέτρων και έχει χερσαία ζώνη 39.400 τ.μ..

1

Πριν από τον Αύγουστο θα ξεκινήσουν και οι εργασίες αναβάθμισης της μαρίνας Αγίου Κοσμά στο Ελληνικό, που περιλαμβάνουν την περαιτέρω εκβάθυνση και την αναπροσαρμογή των προβλητών για την εξυπηρέτηση μεγάλων σκαφών έως 100 μέτρων, τη δημιουργία μίας κεντρικής προβλήτας, καθώς και τη δημιουργία μίας περαντζάδας – πεζοδρόμου, με χρονικό ορίζοντα το 2027. Μετά το πέρας της πρώτης φάσης επενδύσεων στο Ελληνικό, η μαρίνα Αγίου Κοσμά θα διαθέτει 300 θέσεις ελλιμενισμού και θα μπορεί να φιλοξενεί σκάφη έως 100 μέτρων.

Η επένδυση έχει ύψος 25 εκατομμύρια ευρώ και προβλέπει χρήσεις υποστηρικτικές προς τις λιμενικές υποδομές, αλλά και την ανάπτυξη χώρων γραφείου, καταστημάτων (τραπεζών, ταχυδρομείου, ενοικίασης οχημάτων/σκαφών), εντευκτηρίου, υπαίθριους και στεγασμένους χώρους εκδηλώσεων, εμπορικά καταστήματα (ναυτιλιακών ειδών, πώλησης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης – mini market), κατάστημα εστίασης (αναψυκτήριο, εστιατόριο, café, bar), χώρους στάθμευσης (γήπεδα, υπόγειοι/ημιυπόγειοι χώροι), πεδίο προσγείωσης/απογείωσης ελικοπτέρου, χώρους πρασίνου και παραλιακή ζώνη εξυπηρέτησης σκαφών. Σήμερα, τα έσοδά της φτάνουν τα 8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 5% σε σχέση με το 2023, ενώ γράφει EBITDA ύψους 5 εκατομμυρίων.

Σχεδόν το 1/4 των εσόδων των μαρίνων στην επικράτεια προέρχεται από τη μαρίνα Φλοίσβου, που ελέγχει εξ’ ολοκλήρου η Lamda, αφού απέκτησε το 50% του τουρκικού ομίλου Dogus έναντι 12,4 εκατομμυρίων, το 2020. Η εταιρεία έχει υπογράψει σύμβαση μίσθωσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας με το δημόσιο που έχει ισχύ μέχρι το 2044, έπειτα από διετή παράταση που πήρε το 2021. Η μαρίνα Φλοίσβου έχει έσοδα 25 εκατομμυρίων, που αυξήθηκαν κατά 14% πέρσι, και EBITDA 16 εκατ. ευρώ, αναλόγως αυξημένα. Η Lamda τρέχει στην πολυτιμότερη μέχρι σήμερα μαρίνας της επενδύσεις ύψους 8 εκατομμυρίων, χρηματοδοτούμενες και από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την ψηφιακή και περιβαλλοντική της αναβάθμιση.

Η διοίκηση της Lamda και ο επικεφαλής διαχείρισης των μαρινών, Σταύρος Κατσικάδηςδιατελεί και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Μαρινών – έχουν διαβλέψει τις προοπτικές του κλάδου, καθώς η Ελλάδα υστερεί σε θέσεις ελλιμενισμού, μάλιστα σε περιοχές όπου η ζήτηση

δεν μπορεί να καλυφθεί, ενώ υπάρχουν αρκετές θέσεις σε Αττική, Ιόνια νησιά, Ήπειρο και δυτική Ελλάδα, εκτός του επίσημου τουριστικού λιμενικού χάρτη. Σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης, η Ελλάδα διαθέτει μόλις 61 μαρίνες και περίπου 15.000 θέσεις ελλιμενισμού, όταν τα σκάφη που φτάνουν στην ιταλική ριβιέρα δένουν σε 961 μαρίνες και υπάρχουν 181.000 θέσεις ελλιμενισμού, στην Ισπανία οι μαρίνες είναι 370 και οι θέσεις ελλιμενισμού 130.900, η Κροατία διαθέτει 167 μαρίνες και η γειτονική Τουρκία έχει 80. Αναφορικά με την προσφορά του κλάδου στο τουριστικό προϊόν της χώρας, για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται ανά θέση ελλιμενισμού ξοδεύονται περίπου 6 ευρώ. Η μέση τουριστική δαπάνη σε μαρίνες υπολογίζεται σε πέντε φορές μεγαλύτερη από αυτή του ξενοδοχειακού τουρισμού. Το ΦΠΑ και τα ενοίκια που αποδίδονται στο δημόσιο ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ κάθε 100 θέσεις ελλιμενισμού ισοδυναμούν με 6 άμεσες και 100 έμμεσες θέσεις εργασίας.