• Business

    Τιμές ρεύματος: Για επιδοτήσεις 300 εκ. από τα ΥΚΩ- Ανεβαίνει ο πήχης για τον προϋπολογισμό

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας


    Όλο και πιο ψηλά ανεβάζουν τον πήχη για την κυβέρνηση οι τιμές ρεύματος που συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, κάνοντας όλο και πιο δαπανηρή την υπόσχεση για 0,15-0,18 λεπτά το κόστος της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά, ανεξάρτητα πόσο ανεβαίνει η Οριακή Τιμή Συστήματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Με βάση την ανοδική πορεία των τιμών τον Αύγουστο, το κόστος επιδότησης του Σεπτεμβρίου μπορεί να χρειαστεί να κινηθεί υψηλότερα από τα 1,136 δισ ευρώ του Αυγούστου και να φτάσει τα 1,3 – 1,4 δισ ευρώ.

    Στο πλαίσιο αυτό, σε πρώτο πλάνο μπαίνει η ενίσχυση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, με πόρους από παντού  για να είναι ισχυρό και σε θέση να καλύπτει το παραπάνω κόστος των λογαριασμών των νοικοκυριών.

    Το “μαξιλάρι που απορροφά κάθε κόστος”, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης αποφασίστηκε να ενισχυθεί με 300 εκατ. ευρώ από τα ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) ενώ επίσης  συγκεντρώνει ποσά από τα υπερκέρδη, από το Μηχανισμό για το πλαφόν στη χονδρική, τα δικαιώματα ρύπων αλλά και τον προϋπολογισμό αν χρειαστεί.

      Σημειώνεται ότι ακριβώς λόγω των υψηλών τιμών, ο Μηχανισμός για το πλαφόν στις εταιρείες παραγωγής ρεύματος εταιρείες μπορεί να συνεισφέρει τον Αύγουστο στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ακόμη και 900 εκατ. ευρώ υπερέσοδα (30 εκατ. ευρώ την ημέρα) και μαζί με τα 50-60 εκατ. ευρώ που υπολογίζεται να εισπραχθούν από τους ρύπους να συγκεντρώσουν 1 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 300-400 εκατ. ευρώ θα χρειαστεί να βρεθούν να τα εισφέρει ο κρατικός προϋπολογισμός.

    Τον Αύγουστο τα πρώτα 300 εκατ. ευρώ

    Η πρώτη ένεση ρευστότητας από το υπουργείο Οικονομικών προς το ΤΕΜ θα δοθεί τον Αύγουστο ενώ ήδη στο Ταμείο οδηγούνται 300 εκατ. ευρώ από τα ΥΚΩ, αλλά με δεδομένη την πορεία των τιμών,  οι ασκήσεις του υπουργείο Οικονομικών, είναι πιθανό η ανάγκη για μηνιαία χρηματοδότηση του Ταμείου των επιδοτήσεων να πάει και υψηλότερα.

    Ειδικότερα, με απόφαση των υπουργών ενέργειας και οικονομικών, ο ειδικός λογαριασμός «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» χρηματοδοτείται από τον Ειδικό Λογαριασμό Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας του άρθρου 55 του ν. 4001/2011 (Α΄179) με το ποσό των τριακοσίων εκατομμυρίων ευρώ (300.000.000€).

    Σημειώνεται ότι το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης στηρίζει τις επιδοτήσεις προς τους καταναλωτές κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης που περνάει η χώρα.

    Οι ασκήσεις επί χάρτου θα ολοκληρωθούν το Σεπτέμβριο, όταν θα υπάρχει εικόνα για τα φορολογικά έσοδα και τα τουριστικά έσοδα και θα διαπιστωθεί αν πράγματι μπορεί να διατεθεί ένα τόσο μεγάλο ποσό το μήνα στην ανακούφιση της οικονομίας από τις τιμές ρεύματος.

    Αγωνία για τις τιμές του φυσικού αερίου

    Καθοριστικό ρόλο στην πρόβλεψη της πορείας των τιμών ρεύματος τους επόμενους μήνες είναι η πορεία της τιμής του φυσικού αερίου.   Το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου η τιμή στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ κινούνταν σταθερά πάνω από τα 200 ευρώ / MWh, ενώ ενδοσυνεδριακά, υπήρξαν και στιγμές που ξεπέρασε τα 216 ευρώ. Η ανοδική αυτή τάση είχε άμεση επίπτωση στην τιμή της χονδρεμπορικής με το μέσο όρο της  Οριακής Τιμής Συστήματος την τελευταία εβδομάδα στα 354,37 ευρώ η μεγαβατώρα όταν τον Ιούλιο η μέση τιμή έκλεισε στα 335 ευρώ.

    Το ολλανδικό συμβόλαιο μηνός, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς βρίσκεται στα 208,20 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Είναι περίπου 10 φορές υψηλότερη τιμή από τον μέσο όρο αυτής της περιόδου τα τελευταία πέντε χρόνια.

    Η ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη για μήνες θα μπορούσε να επιδεινωθεί, καθώς απομένουν μόλις δύο μήνες πριν από την επίσημη έναρξη της χειμερινής περιόδου θέρμανσης σχολιάζει το Bloomberg.

    Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου κινήθηκαν ανοδικά για τέταρτη εβδομάδα την εβδομάδα που πέρασε, καθώς η ήπειρος προετοιμάζεται για ακόμη βαθύτερη κρίση προσφοράς τον χειμώνα που θα μπορούσε να ωθήσει τις μεγάλες οικονομίες σε ύφεση.



    ΣΧΟΛΙΑ