• Τιμές ενέργειας Νοεμβρίου: Αναμένονται μειωμένες από τους προμηθευτές, αλλά θα φτάσουν στους καταναλωτές;

    Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
    Δημοσιεύτηκε:

    Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος των προμηθευτών για τον μήνα Νοέμβριο από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και αναμένονται σημαντικά χαμηλότερα από εκείνες του Οκτωβρίου.

    Το αν όμως οι μειώσεις αυτές θα φτάσουν στον καταναλωτή εξαρτάται από την πολιτική του Υπουργείου Ενέργειας και το ύψος των επιδοτήσεων που θα ανακοινώσει αύριο. Με δεδομένο ότι οι επιδοτήσεις δίνονται για να διασφαλίζουν ότι η τιμή της ενέργειας δεν θα περάσει τα επίπεδα των 14-16 λεπτών ανά κιλοβατώρα, η μείωση των τιμών των προμηθευτών θα φέρει… μείωση των επιδοτήσεων και όχι μείωση των τελικών λογαριασμών.

    Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα εύρος τιμών από 0,45 ως 0,50 ευρώ, δηλαδή περίπου 15% με 20% μειωμένες σε σχέση με τον Οκτώβριο. Όμως η μείωση αυτή δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα φτάσει στους καταναλωτές, αφού η τελική τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής διαμορφώνεται μετά την αφαίρεση της επιδότησης που αποφασίζει το Υπουργείο Ενέργειας την επόμενη μέρα. Τα τιμολόγια του Οκτωβρίου μετά τις επιδοτήσεις που ανακοινώθηκαν διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο στα 14 με 16 λεπτά ανά κιλοβατώρα και αντίστοιχα αναμένεται να κινηθούν στον Νοέμβριο…

    Δηλαδή, η μείωση των τιμών των προμηθευτών, σημαίνει ότι θα χρειαστεί μικρότερη κρατική επιδότηση για να φτάσει η τελική τιμή στον καταναλωτή στα 0.14-0,16 ευρώ και αυτό συνεπάγεται μικρότερη επιβάρυνση για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και  καθόλου επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό.

    Υπενθυμίζεται ότι πλέον η επιδότηση είναι κλιμακωτή, ανάλογα με την κατανάλωση με επιπλέον επιδότηση αν υπάρχει μείωση στην κατανάλωση. Τον προηγούμενο μήνα ήταν από 0,386 ως 0,43 ευρώ για τις καταναλώσεις  έως 1000 κιλοβατώρες/μήνα και 0,485 για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τον Οκτώβριο ήταν κοντά στα 60 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

    Η αποκλιμάκωση των τιμών ξεκίνησε ουσιαστικά από αυτόν τον μήνα και για τον επόμενο, όπως προαναφέρθηκε, αναμένεται να πέσουν κάτω και από τα επίπεδα του Αυγούστου. Προβλέψεις θέλουν τις τιμές ρεύματος να υποχωρούν περαιτέρω μέχρι το τέλος του χρόνου, μειώνοντας το βάρος των επιδοτήσεων για το ΤΕΜ και τον προϋπολογισμό, και όχι την τσέπη των καταναλωτών.

    Γιατί μειώνονται οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος – Πόσο θα κρατήσει η πτώση

    Οι μειώσεις των τιμών ρεύματος συνδέονται με την πτωτική πορεία της τιμής του φυσικού αερίου  TTF στο ολλανδικό χρηματιστήριο ενέργειας. Σημειώνεται ότι ενώ στις 26 Αυγούστου σημειώθηκε η υψηλότερη τιμή στο φυσικό αέριο άνω των 349,9 ευρώ ανά Μεγαβατώρα,  σε σχέση με χθες η τιμή του ήταν μειωμένη κατά 67% στα  115 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

    Η αποκλιμάκωση του TTF σημειώνεται αφενός λόγω της υπερκάλυψης του στόχου της Ε.Ε. για την πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου (91%) και αφετέρου λόγω της μεγάλη προσφορά ποσοτήτων LNG στην ευρωπαϊκή αγορά. Αξίζει να σημειωθεί πως χθες στη Μεσόγειο έπλεαν 35 δεξαμενόπλοια με φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου αναμένοντας να δέσουν σε τερματικούς σταθμούς για τον εφοδιασμό τους.

    Ταυτόχρονα η πτώση των τιμών σχετίζεται και με την επικαιρότητα των προτάσεων και των μέτρων της Ε.Ε. για την επιβολή ορίου τιμών στον δείκτη TTF. Μέτρο το οποίο προωθεί η Ελλάδα και άλλες 15 χώρες και πλέον προτείνει και η Κομισιόν. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται την Παρασκευή με το τέλος της Συνόδου των αρχηγών των κρατών μελών της ΕΕ και μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται η εφαρμογή τους.

    Την ίδια στιγμή, τον πιο καθοριστικό ρόλο όμως, για την εξέλιξη των τιμών παίζουν οι καιρικές συνθήκες. Ένας ήπιος χειμώνας θα βοηθήσει τον ευρωπαϊκό στόχο μείωσης της κατανάλωσης και θα κρατήσει χαμηλά τη ζήτηση φυσικού αερίου και τις τιμές. Αντίθετα, αν οι καιρικές συνθήκες επιδεινωθούν και έρθουν χαμηλές θερμοκρασίες, η ανάγκη για θέρμανση θα αυξήσει τη ζήτηση για φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα αδειάζοντας τις γεμάτες αποθήκες και δημιουργώντας συνθήκες αύξησης της ζήτησης και των τιμών.