• Business

    Τίνα Κωτσιοπούλου: Η «cash rich» αόρατη επιχειρηματίας της ΙΟΝ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Η Τίνα Κωτσιοπούλου σε κοινωνική δράση της ΙΟΝ


    Όλοι την έχουν ακουστά, κανείς δεν τη γνωρίζει… Η ισχυρή γυναίκα της ΙΟΝ Τίνα Κωτσιοπούλου, απoφεύγει τη δημοσιότητα, τις φωτογραφίσεις, τις δημόσιες εμφανίσεις καθώς και την επικοινωνία με τα μέσα ενημέρωσης. Παρά το γεγονός ωστόσο ότι κρατά ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους στην κοινωνική της ζωή, διακρίνεται για τη φιλανθρωπική και κοινωνική της δράση. Κι εκεί, πάντως, ενεργεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

    Τα σενάρια περί εξαγοράς της ΙΟΝ από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο έφεραν ξανά στο προσκήνιο το όνομα της ανιψιάς του ιδρυτή του σοκολατοβιομηχανίας, η οποία έχει πλέον τα ηνία της εταιρείας. Σενάρια τα οποία πάντως διέψευσαν κατηγορηματικά και οι δύο πλευρές, τόσο του κ. Θεοδωρόπουλου όσο και της ΙΟΝ.

    Η «άρνηση» της επικεφαλής της ΙΟΝ για δημόσιες τοποθετήσεις, πιστοποιείται και από την προσπάθεια του mononews για επικοινωνία τις προηγούμενες ημέρες, με την απάντηση από τα αρμόδια τμήματα της εταιρείας να επιβεβαιώνει εκείνο που γνωρίζουν εδώ και χρόνια σχεδόν όλοι στην αγορά. Ότι η κ. Κωτσιοπούλου δεν προχωρά σε δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης και δεν δίνει συνεντεύξεις.

    Ενδεικτικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι σε μία αγορά όπως η ελληνική, όπου σχεδόν όλοι γνωρίζονται λίγο έως πολύ μεταξύ τους, ακόμη και τραπεζικά στελέχη δεν έχουν ολοκληρωμένη εικόνα για εκείνη. Κάτι που σε έναν βαθμό, βεβαίως, δικαιολογείται από το γεγονός ότι, σύμφωνα με όσα σημειώνουν πηγές της αγοράς, ακόμη κι αν ενδεχομένως έχει δάνεια, αυτά φαίνεται πως είναι απολύτως ενήμερα. Τη χαρακτηρίζουν δε ως «cash rich» επιχειρηματία και, ως εκ τούτου, δεν είναι απαραίτητο να έχει πολλές επαφές με τραπεζικά στελέχη.

    Γνωστή για τα «όχι» της σε προτάσεις εξαγορών

    Περισσότερο γνωστή στην αγορά και τους τραπεζικούς κύκλους πάντως είναι για τα διαδοχικά «όχι» που απαντά η Τίνα Κωτσιοπούλου σε όλες τις προτάσεις που φτάνουν στα χέρια της για εξαγορά της ΙΟΝ, ακόμη και από μεγάλες πολυεθνικές που ενδιαφέρθηκαν στο παρελθόν για την εταιρεία. Βαδίζοντας ουσιαστικά στα χνάρια του αείμνηστου θείου της, Γιάννη Κωτσιόπουλου, που επίσης ήταν κατηγορηματικά αντίθετος σε ενδεχόμενο πώλησης της σοκολατοβιομηχανίας.

    Όσον αφορά μάλιστα στο κομμάτι των συζητήσεων περί εξαγορών, της αποδίδεται από παράγοντες της αγοράς ο χαρακτηρισμός της «σκληρής επιχειρηματία που δεν αφήνει καμία χαραμάδα» να διαπεράσει το οικοδόμημα της ΙΟΝ που άρχισε να χτίζεται 92 χρόνια πριν. Οι ίδιες πηγές περιγράφουν παράλληλα, την έκπληξη ξένων πολυεθνικών που επιχειρήσαν να διαπραγματευτούν με την ΙΟΝ τα προηγούμενα χρόνια, σχετικά με τη μεγάλη διείσδυση που διαπίστωσαν ότι έχουν οι σοκολάτες της εταιρείας στην ελληνική αγορά.

    Εκείνο βεβαίως που δεν ήταν δυνατό να κατανοήσουν, είναι η σύνδεση των Ελλήνων καταναλωτών με ένα προϊόν -τη σοκολάτα ΙΟΝ- που θεωρείται στη συνείδηση τους πλέον, ως «παραδοσιακά» ελληνικό, μέσα στο πέρασμα των  δεκαετιών. Με μία διοίκηση συνάμα, που διαχρονικά επιμένει να παραμείνει η εταιρεία και σε ελληνικά χέρια αλλά και στην οικογένεια που τη δημιούργησε.

    Η κοινωνική δράση της Τίνας Κωτσιοπούλου

    Αν και όπως ήδη αναφέρθηκε δεν αγαπά τη δημοσιότητα, εντούτοις η Τίνα Κωτσιοπούλου επιλέγει να παρίσταται σε κοινωνικές δράσεις στις οποίες πραγματοποιεί η ΙΟΝ και συμμετέχουν οι εργαζόμενοί της. Διακριτικά πάντα αλλά αποτελεσματικά.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι της εταιρείας συνοδευόμενοι από τις οικογένειες τους, με επικεφαλής την ίδια την κ. Κωτσιοπούλου συμμετείχαν σε πρόγραμμα δενδροφύτευσης σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Οργάνωση We4All, στον Δήμο Φυλής- Άνω Λιοσίων.

    Η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΙΟΝ στο πλαίσιο της εκδήλωσης μάλιστα ανέφερε πως «είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι σήμερα που καταφέραμε να ανταποκριθούμε με επιτυχία σε μια τόσο σημαντική περιβαλλοντική δράση αλλά και για το υψηλό ποσοστό συμμετοχής των εργαζομένων της εταιρείας μας, που αποδεικνύει έμπρακτα την ευαισθησία της οικογένειας της ΙΟΝ. Είναι δε βέβαιο ότι θα υπάρξει και συνέχεια στην περιβαλλοντική δράση της εταιρείας μας».

    Παλαιότερα, το 2019, επίσης με ομάδα εργαζομένων της ΙΟΝ συμμετείχε στην τακτοποίηση αποθηκευτικών χώρων, τον καθαρισμό, τη φύτευση και στο βάψιμο των ξύλινων καθισμάτων στην αυλή του Οικοτροφείου, στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας.

    Η ίδια πάντως ακόμη και σε αυτές τις εκδηλώσεις επιλέγει να διατηρεί μία διακριτική παρουσία όπως αναφέρουν όσοι παρίστανται σε αυτές και την έχουν συναναστραφεί από κοντά.

    Μέσα στην πανδημία επίσης προχώρησε από κοινού μαζί με τους εφοπλιστές Βαγγέλη Μαρινάκη και Αγγελική Φράγκου σε μία σημαντική δωρεά ενισχύοντας το ΕΣΥ με 12 νέες κλίνες ΜΕΘ Μονάδας στο Γενικό – Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Η δωρεά ξεπέρασε το 1,5 εκατ. ευρώ για την αγορά πλήρους ειδικού εξοπλισμού για τις ΜΕΘ, την κάλυψη των εξόδων για όλες τις οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, τον απαραίτητο υγειονομικό και νοσηλευτικό εξοπλισμό καθώς και για κάθε ανάγκη που πιθανόν προκύψει στα πλαίσια της επέκτασης της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου. Και σ’ αυτή την περίπτωση ωστόσο, επέλεξε να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

    Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η Τίνα Κωτσιοπούλου το καλοκαίρι του 2020 έγινε μέλος του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ μαζί με άλλες 9 γυναίκες που έχουν διακριθεί στον επιχειρηματικό στίβο, τις Πέγκυ Αντωνάκου της Google ΝΑ Ευρώπης, Δανάη Βιτουλαδίτου της «ΜΕΓΑ Προϊόντα Ατομικής Υγιεινής», Νίκη Γιαβρόγλου της «Ελληνικά Εκλεκτά Ελαια», Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου από τον Ελληνικό Κόσμο, Αικατερίνη Λαλαούνη της Greek Gold, Μαριάννα Πολιτοπούλου της ασφαλιστικής ΝΝ Ελλάδος, Κωνσταντίνα Ουζουνοπούλου της «Μύλοι Θράκης», Ολγα Παναγοπούλου της ΚΟΝΕΞ Α.Ε. και Ντενίζ Τσιμή της ΤΣΙΜΗΣ ΑΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΥΚΑΜΠΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ.



    ΣΧΟΛΙΑ