• Πολιτική

    Mητσοτάκης: Νόμος για να κλείσουν τα παραθυράκια με το πάγιο στους λογαριασμούς ρεύματος

    • NewsRoom
    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλά κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλά κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Νομοθετική ρύθμιση την οποία θα καταθέσει σήμερα στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με την οποία κλείνουν  τα «παραθυράκια» με τις χρεώσεις των παγίων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, με νομοθετική διάταξη που θα φέρει ο Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σήμερα στη Βουλή κλείνουν και τα όποια παράθυρα για τυχόν καταστρατηγήσεις σχετικά με τις χρεώσεις στα πάγια και παιχνίδια σε βάρος των καταναλωτών.

    Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι όπως έχει  εξαγγείλει η Κυβέρνηση συνεχίζει να χτίζει τα εθνικά μας αναχώματα απέναντι στις ανατιμήσεις του ρεύματος, εξαντλώντας ουσιαστικά τα δημοσιονομικά μας περιθώρια, τα οποία προφανώς και είναι αυξημένα και βελτιωμένα λόγω της καλής απόδοσης της εθνικής οικονομίας.

    Ωστόσο το φυσικό αέριο έχει δεκαπλασιαστεί. Δέκα φορές πιο ακριβό από ό,τι ήταν πριν ξεκινήσει αυτή η ενεργειακή κρίση.

    Τον Αύγουστο,  όπως διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός οι λογαριασμοί των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων θα επιδοτηθούν συνολικά από όλους τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας, με ποσό το οποίο ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο, αυτό μόνο για έναν μήνα. Και με αυτό τον τρόπο απορροφάται έως και το 90% των αυξήσεων για τα νοικοκυριά, οριζόντια για όλους, ανεξάρτητα αν πρόκειται για κατανάλωση για κύρια ή για εξοχική κατοικία.

    «Και, μακριά από τα παχιά λόγια και τους αυθαίρετους υπολογισμούς, σχεδόν μισό δισεκατομμύριο από τα υπερέσοδα των παραγωγών ρεύματος μεταφέρονται τώρα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Με τη σειρά τους θα επιστραφούν στην κοινωνία για τη στήριξή της.

    Και βέβαια με το νέο σύστημα το οποίο εισηγήθηκε το Υπουργείο και το οποίο αποτελεί ήδη μοντέλο -έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον και σε ευρωπαϊκό επίπεδο- καταργούνται τα ψιλά γράμματα και όλοι οι πάροχοι είναι πλέον υποχρεωμένοι να ανακοινώνουν από πριν τις χρεώσεις τους. Ενισχύεται η διαφάνεια, ενώ αποτρέπονται και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, όσο και η σύγχυση στους καταναλωτές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης

    Υποστήριξε δε οι τελευταίες αποφάσεις που πάρθηκαν στις Βρυξέλλες ενδεχομένως να μην είναι τόσο τολμηρές όσο απαιτούν οι συνθήκες, αλλά αξίζει να συγκρατήσουμε κάποια στοιχεία: τη γενική κατεύθυνση να μειωθεί κατά 15% η κατανάλωση φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη και δεύτερον, φυσικά, την πρόβλεψη εξαιρέσεων που πέτυχε η Ελλάδα που εξυπηρετούν την εθνική ενεργειακή μας στρατηγική ως προς τη βάση, ως προς το σημείο αναφοράς από το οποίο θα υπολογίζεται η προσπάθειά μας να μειώσουμε την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15%.

    Δείτε την εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού:

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης: Οι «πυροσβέστες της ξαπλώστρας» να δείχνουν περισσότερο σεβασμό

    Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας: Συνεδριάζει αύριο στις 14:00 για τις καταγγελίες Ανδρουλάκη



    ΣΧΟΛΙΑ