• Business

    ΤΜΕΔΕ: Αύξηση €2,8 εκατ. στα κέρδη EBIΤDA το 2022

    • NewsRoom
    Κωνσταντίνος Μακέδος, πρόεδρος ΤΜΕΔΕ

    Κωνσταντίνος Μακέδος, πρόεδρος ΤΜΕΔΕ


    Αύξηση του τζίρου το 2022 στα 11,9 εκατ. ευρώ κατέγραψε το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ) σημειώνοντας ποσοστιαία αύξηση 32,2%. Παράλληλα, διατήρησε πολύ ισχυρό EBIΤDA, το οποίο ανέρχεται σε 4,4 εκατ. ευρώ έναντι 1,6 εκατ. ευρώ το 2021.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τηρώντας τις καταστατικές διατάξεις και εφαρμόζοντας τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, η έκτη οικονομική χρήση λειτουργίας του ΤΜΕΔΕ, από 01/01/2022 έως 31/12/2022, απεικονίζει τη σταθερά ανοδική πορεία του Ταμείου από την ίδρυσή του, ως αποτέλεσμα της αναπτυξιακής του στρατηγικής, της διεύρυνσης του κύκλου εργασιών του και της επίτευξης θετικών αποτελεσμάτων, που εδράζονται στη διαχρονικά αυξανόμενη οργανική κερδοφορία του.

    Αναλυτικότερα το Ταμείο: 

    • Πέτυχε αύξηση του τζίρου το 2022 στα €11,9εκ. έναντι €9εκ. το 2021, σημειώνοντας ποσοστιαία αύξηση 32,2%.
    • Διατήρησε πολύ ισχυρό EBIΤDA, το οποίο ανέρχεται σε €4,4εκ. έναντι €1,6εκ. το 2021, σημειώνοντας αύξηση €2,8εκ.
    • Κατέγραψε εντυπωσιακή αύξηση, σε επίπεδο ύψους κεφαλαίων των νέων εγγυητικών καλής εκτέλεσης, κατά 60,6% (€144εκ. το 2022 έναντι €89,6εκ. το 2021).
    • Διατήρησε σταθερό το πλήθος των νέων εγγυητικών επιστολών, γεγονός που αναμένεται να έχει ισχυρή θετική επίδραση και στα οικονομικά αποτελέσματα των επόμενων χρήσεων, ενώ
    • Σημείωσε σημαντική αύξηση των εσόδων από εγγυητικές επιστολές κατά 18,7%.

    Επισημαίνεται ότι το Ταμείο με την αξιοποίηση των σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων που έχει εντάξει στην επιχειρηματική του λειτουργία, επιταχύνει την υλοποίηση των στρατηγικών του στόχων και ενδυναμώνει την αναπτυξιακή του πορεία.

    Ειδικότερα:

    Σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ανακοίνωσε πρόσφατα την επέκταση, αλλά και την αναβάθμιση του προγράμματος δανειοδότησης, μέσω του «Ταμείου Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ», μέχρι το τέλος του 2024.

    Διατηρώντας τους ίδιους ευνοϊκούς όρους, προχώρησε ταυτόχρονα και στο διπλασιασμό του ποσού που μπορεί να λαμβάνει κάθε δικαιούχος μέσω τραπεζικού δανεισμού, το οποίο στο εξής θα ανέρχεται στα €400.000 από €200.000, που ήταν αρχικά.

    Το Ταμείο παρέχει εγγύηση προς τις τράπεζες για το 80% της χρηματοδότησης.

    Τον Ιούνιο του 2023 έθεσε σε πλήρη λειτουργία την «ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions», την πρώτη αδειοδοτημένη από την Τράπεζα της Ελλάδος εταιρεία μικροχρηματοδοτήσεων θεσμικού φορέα στη χώρα.

    Η ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions, μέσω της πρωτοποριακής ψηφιακής πλατφόρμας, παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες, χορηγώντας μικροδάνεια ενίσχυσης κεφαλαίου κίνησης και επενδυτικού σκοπού, έως €25.000, με μηδενικά έξοδα, προσφέροντας μια σύγχρονη εμπειρία για τους νέους επιστήμονες, τις startups επιχειρήσεις και τις μικρές μελετητικές και κατασκευαστικές εταιρείες τον τεχνικού κόσμου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τους πρώτους 3 μήνες λειτουργίας της, εκταμιεύτηκαν περισσότερα από €2,5εκ. σε πάνω από 150 επαγγελματίες του κατασκευαστικού και μελετητικού κλάδου.

    Επιπρόσθετα το ΤMΕΔΕ, το ΤΕΕ και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) ΑΕ, υπέγραψαν πρόσφατα Μνημόνιο Συνεργασίας, για την παροχή πλαισίου συμβουλευτικής υποστήριξης από πλευράς ΤΕΕ και ΤΜΕΔΕ προς την ΕΤΑΔ ΑΕ, αναφορικά με τη βέλτιστη διαχείριση και εκμετάλλευση των ακινήτων του χαρτοφυλακίου της.

    Η συνεργασία αυτή προσφέρει νέες αναπτυξιακές δυνατότητες στην Atticabank Properties, ενισχύοντας την εξωστρέφειά της και επεκτείνοντας το χαρτοφυλάκιο και την ανάπτυξη των παρεχόμενων υπηρεσιών.

    Τέλος σημειώνεται ότι το ΤΜΕΔΕ εντός της χρήσης 2022 και στο πλαίσιο της επιχειρηματικής του στρατηγικής, προχώρησε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι επόμενες χρήσεις του, από τη διαφοροποίηση της επένδυσης στην Attica Bank, συνεχίζοντας ωστόσο να στηρίζει ενεργά τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα, προσδοκώντας την διεύρυνση της αξίας της επένδυσής του.

    Στόχος του ΤΜΕΔΕ είναι η ενίσχυση του πιστοδοτικού του ρόλου, η ενδυνάμωση των μικρών και μεσαίων εταιρειών του μελετητικού και κατασκευαστικού κλάδου, αλλά και των νέων επιστημόνων και των startups εταιρειών, καθώς και η δημιουργία υπεραξιών, συμβάλλοντας ενεργά στον πρωταγωνιστικό ρόλο, που διαδραματίζει ο τεχνικός κόσμος στο νέο παραγωγικό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας.

    Διαβάστε επίσης: 

    Stellantis: «Γκάζι» στο σχέδιο παραγωγής 1 εκατ. οχημάτων στην Ιταλία

    Βασίλης Μπακολίτσας: 2+2 νεότευκτα τάνκερ για την Sea Pioneer Shipping

    BrainReGain-Ελληνισμός Εν Δράσει- Ενισχύεται με 7 νέα μέλη η συμμαχία επαναπατρισμού

     



    ΣΧΟΛΙΑ