• Business

    Τι συνδέει την αφρικανική σκόνη με την αγορά οικιακών ηλεκτρικών συσκευών

    • Άννα Διανά


    Περίπου 12.000 αυτόνομα στεγνωτήρια ρούχων πουλήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2024 καταγράφοντας αύξηση κατά 40% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο της περσινής χρονιάς.

    Η έκρηξη των πωλήσεων σε μια οικιακή συσκευή που δεν είναι στο τοπ των οικιακών συσκευών που χρησιμοποιούν οι Ελληνες καταναλωτές, δεν είναι ανεξάρτητη από την αλλαγή των κλιματικών συνθηκών και τους όλο και πιο συχνούς νοτιάδες που μεταφέρουν αφρικανική σκόνη.

    Όπως αναφέρθηκε χθες από τα στελέχη της BSH Ελλάς οι κλιματικές συνθήκες ευνοούν τις πωλήσεις που έχουν αυξητική τάση σε περιοχές όπως η Βόρεια Ελλάδα που έχει υγρασία αλλά και στη νότια Ελλάδα ή στην Κρήτη όπου το φαινόμενο της σκόνης είναι όλο και πιο συχνό.

    Εκτόξευσε τις πωλήσεις το «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή»

    Πάντως, το 2023 στην εγχώρια αγορά μεγάλων οικιακών συσκευών η μεγαλύτερη ανάπτυξη καταγράφηκε στην κατηγορία της ψύξης με τις πωλήσεις αυξημένες κατά 21% λόγω του προγράμματος «Ανακυκλώνω Αλλάζω Συσκευή» που εκτόξευσε τις πωλήσεις στην αγορά.

    Μέσω του προγράμματος που επιδοτούσε την αγορά ψυγείων και καταψυκτών εκδόθηκαν 352.000 κουπόνια και εξαργυρώθηκαν 250.000 ευρώ για την κατηγορία των ψυγείων. Στην κατηγορία των καταψυκτών εκδόθηκαν 95.703 vouchers και εξαργυρώθηκαν τα 51.447.

    Σημειώνεται ότι το 2022 πουλήθηκαν μεγαλύτερα και ακριβότερα ψυγεία, δεδομένης της μεγαλύτερης έκπτωσης που είχαν οι πρώτοι δικαιούχοι των vouchers και επομένως οδηγήθηκαν σε συσκευές υψηλότερης αξίας που υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα αγόραζαν.  Όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε υπήρχαν μέρες που έφευγαν και 100 ψυγεία ανά σημείο λιανικής.

    Το 2023 η δεύτερη κατηγορία με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη ήταν η αγορά των πλυντηρίων πιάτων με αύξηση στις πωλήσεις κατά 18%. Ακολουθεί η κατηγορία της φροντίδας των ρούχων με αύξηση 16% ενώ οι συσκευές που σχετίζονται με το μαγείρεμα, φούρνοι, εστίες, απορροφητήρες κ.α. σημείωσαν ανάπτυξη 11%.

    Σε κάμψη φέτος η αγορά

    Πάντως φέτος στο πρώτο τρίμηνο οι πωλήσεις στην αγορά των ψυγείων έχουν κάνει βουτιά και εκτιμάται ότι θα συμπαρασύρουν πτωτικά το σύνολο της αγοράς οικιακών συσκευών εξαιρούνται τα κλιματιστικά κατηγορία την οποία η BSH δεν συμπεριλαμβάνει στις μετρήσεις. Η μείωση για τους καταψύκτες και τα ψυγεία κινείται στα επίπεδα του -50% κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2024. Ετσι για το 2024 εκτιμάται ότι το σύνολο της αγοράς ηλεκτρικών πλην των κλιματιστικών στις μεγάλες οικιακές συσκευές (πλυντήρια, κουζίνες, ψυγεία, καταψύκτες) μπορεί να κινηθεί πτωτικά σε ποσοστό ακόμη και άνω του 20%.  Εάν εξαιρεθούν τα ψυγεία και οι καταψύκτες η πτώση θα είναι μεταξύ του +5% και του +7% χωρίς να υπολογίζεται η αγορά των κλιματιστικών.

    Διαβάστε επίσης



    ΣΧΟΛΙΑ