• Business

    Τι θα πει ο Σάλλας με τον Paulson και ο Καραμούζης με τον Watsa. Όλο το παρασκήνιο


    Πυρετός επικρατεί στα στρατηγεία των τριών συστημικών τραπεζών στο κέντρο της Αθήνας για την υποδοχή της ομάδας των μεγαλοεπενδυτών που επισκέπτονται μέσα σε ένα διήμερο, τραπεζίτες, υπουργούς και αύριο τον Πρωθυπουργό.

    Μιχάλης Σάλλας, ετών 65. Πρόεδρος Πειραιώς
    Μιχάλης Σάλλας, ετών 65. Πρόεδρος Πειραιώς

    Ο Μιχάλης Σάλλας συναντάται με τον John Paulson  και ο Νίκος Καραμούζης τον Prem Watsa, ενώ τα επιτελεία των δύο τραπεζιτών στην οδό Αμερικής και στην οδό Σουρή αντίστοιχα έχουν προετοιμάσει παρουσιάσεις για την πορεία των δύο τραπεζών, για τον εγχώριο κλάδο και για την ελληνική οικονομία. Ο John Paulson θα επισκεφθεί το αρχηγείο της Alpha Bank στην οδό Σταδίου και θα συναντηθεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο Δημήτρη Μαντζούνη και την διοικητική ομάδα της τράπεζας.

    Νίκος Καραμούζης, ετών 63. Πρόεδρος Eurobank
    Νίκος Καραμούζης, ετών 63. Πρόεδρος Eurobank

    Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τις επισκέψεις των δύο μεγαλοεπενδυτών, οι οποίοι συνοδεύονται από εκπρόσωπο της Wilbur Ross και ομάδα εκπροσώπων γνωστών funds, είναι η κατ΄ ιδίαν συναντήσεις των Σάλλα – Paulson, Καραμούζη – Watsa.

    Οι σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουν αναπτυχθεί και η πεποίθηση των δύο επενδυτών ότι οι έλληνες τραπεζίτες έχουν βαθιά γνώση της πολιτικής και οικονομικής πραγματικότητας είναι κρίσιμη καθώς η ενημέρωση που θα ζητήσουν, θα επιτρέψει τις σε βάθος συζητήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη και με τους υπουργούς του οικονομικού επιτελείου.

    John Alfred Paulson
    John Paulson, Πρόεδρος του αμερικανικού hedge fund, Paulson & Co

    Οι κ.κ. Σάλλας και Καραμούζης έχουν δηλώσει και δημοσίως ότι είναι δυνατή η επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης εντός του δευτέρου εξαμήνου, σημειώνοντας ότι προυποθέσεις είναι η πολιτική σταθερότητα και η υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

    Ο προβληματισμός των μεγαλοεπενδυτών είναι ακριβώς αυτός, η πρόθεση και η δυνατότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε εφαρμογή της συμφωνίας και σε μεταρρυθμίσεις.

    Prem Watsa, Ετών 67, Επικεφαλής καναδικού fund Fairfax
    Prem Watsa, Ετών 67, Επικεφαλής καναδικού fund Fairfax

    Εχοντας σοβαρές τοποθετήσεις στην Ελλάδα οι  Watsa και Paulson, ανησυχούν για την εξέλιξή τους και βασικό θέμα στην ατζέντα είναι το πολιτικό αφού ειδικά στις τράπεζες που έχουν επενδύσει, η εμπιστοσύνη στις διοικήσεις είναι δεδομένη.

    Οι μεγαλοεπενδυτές θα έχουν συνάντηση αύριο με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και με τους κ.κ. Τσακαλώτο και Δραγασάκη, όπως και με τους επικεφαλής των επιχειρήσεων στις οποίες έχουν επενδύσει.

    Ετσι, ο Prem Watsa θα δει τον Γ. Χρυσικό της Grivalia και τον Αλ. Σαρρηγεωργίου της Eurolife και ο John Paulson την διοίκηση της ΕΥΔΑΠ και βεβαίως τον Ευάγγελο Μυτιληναίο με τον οποίο έχει στενή σχέση, ενώ αύριο βράδυ θα παραστούν σε δείπνο προς τιμήν τους με τη συμμετοχή γνωστών επιχειρηματιών.

    Η παρέλαση των επενδυτών θα συνεχιστεί καθώς μετά την ανακεφαλαιοποίηση, η προσδοκία είναι η πορεία προς την ανάκαμψη, κάτι που το πολιτικό περιβάλλον φαίνεται να φρενάρει, ειδικά όσο δεν υπάρχει ορατότητα για την αξιολόγηση.



    ΣΧΟΛΙΑ