• Business

    Τιτάν: Απαξίωση στην ενημέρωση των αναλυτών για τη μεγαλύτερη τσιμεντοβιομηχανία της Ελλάδας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΤΙΤΑΝ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΤΙΤΑΝ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ


    Τι κι αν στην ενημέρωση των αναλυτών που ακολούθησε τα αποτελέσματα της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν συμμετείχε σύσσωμη η διοίκηση, παρουσία μάλιστα και του νέου προέδρου που αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα τον ερχόμενο Οκτώβριο, κ. Marcel Cobuz; Το ενδιαφέρον των αναλυτών ήταν… ισχνό.

    Μόλις 2-3 ερωτήσεις δέχθηκε η διοίκηση με εμφανή την αμηχανία που έπρεπε να διαβάζει το δελτίο Τύπου στα αγγλικά, εξηγώντας τον λόγο που η κερδοφορία μεταξύ πρώτου και δευτέρου τριμήνου ήταν κάτι παραπάνω από… 2% κι ενώ όλος ο πλανήτης που δραστηριοποιείται η ελληνική ιστορική τσιμεντοβιομηχανία τραντάζεται από τους ήχους των κομπρεσέρ για την κατασκευή μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών έργων.

    Μόνο στο Ελληνικό και στα μεγάλα οδικά έργα, αλλά και την επέκταση του μετρό της Αθήνας, όπως ειπώθηκε κατά την τηλεδιάσκεψη, αλλά και στα έργα στις ΗΠΑ, αποτελούν μία ακόμα ευκαιρία για να γυρίσει τοπ παιχνίδι η διοίκηση, η οποία ταυτόχρονα έχει χαμηλές αποδόσεις σε ότι αφορά στο πράσινο ενεργειακό της αποτύπωμα.

    Καμία κουβέντα δε για την πορεία της μετοχής που χθες έκλεισε στα… 11,12 ευρώ, επίπεδα που συνιστούν υψηλό εβδομάδας!

    Από τις 9 Ιουνίου μέχρι και σήμερα, σε 30 συνεδριάσεις, η μετοχή διαπραγματεύεται στα 11 ευρώ και λίγο πιο πάνω, ενώ 4 φορές κινήθηκε λίγο πάνω από τα 10 ευρώ. Τα 10,72 ευρώ αποτελούν χαμηλά έτους απέχοντας από τα χαμηλά σχεδόν 3%.

    Ο κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος πρόεδρος του ομίλου μιλώντας σα να βρίσκεται σε κάποια εκδήλωση του ΣΕΒ, αποθάρρυνε τους λίγους ενδιαφερόμενους του conference call λέγοντας πως δεν είναι εύκολο να μιλήσει κανείς για τις προοπτικές όταν υπάρχουν τόσα ανοικτά θέματα.

    Η συνταγή που έχει βρει η τσιμεντοβιομηχανία για να διατηρήσει την κερδοφορία της είναι οι… ανατιμήσεις. Ο ίδιος τροφοδοτώντας την αύξηση του πληθωρισμού ως μεγάλος όμιλος είπε ότι οι ανατιμήσεις θα συνεχιστούν αν υπάρξει και νέα αύξηση στα κόστη με το ενεργειακό να αποτελεί  μεγάλο ερωτηματικό.

    Το δολάριο σε μεγάλο βαθμό, όπως ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη, φρέναρε τα οικονομικά αποτελέσματα και κυρίως αντισταθμίστηκε η αύξηση από τις τιμές των πρώτων υλών, της ενέργειας και του μεταφορικού κόστους. Ο κ. Μιχάλης Κολακίδης, οικονομικός διευθυντής και πρώην τραπεζίτης είπε ότι η εικόνα δείχνει πως ίσως τα χειρότερα έχουν περάσει.

    Ο δανεισμός αυξήθηκε στο εξάμηνο λόγω και των μεγαλύτερων αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης, αλλά και λόγω των υψηλότερων επενδύσεων, αλλά στο δεύτερο εξάμηνο αναμένεται βελτίωση των EBITDA και συνολικά υποχώρηση.

    Η Τιτάν εμφάνισε στο β΄3μηνο, αλλά και στο εξάμηνο που πέρασε καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας €43,9 εκατ. το β’ τρίμηνο 2022, υψηλότερα από το 2021 κατά 2,9%, και για το α’ εξάμηνο €45,2 εκατ. έναντι €58,0 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2021, λόγω των χαμηλότερων αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου το 2022.

    Κάθε τρίμηνο και… χειρότερα!

    Διαβάστε επίσης

    Χρηματιστήρια: Ανησυχία για τα απόνερα του αμερικανικού ΑΕΠ με ΕΥΡΩΒ, Πειραιώς, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΝΕΡΓ, ΔΕΗ και ΜΥΤΙΛ να στέλνουν την αγορά στις 840 μον.



    ΣΧΟΛΙΑ