• Business

    Αξιοποιώντας το Brexit: Πόλος έλξης η Αθήνα για τράπεζες και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες


    Η προσέλκυση των επιχειρήσεων του χρηματοοικονομικού κλάδου, επενδυτικών τραπεζών και χρηματιστηριακών, από το Λονδίνο του Brexit στην Αθήνα, μπαίνει σε πρώτο πλάνο για την κυβέρνηση, με στόχο την ενίσχυση ενός νευραλγικού κλάδου για την προώθηση των επενδύσεων στην Ελλάδα και την μετεγκατάσταση στη χώρα, υψηλού επιπέδου στελεχών. Έτσι μετά τη φαρμακοβιομηχανία, την αυτοκινητοβιομηχανία, τις εταιρείες τεχνολογίας, στο στόχαστρο προσέλκυσης, μπαίνουν οι υπηρεσίες και ειδικά οι χρηματοοικονομικές, ένας κλάδος εντάσεως εργασίας και με υψηλής προστιθέμενης αξίας στελεχιακό δυναμικό.

    Η Αθήνα φαίνεται πως μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, μπαίνοντας και αυτή στον χάρτη, των επιλογών (που κυρίως περιλαμβάνει Παρίσι και Φραγκφούρτη) εφόσον προσφέρει κάποια κίνητρα. Κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι όπως η Morgan Stanley, η Goldman Sachs, η Nomura και άλλοι, θα μπορούσαν να αποκτήσουν έδρα στην Αθήνα και να ακολουθηθούν και από άλλες επιχειρήσεις του ευρύτερου τομέα υπηρεσιών.

    Σημειώνεται επίσης ότι εκτός από τις τράπεζες, μεγάλες αμερικανικές χρηματιστηριακές του Λονδίνου, όπως οι JP Morgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs, με 100.000 εργαζόμενους η κάθε μια, τώρα λόγω Brexit αναζητούν έδρα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το πλεονέκτημα θα ήταν τεράστιο για την ανάπτυξη της αγοράς, αν φέρναμε έστω μία εδώ….

    Το ενδεχόμενο μιας τέτοια “απόβασης” στην Αθήνα, των τραπεζών του Σίτι και των στελεχών τους, των “γκουρού των επενδύσεων” παγκοσμίως,  θα ενίσχυε σημαντικά τη χρηματοοικονομική δραστηριότητα στη χώρα αλλά και την προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων.

    Σημειώνεται ότι με αφορμή το Brexit κάποιες επενδυτικές κυρίως τράπεζες ενδιαφέρονται να ανοίξουν γραφεία ή να επεκτείνουν αυτά που ήδη έχουν στην Ελλάδα, για να ενισχύσουν την παρουσία τους σε έδαφος της Ευρωζώνης. Στην κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, απευθύνθηκαν τρεις τέτοιες τράπεζες, με συγκεκριμένα σχέδια και φάνηκε πως το ενδιαφέρον θα μπορούσε να επεκταθεί και αλλού, σε τράπεζες και εταιρείες. Έπειτα από διαβουλεύσεις, αποφασίστηκε τα κίνητρα να αφορούν τους εργαζομένους και να έχουν ευρύτερη εφαρμογή.

    Τα φορολογικά κίνητρα

    Στο πλαίσιο η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφές με τις τράπεζες και ετοιμάζει και φορολογικά κίνητρα. Από από τον Ιανουάριο του 2021 θα είναι αφορολόγητο,  για 7 χρόνια το 50% του εισοδήματος των στελεχών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που θα μετακομίσουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό το 2021, αποσκοπώντας στην ενίσχυση με την εμπειρία τους της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας. Η ελάφρυνση τελεί υπό την προϋπόθεση ότι δημιουργείται νέα θέση εργασίας και δεν υποκαθίσταται μια υφιστάμενη.

    Σε πρώτη φάση, αναφέρουν πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν θα επιβάλει περιορισμούς σε ό,τι αφορά το εισόδημα ή το επάγγελμα αυτών που θα μπορούν να αξιοποιήσουν τη διάταξη, όπως έχουν κάνει σε ανάλογες ρυθμίσεις τους η Ισπανία, η Ιταλία, η Σουηδία και η Γαλλία. Ακολούθως, εφόσον και αν χρειαστεί να μπουν τέτοιοι περιορισμοί για να αποκλεισθούν κάποιες κατηγορίες εργαζομένων,  ενδεχομένως, αυτό θα γίνει με εφαρμοστικές εγκυκλίους.

    Η τηλεργασία ευνοεί τη μετεγκατάσταση στην Ελλάδα

    Η επέκταση της τηλεργασίας λόγω της πανδημίας, και των δυνατότητων που προσφέρει η τεχνολογία, κάνει την Ελλάδα έναν ελκυστικό προορισμό για τους εργαζομένους άλλων χωρών που μπορούν να έρθουν, να μείνουν στην Ελλάδα και να δουλεύουν απομακρυσμένα.

    Πρόκειται για ένα μέτρο που απευθύνεται στους Έλληνες του εξωτερικού, που θα ήθελαν να ζουν στην Ελλάδα, αποβλέποντας στην αντιστροφή του brain drain. Αλλά απευθύνεται και σε κάθε Έλληνα  ή ξένο , ανεξαρτήτως υπηκοότητας, που είχε τη φορολογική κατοικία του εκτός Ελλάδας τα 7 από τα τελευταία 8 χρόνια, ο οποίος εν δυνάμει θα μπορεί να εκμεταλλευθεί τα κίνητρα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της διάταξης που θα πάρει σύντομα τον δρόμο για ψήφιση.

    «Η τεχνολογία επιτρέπει να επιλέξουμε πού θα ζούμε και θα δουλεύουμε», είπε ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης μιλώντας στο Bloomberg,   «Εκτός από τον ήλιο, η χώρα μπορεί τώρα να προσφέρει φορολογικά κίνητρα». Και όπως εξήγησε, μιλώντας για τα φορολογικά κίνητρα, από 1/1/2021  για 7 χρόνια θα φοροαπαλάσσεται το 50% του εισοδήματος. “Το μέτρο έρχεται να συμπληρώσει τον μειωμένο συντελεστή 7% για τους ξένους συνταξιούχους και τον ενιαίο φόρο για τους κατοίκους εξωτερικού υψηλού πλούτου, που μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα αποκτώντας καθεστώς non dom”.

     



    ΣΧΟΛΙΑ