• Business

    Την άκρη του νήματος για χειραγώγηση στην Τράπεζα Αττικής στα 32 λεπτά ψάχνει η Επ. Κεφαλαιαγοράς – Γιατί περιμένει τις δηλώσεις Ηλιόπουλου για MIG

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου

    Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου


    Τον τρόπο για την… κατεδάφιση της πυραμίδας που πήγε να στηθεί (ή στήθηκε;) στην μετοχή της Τράπεζας Αττικής έδειξε μιλώντας στο mononews.gr κορυφαία πηγή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, μετά το πάρτι που στήθηκε στη μετοχή που έφτασε μέσα σε λίγες εβδομάδες να σημειώνει κέρδη, αν και ζημιογόνα, πάνω από… 300%.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει σταθεί στο πλήθος των εντολών (σ.σ. αλλά και στην τελευταία εντολή) που δόθηκαν επί των μετοχών της τράπεζας και η οποία ήταν στα 32 λεπτά.

    Από εκεί και πέρα, οι ελεγκτές της Επ. Κεφαλαιαγοράς «κατεβαίνουν» στα «μπινταρίσματα» που έγιναν στην τράπεζα ελέγχοντας αν οι «εντολείς» δρούσαν συντονισμένα.

    Το διάστημα που εξετάζεται αφορά μετά τις 2 Ιανουαρίου.

    Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές που συμμετείχαν που συμμετείχαν χθες στην εκδήλωση του υπουργείου Οικονομικών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για την παρουσίαση της Στρατηγικής Ενίσχυσης της Κεφαλαιαγοράς στην Ελλάδα, «πρόκειται για εκατοντάδες εντολές που έστειλαν την μετοχή τόσο ψηλά και εξετάζουμε ενδελεχώς το ενδεχόμενο της χειραγώγησης».

    Πρόκειται για εκατοντάδες και πολλές εντολές τις οποίες ψάχνουμε μία προς μία, αφού έχουν περάσει μέσα από πολλές χρηματιστηριακές εταιρείες, μικρές και μεγάλες».

    Αυτό αναφέρει η ίδια πηγή, τονίζοντας ότι, «ξεκινήσαμε από τα ψηλά, όπου εκεί θα διαπιστώσουμε αν πρόκειται για χειραγώγηση, εξετάζοντας το πλήθος των εντολών κι αν –από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τις χρηματιστηριακές- θα φανεί αν δρούσαν συντονισμένα».

    Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα, η μετοχή της Τράπεζας Αττικής στην προοπτική της αύξησης κεφαλαίου και της εισόδου νέων επιχειρηματιών, όπως των Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου, έφτασε σε αποτίμηση σχεδόν το μισό δις. ευρώ, όταν τα ανοίγματα της τράπεζας υπερβαίνουν τα 3,3 δις. ευρώ!

    Επίσης, τόνισε ότι, «είμαστε σε αναμονή, αφού περιμένουμε το ενημερωτικό δελτίο της τράπεζας προκειμένου να εγκρίνουμε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου», η οποία, σημειωτέον, θα είναι της τάξης των 473 εκατ. ευρώ.

    Η ίδια πηγή ανέφερε ακόμα ότι έχει τεταμένη την προσοχή της στις σημερινές ανακοινώσεις που θα κάνει ο εφοπλιστής Μάριος Ηλιόπουλος αναφορικά με τη συμμετοχή του στην MIG, η οποία ξεπερνάει πλέον το 12%. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα κρίνει αν πρέπει να κινηθεί αναλόγως αν κι εφόσον ο εφοπλιστής κινηθεί νομικά εναντίον της Τράπεζας Πειραιώς.

    Από την άλλη, η πηγή στην Επ. Κεφαλαιαγοράς ανέφερε ότι θα επισπεύσει την παράδοση στη Βουλή της ετήσιας έκθεσής της, πριν από τις εκλογές. Στην ετήσια έκθεση καταγράφονται τα πεπραγμένα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τη χρονιά που πέρασε.

    Κατά τα άλλα, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση η πρόεδρος της Επ. Κεφαλαιαγοράς κυρία Βασιλική Λαζαράκου στάθηκε στο γεγονός ότι η εποπτική αρχή χρειάζεται προσωπικό, αφού στα χρόνια της κρίσης αποχώρισαν τουλάχιστον 43 άτομα. Γνώση για το θέμα, όπως είπε, έχει και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

    Από την πλευρά του ο β’ αντιπρόεδρος της Επιτροπής Λογιστικής και Τυποποίησης Ελέγχων κ. Αλέξανδρος Σικαλίδης, τόνισε την ανάγκη για για τη δημιουργία μητρώου ελεγκτών που θα ελέγχουν εταιρείες δημοσίου ενδιαφέροντος, στις οποίες περιλαμβάνονται βεβαίως και εισηγμένες.

    Μάλιστα έκανε λόγο για την ανάγκη ποιοτικών ελέγχων στις εισηγμένες που απαρτίζουν τον FTSE 25 του Χρηματιστηρίου.

    Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταίκούρας, είπε ότι από τον Μάρτιο έρχονται νέα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις στο Χ.Α. όπως είπε, «έχουμε ήδη ανακοινώσει ως Κυβέρνηση ότι δρομολογούνται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από 1/1/2024:

    • Με τη σημαντική μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου στο 0,2% (από 0,5%).
    • Με τη μείωση κατά 50% στον φόρο χρηματοοικονομικών συναλλαγών, στο 0,1% (από 0,2%).
    • Με την εναρμόνιση της φορολογίας των εταιρικών ομολόγων για όλους τους τύπους επενδυτών (εγχώριους και ξένους).
    • Με τα κίνητρα εισαγωγής μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μέσω ενίσχυσης επιλέξιμων δαπανών εισαγωγής, π.χ. με έκπτωση των δαπανών εισαγωγής κατά 100% από τον φόρο».

    Διαβάστε επίσης

    MIG: Στο 12,81% η συμμετοχή του group του Μάριου Ηλιόπουλου

    Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Πράσινο φως στο ενημερωτικό της Πειραιώς για δημόσια πρόταση στη MIG

    Eurobank Equities: «Εκρηκτικά» αποτελέσματα για την HelleniQ Energy το 2022 – Τι βλέπει για τον έκτακτο φόρο



    ΣΧΟΛΙΑ