• Business

    Τι θα περιλαμβάνουν οι διατάξεις για μείωση ενοικίων, αναστολή ΦΠΑ και πάγωμα επιταγών – Ποιοι θα πάρουν δώρο Χριστουγέννων

    • NewsRoom
    Κατατέθηκε στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού – Στο 6,1% η ανάπτυξη φέτος

    Χρήστος Σταϊκούρας-Υπουργός Οικονομικών


    Επέκταση των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και τον Δεκέμβριο που πλήττονται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας θα προβλέπονται στις διατάξεις που έρχονται στην Βουλή τις επόμενες μέρες, μπορεί και τη Δευτέρα, από το υπουργείο Οικονομικών.

    Αν οι παρεμβάσεις για τον Νοέμβριο υπολογίζονται στα 3,3 δισ. ευρώ, έρχεται να προστεθεί ποσό επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τον λογαριασμό των κυβερνητικών παρεμβάσεων για την ανακούφιση της αγοράς και της οικονομίας πάνω από τα 4,8 δισ. ευρώ.

    Και για τον Δεκέμβριο, που όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστούν τα περιοριστικά μέτρα, τουλάχιστον μέχρι το πρώτο 15θήμερο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα εντάξει εκ νέου αναστολή ΦΠΑ, επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, κούρεμα ενοικίων για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.

    Ταυτόχρονα, στο πακέτο των μέτρων θα περάσει μία ακόμα ενίσχυση του κλάδου των υγειονομικών, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ και στην Γεν. Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος, όπως συνέβη και το Πάσχα.

    Μεταξύ άλλων:

    1. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, στις οποίες περιλαμβάνεται πλέον το λιανεμπόριο και άλλες δραστηριότητες, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο, ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.
    2. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, στις οποίες περιλαμβάνεται πλέον το λιανεμπόριο και άλλες δραστηριότητες, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.
    3. Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, ανά την επικράτεια, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.
    4. Όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, πλέον ανά την επικράτεια, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα.
    5. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους, ανά την επικράτεια.
    6. Επιπλέον όμως, από τον μήνα Νοέμβριο, για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα, το 1/2 της ζημίας τους δεν θα συμψηφίζεται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα, αλλά θα καταβάλλεται άμεσα στους δικαιούχους, και θα πιστώνεται απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
    7. Οι πλειστηριασμοί μετατίθενται για μετά την 31η Δεκεμβρίου, με πιθανότερη ημερομηνία στο τέλος του πρώτου 3μήνου 2021.
    8. Για 75 μέρες, τέλος, παγώνουν οι εξοφλήσεις επιταγών. Αφορά επιταγές, γραμμάτια και συναλλαγές που έχουν εκδοθεί για το διάστημα από 6 Νοεμβρίου και μέχρι 31/12. Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις που είχαν μείωση τζίρου 50% το διάστημα Απριλίου – Σεπτεμβρίου και έχουν κλείσει με κρατική εντολή.

    Χορός δισεκατομμυρίων γύρω από τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

    Αξιοποιώντας το Brexit: Πόλος έλξης η Αθήνα για τράπεζες και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες



    ΣΧΟΛΙΑ