• Business

    Τι σηματοδοτούν οι μετοχικές αλλαγές στην Άβαξ – Ισχυροποιείται η οικογένεια Ιωάννου

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρήστος Ιωάννου, πρόεδρος ΑΒΑΞ

    Χρήστος Ιωάννου, πρόεδρος ΑΒΑΞ


    Ενισχύει περαιτέρω τη θέση της στη Άβαξ η οικογένεια Ιωάννου με το 23,77% του μετοχικού της κεφαλαίου που έχει απομείνει στην J&P Investments, κοινή εταιρεία τους με την οικογένεια Παρασκευαϊδη.

    Η διαδικασία θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα και ενώ η κατασκευαστική εταιρεία ετοιμάζεται να αναλάβει την εκτέλεση της πρώτης φάσης της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας, έργο στο οποίο έχει ανακηρυχθεί προσωρινός ανάδοχος, με την αξία της προς υπογραφή σύμβασης στα 1.158,6 εκατ. ευρώ.

    Σήμερα η οικογένεια Ιωάννου κατέχει συνολικά ποσοστό 19,82% της Άβαξ, έπειτα από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου 20 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του χρόνου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες άμεσα η οικογένεια Ιωάννου θα προχωρήσει εξωχρηματιστηριακά στο διαχωρισμό του σημερινού ποσοστού της, δηλαδή θα μοιραστεί στα παιδιά των Δάκη και Σύλβια (Ιωάννου) και αυτό προκειμένου να μην ξεπεράσει συνδυαστικά το 33,3% και προκύψει υποχρέωση δημόσιας πρότασης.

    Στην J&P Investments μεταβιβάστηκε το 2005 η συμμετοχή της J&P Overseas στην Άβαξ. Η κατασκευαστική J&P Overseas ήταν το αρχικό δημιούργημα των οικογενειών Ιωάννου και Παρασκευαϊδη. Ιδρύθηκε το 1961 και διένυσε μια πετυχημένη πορεία αναλαμβάνοντας έργα κυρίως στις χώρες του Περσικού Κόλπου και τη Βόρειο Αφρική.

    Με την κατάρρευσή της δημοσιοποιήθηκε και η έντονη διαμάχη μελών των δύο οικογενειών που έφθασε στα δικαστήρια. Η J&P Overseas τον Οκτώβριο του 2018 τέθηκε σε εκκαθάριση με ειδικό διαχειριστή την Alvarez & Marsal. Η οικογένεια Ιωάννου ανέλαβε τα δάνεια που είχε προς την J&P Overseas η J&P Investments και με τον τρόπο αυτό έρχονται στην κατοχή της οι μετοχές που έχει στην Άβαξ.

    Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία αύξηση κεφαλαίου των 20 εκατ. ευρώ δεν συμμετείχε η J&P Investments (και έτσι μειώθηκε το ποσοστό της από 44,18% σε 23,77%) και ενισχύθηκαν τα ποσοστά όλων των σημερινών βασικών μετόχων της Άβαξ: Του Χρήστου Ιωάννου, προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της (εκπροσωπεί την οικογένεια) το άμεσο ποσοστό αυξήθηκε από 3,40% σε 19,82%, του διευθύνοντος συμβούλου, Κωνσταντίνου Μιτζάλη, από 13,93% σε 16,31% και του αναπληρωτή προέδρου του διοικητικού συμβουλίου, Κωνσταντίνου Κουβαρά, από 5,97% σε 7,83%. Μικρότερα ποσοστά έχουν και οι οικογένειες των κ.κ. Μιτζάλη και Κουβαρά.

    Με τις παραπάνω εξελίξεις κλείνει και τυπικά το «κεφάλαιο J&P» για την Άβαξ με τις τρεις οικογένειες να ελέγχουν ποσοστό περίπου 75% του μετοχικού της κεφαλαίου.

    Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου Άβαξ (υπογεγραμμένες συμβάσεις) ήταν 1,2 δις. ευρώ. Με το Μετρό θα προσθέσει κατασκευαστικό αντικείμενο αξίας περίπου 800 εκατ. ευρώ και θα φθάσει τα 2 δις. ευρώ.

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ασφαλής εκτίμηση για το πότε ακριβώς θα υπογράψει τη σύμβαση για τη εκτέλεση του εν λόγω έργου με την Αττικό Μετρό. Εκκρεμεί η υπογραφή της σύμβασης για την εκτέλεση των πρόδρομων εργασιών και μια σειρά από τυπικές διαδικασίες.

    Διαβάστε ακόμα: 

    Μιτζάλης (ΑΒΑΞ): Έργο πνοής στην πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη η Γραμμή 4 του Μετρό

    ΑΒΑΞ: Καμιά επικοινωνία για πιθανές συνεργασίες στην κατασκευή της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας

    Τι ακολουθεί μετά το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για το Μετρό της Αθήνας – Πώς σχολιάζουν πηγές της Άκτωρ το αποτέλεσμα

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ