• Business

    «Τιτάνια δωρεά» της Παπαστράτος στο Πυροσβεστικό Σώμα: 20 σύγχρονα οχήματα αξίας 1 εκατ. ευρώ – Το μήνυμα Μητσοτάκη

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Παπαστράτος

    Χρήστος Χαρπαντίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος


    Στη δωρεά 20 πυροσβεστικών οχημάτων, συνολικής αξίας 1 εκατ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος προχώρησε η εταιρεία Παπαστράτος.

    Η τελετή παράδοσης παραλαβής πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

    Τα 20 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα είναι σύγχρονα, πλήρως εξοπλισμένα και είναι κατάλληλα για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών. Διαθέτουν δεξαμενή νερού 600 λίτρων, αυτόνομο αντλητικό σύστημα και σύστημα τετρακίνησης.

    Πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από το πυροσβεστικό σώμα με κύριο έργο την περιπολία εντός των δασικών εκτάσεων και την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών εν τη γένεσή τους, καθώς είναι οχήματα εκτός δρόμου, μικρά και ευέλικτά. Η κατανομή τους θα γίνει σε όλη την Ελλάδα, ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες των περιφερειακών διοικήσεων.

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους άνδρες και τις γυναίκες του πυροσβεστικού σώματος ανέφερε πως αισθάνεται υπερήφανος και στάθηκε στο έργο που επιτελούν για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και των ανθρώπινων ζωών, ενώ εξήρε την προσφορά της Παπαστράτος, λέγοντας πως πρόκειται για χαρακτηριστικό παράδειγμα γόνιμης σύμπλευσης του ιδιωτικού τομέα με το Δημόσιο και το εθελοντικό κίνημα.

    «Κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, κερδίζει η πατρίδα μας, κερδίζει η κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως τέτοιες συμπράξεις εκδηλώθηκαν πολλές στη διάρκεια της πανδημίας. Σημείωσε, μάλιστα, πως αυτές οι συμπράξεις ήταν ένα από τα όπλα για την πρώτη νικηφόρα μάχη ενάντια στον ιό, που έκανε την Ελλάδα παγκόσμιο παράδειγμα γρήγορης και αποτελεσματικής αντίδρασης.

    «Σχεδόν 90 εκατ. ευρώ συγκεντρώθηκαν, είτε σε μετρητά, είτε σε είδη πρώτης ανάγκης από επιχειρήσεις, για την ενίσχυση των δομών της υγείας και της πολιτικής προστασίας», τόνισε. Αναφερόμενος στην προσφορά της Παπαστράτος, σημείωσε πως έρχεται την πιο κατάλληλη στιγμή, -την ώρα που ξεκινά η αντιπυρική περίοδος- ενώ τόνισε ότι η εταιρεία συνεχίζει την παράδοση των ιδρυτών και των απογόνων τους, οι οποίοι επί δεκαετίες ενίσχυαν με υποδομές την Αθήνα και τον Πειραιά, αλλά και την γενέτηρά τους, το Αγρίνιο.

    O Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελετή παράδοσης 20 πυροσβεστικών οχημάτων, δωρεά της Παπαστράτος

    Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στον Ευάγγελο Παπαστράτο, ο οποίος είχε επιλέξει το 1964 ως τίτλο της αυτοβιογραφίας του έξι λέξεις: «Η δουλειά και ο κόπος της», σημειώνοντας πως οι διάδοχοι αποδεικνύουν ότι «αυτός ο κόπος της δουλειάς δικαιώνεται πλήρως όταν αποκτά κοινωνικό αντίκρισμα». Ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού για την φετινή αντιπυρική περίοδο, επεσήμανε πως «φέτος είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ και πως το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, το 112 λειτουργεί και δίνει στην πολιτική προστασία ένα σημαντικό εργαλείο έγκαιρης ενημέρωσης των πολιτικών για προβλέψιμες επικείμενες καταστροφές».

    Επιπλέον, όπως είπε, οι δυνάμεις έχουν αναδιαταχθεί με διασπορά κλιμακίων σε όλα τα σημεία της χώρας, (στον Άραξο και την Σάμο θα εδρεύουν πλέον δυο αερομεταφερόμενα πεζοπόρα τμήματα), τα εναέρια μέσα ενισχύθηκαν με τρία ελικόπτερα βαρέως τύπου, με 1.300 περισσότεροι επιπλέον εποχικοί πυροσβέστες, με 126 οχήματα πλέον, ενώ όλο το προσωπικό φέρει ανανεωμένο εξοπλισμό, μετά και τη σχετική δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

    Σε όλα αυτά, υπογράμμισε, προστίθενται 20 οχήματα προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ, τα οποία θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στα πρώτα στάδια, καθώς μπορούν να κινηθούν στους δασικούς δρόμους. Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε, ακόμη, ότι υπάρχει ένα αρκετά φιλόδοξο σχέδιο συνολικής ενίσχυσης των δομών της πολιτικής προστασίας και της πυροσβεστικής, ενώ ανέφερε ότι πλέον υπάρχουν περισσότεροι πόροι διαθέσιμοι για την αγορά πυροσβεστικών αεροσκαφών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

    Στόχος, όπως είπε, είναι η ανανέωση του γερασμένου στόλου αεροσκαφών του πυροσβεστικού σώματος, πολλά από τα οποία έχουν ξεπεράσει τα 40 χρόνια λειτουργίας. Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι τα δύσκολα είναι μπροστά και δεν επιτρέπεται εφησυχασμός, ενώ τόνισε πως φέτος η χώρα θα αντιμετωπίσει δυο προκλήσεις: την ετήσια πρόκληση των δασικών πυρκαγιών και την αντιμετώπιση του κορονοϊού και την επιτήρηση των πολλών επισκεπτών που θα έρθουν στην χώρα μας. Ωστόσο, δήλωσε σίγουρος πως η χώρα μας θα καταφέρει να ανταποκριθεί επιτυχώς και στις δυο αυτές προκλήσεις.

    Τελετή παράδοσης 20 πυροσβεστικών οχημάτων, δωρεά της Παπαστράτος

    Περαιτέρω, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη για ένα μακροχρόνιο σχέδιο δράσης αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, προκειμένου να περιορισθούν οι καμένες εκτάσεις και οι απώλειες των περιουσιών και, κυρίως, της ανθρώπινης ζωής. «Έχει τραυματισθεί το συλλογικό υποσυνείδητο της χώρας από ανείπωτες τραγωδίες, τις οποίες δεν πρέπει ποτέ να ξαναζήσουμε», σημείωσε.

    Κλείνοντας, είπε πως η σημερινή εκδήλωση στέλνει παντού ένα ισχυρό μήνυμα ότι «η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης ήταν μόνο η αρχή, η Ελλάδα εγγυάται ασφάλεια στους επισκέπτες της, αλλά πρωτίστως στους Έλληνες πολίτες».

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Χαρπαντίδης, στο σύντομο χαιρετισμό που απεύθυνε, αναφέρθηκε στην σημαντική συμβολή του πυροσβεστικού σώματος στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της περιουσίας και της ανθρώπινης ζωής, ευχαρίστησε τους πυροσβέστες για την προσφορά το κοινωνικό σύνολο και την αυταπάρνηση με την οποία εκτελούν τα καθήκοντά τους, ενώ εξέφρασε τη βούληση της εταιρείας να συνεχίσει να συμπαραστέκεται στο πυροσβεστικό σώμα και στο έργο που επιτελεί.

    Ο αρχηγός πυροσβεστικού σώματος, Στέφανος Κολοκούρης ευχαρίστησε την εταιρεία Παπαστράτος, σημειώνοντας πως η δωρεά αναβαθμίζει την υλικοτεχνική υποδομών του πυροσβεστικού σώματος και θα βοηθήσει το σώμα να ανταποκριθεί στις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις των συμβάντων που καλείται να διαχειριστεί, ενώ διαβεβαίωσε ότι η δωρεά θα έχει αντίκρισμα και θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.



    ΣΧΟΛΙΑ