• Business

    Επίδειξη δύναμης απο τον Mr Navarino. Φέρνει την British Airways στη Μεσσηνία

    • NewsRoom

    Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος


    Κίνηση μάτ από τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο ένα χρόνο μετά την είσοδο του ομίλου Olayan στο Costa Navarino. Το μεγάλο αφεντικό του πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος φέρνει την British Airways στη Μεσσηνία με στόχο να προσελκύσει ακόμα περισσότερους Βρετανούς τουρίστες από τις 30 Απριλίου του 2016. Η απευθείας αεροπορική σύνδεση με την Καλαμάτα θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Πέμπτη και Σάββατο, από το αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου.

    Γιατί η BA έρχεται στην Ελλάδα

    Η συμφωνία του Costa Navarino με την British Airways αποδεικνύει περίτρανα ότι ὀμιλος Olayan λειτουργεί με τον καλύτερο τρόπο για την ανάδειξη της «επενδυσιμότητας» στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, πέρα από την αναγνωρισιμότητα που έχει ήδη εξασφαλίσει ως προορισμός. Αυτό είχε φανεί και από τις πρώτες κινήσεις που έκανε σε συνεργασία με τον όμιλο Grace Hotels προχωρώντας στην κατασκευή νέας ξενοδοχειακής μονάδας έξω από την Καλαμάτα, η οποία θα λειτουργήσει το 2017, με 125 πολυτελή δωμάτια και σουίτες, καθώς και 40 βίλες προς πώληση.

    Ο κος Στέφανος Θεοδωρίδης, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της TEMES (μητρικής εταιρείας του Costa Navarino) που είναι ο φορέας ανάπτυξης και λειτουργίας της επένδυσης στη Μεσσηνία,μιλώντας για το σπουδαίο επενδυτικό άνοιγμα στην περιοχή είπε: «Μας τιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι η British Airways θα πραγματοποιεί δύο απευθείας πτήσεις από Heathrow στην Καλαμάτα από τον ερχόμενο Απρίλιο. Παράλληλα, είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι που η κοινή μας συνεργασία με τη Περιφέρεια Πελοποννήσου θα συμβάλει σε μια τέτοια σημαντική εξέλιξη, με σημαντικά οφέλη, τόσο για την περιοχή και την Costa Navarino, όσο και για την ίδια τη χώρα.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ, ο 40 χρονος Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος ξεκίνησε δίπλα στον πατέρα του το 1997. Αυτοί που γνωρίζουν λένε ότι όταν ο καπετάν Βασίλης , ο πατέρας του, ο οποίος πρώτος οραματίστηκε το Costa Navarino προσπαθούσε να υλοποιήσει το όνειρό του είχε στείλει επιστολή σε όσους αντιδρούσαν αναφέροντας: “Εκτός από τη θέληση, έχω και την οικονομική δυνατότητα, να πραγματοποιήσω το όνειρό μου για τη Μεσσηνία. Και θα το πραγματοποιήσω εγώ, ή αν ο Θεός αποφασίσει διαφορετικά, ο Αχιλλέας”

    Τα λόγια του φαίνονται να βγήκαν προφητικά καθώς σε εκείνον τώρα πέφτει το βάρος της συνέχισης και της ολοκλήρωσης της ” δυναστείας” του πατέρα του.

    Ποιοι είναι οι συνεταίροι του mr Costa Navarino

    Ο σαουδαραβικός κολοσσός Olayan αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς επενδυτικούς ομίλους διεθνώς, με παρουσία στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια και συμμετοχή σε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, αποδεικνύοντας τη μακροχρόνια στρατηγική του τοποθέτηση στη χώρα. Η οικογένεια Olayan με περιουσία που υπολογίζεται κοντά στα 12 δισ. δολάρια από το αμερικανικό περιοδικό Forbes, έχει από παλιά δεσμούς με την Ελλάδα, καθώς ήδη από τη δεκαετία του 1970 έχει μεταφέρει στη χώρα το μεγαλύτερο τμήμα της διεθνούς δραστηριότητας της, το οποίο μέχρι τότε στεγάζονταν στη Βηρυτό.

    KHALED OLAYAN

    Η ιστορία της Σαουδαραβικής δυναστείας των Olayan

    Η ιστορία του σαουδαραβικών συμφερόντων ομίλου ξεκινά το 1947, όταν ο Sulliman Saleh Olayan, γιος εμπόρου μπαχαρικών, ίδρυσε την κατασκευαστική εταιρεία General Contracting Company (CGC). Ο οραματιστής Khaled Olayan ήταν ίσως ο πρώτος άραβας επιχειρηματίας που έκανε άνοιγμα στη Δύση συνάπτοντας συνεργασία με την αμερικανική, επίσης κατασκευαστική εταιρεία Bechtel. Το 1954 επεκτάθηκε στον τομέα της βιομηχανίας τροφίμων και των ασφαλιστικών υπηρεσιών. Στην προσπάθεια αναζήτησης χρηματοδότησης των δραστηριοτήτων του ομίλου του ο ιδρυτής της δυναστείας εστράφη προς τις επενδύσεις σε εισηγμένες κυρίως εταιρείες. Οι κινήσεις του αυτές άνοιξαν τον δρόμο για την οικοδόμηση στενών σχέσεων με υψηλούς παράγοντες των επιχειρηματικών κύκλων της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Μετά τον θάνατό του το 2000 τα ηνία του ομίλου κρατούν τα τέσσερα παιδιά του.

    Ο όμιλος ελέγχει σήμερα ένα μεγάλο δίκτυο θυγατρικών εταιρειών που εδρεύουν στα μεγαλύτερα επιχειρηματικά κέντρα παγκοσμίως. Στην Αθήνα στεγάζεται η Olayan Investments Company Establishment (OICE), μητρική εταιρεία του Olayan Group αλλά και πολλών θυγατρικών του δαιδαλώδους δικτύου επιχειρήσεων του αραβικού ομίλου.

    Η είσοδος στο Costa Navarino είναι η πρώτη μεγάλη επένδυση που πραγματοποιεί η οικογένεια Olayan στον εγχώριο τουρισμό. Η συνεργασία ωστόσο των δύο ομίλων δεν είναι τωρινή αλλά άρχισε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, όταν είχαν καταθέσει κοινή πρόταση για την εξαγορά του Αστέρα Βουλιαγμένης. Στόχος της τοποθέτησης του ομίλου Olayan στο Costa Navarino δεν είναι απλώς να στηρίξει το επόμενο στάδιο του αναπτυξιακού τουριστικού project προϋπολογισμού άνω του 1 δισ. ευρώ της TEMES αλλά κυρίως να ενισχύσει την απαραίτητη για την ολοκλήρωσή του ρευστότητα.

    Οι δύο όμιλοι μοιράζονται την ίδια φιλοσοφία και το ίδιο όραμα για την μακροπρόθεσμη και αειφόρο ανάπτυξη της Costa Navarino και της Μεσσηνίας. Η επένδυση που υλοποιείται από το 1997 είχε συνολικό προϋπολογισμό πάνω από 1,2 δις ευρώ και στόχο να γίνει η Μεσσηνία ένας από τους πιο ποιοτικούς προορισμούς στη Μεσόγειο. Σήμερα στο πρώτο τουριστικό συγκρότημα Navarino Dunes, λειτουργούν δύο ξενοδοχεία, το The Westin Resort και το The Romanos, a Luxury Collection Resort. Σε εξέλιξη είναι η ανάπτυξη 45 τουριστικών κατοικιών στο Navarino Dunes.



    ΣΧΟΛΙΑ