• Business

    Ρεύμα: Καταργείται η ειδική εισφορά 5% στο φυσικό αέριο

    • NewsRoom
    Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας


    Στην κατάργηση της ειδικής εισφοράς 5% που είχε επιβληθεί στην τιμή του φυσικού αερίου και συνδεόταν με τις ποσότητες για παραγωγή ενέργειας, προχωρά η κυβέρνηση. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος.

    Η σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει ότι η ειδική εισφορά «έχει αντίκτυπο και στη λιανική αγορά καθώς αυξάνει τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος. . Με την κατάργηση αυτή, επιτυγχάνεται η μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά και ενισχύεται το Πλαίσιο για τη δημιουργία πιο ανταγωνιστικών προσφορών. Επίσης, Θα επηρεαστούν θετικά και οι χρεώσεις των προμηθευτών προς όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, αφού δεν Θα χρειάζεται να μετακυλούν τη συγκεκριμένη εισφορά, άμεσα ή έμμεσα, σε αυτούς, βελτιώνοντας έτσι τις τελικές τιμές».

    Η ειδική εισφορά 5% επιβάλλεται επί της τιμής του φυσικού αερίου TTF και επιβαρύνει τους ηλεκτροπαραγωγούς για τις ποσότητες που αγοράζουν προκειμένου να λειτουργούν τα εργοστάσια τους και να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

    Ίσχυε από τον Μάρτιο του 2023 και ήταν αποτέλεσμα τροποποίησης διάταξης του Νοεμβρίου 2022 με την οποία επιβαλλόταν έκτακτη εισφορά 10 ευρώ/MWh στις ποσότητες φυσικού αερίου που αγόραζαν οι ηλεκτροπαραγωγοί.

    Διαβάστε επίσης:

    Προθεσμία 100 ωρών για τις αιτήσεις στο επίδομα θέρμανσης με ρεύμα
    Από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης το κόστος της αναστολής ρεύματος των αγροτών – Τι λέει η τροπολογία
     



    ΣΧΟΛΙΑ