• Business

    Φεύγει το J&P από την επωνυμία της J&P Άβαξ 

    Χρήστος Ιωάννου, Πρόεδρος J&P-Άβαξ

    Χρήστος Ιωάννου, Πρόεδρος J&P-Άβαξ


    Σε Άβαξ, από J&P Άβαξ, μετονομάζεται ο κατασκευαστικός όμιλος σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη σύγχυση που δημιουργείται, κυρίως στο εξωτερικό όπου δραστηριοποιείται, έπειτα από την πτώχευση της J&P Overseas Limited. Το θέμα θα συζητηθεί σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της στις 25 Φεβρουαρίου μαζί με την εκ νέου εισήγηση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 20 εκατ. ευρώ.

    Επί της ουσίας η επί χρόνια συνεργασία των οικογενειών Ιωάννου και Παρασκευαΐδη (από εκεί βγαίνουν τα αρχικά J&P) φαίνεται ότι έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της. Άλλωστε, η επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Άβαξ θα μειώσει σημαντικά το ποσοστό της οικογένειας Παρασκευαΐδη στην ελληνική εταιρεία.

    Οι δύο οικογένειες συμμετείχαν στην J&P Άβαξ μέσω της κοινής τους εταιρείας J&P Investments η οποία κατέχει σήμερα τυπικά ποσοστό περίπου 45%. Αυτό θα περιοριστεί περίπου στο 24% γιατί δεν θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου για την οποία η διαδικασία θα ξεκινήσει εξαρχής. Το μεγαλύτερο μέρος των 20 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από την οικογένεια Ιωάννου με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τμήμα του ποσού έχει ήδη διατεθεί για την κάλυψη αναγκών χρηματοδότησης του κατασκευαστικού ομίλου.

    Η κρίση στην J&P Overseas διαρκεί χρόνια και ξεκίνησε από προβλήματα που αντιμετώπισε εσωτερικά η οικογένεια Παρασκευαΐδη, μέλη της οποίας έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για την επίλυση των σοβαρών διαφωνιών τους.

    Η αύξηση κεφαλαίου στην Άβαξ θα γίνει με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης σε όλους τους μετόχους της, με τιμή έκδοσης 0,30 ευρώ ανά μετοχή (αντί των 0,45 ευρώ που είχε αποφασιστεί τον περασμένο Σεπτέμβριο).

    Η Άβαξ ταυτόχρονα προετοιμάζεται για την κατάθεση στις 28 Φεβρουαρίου της δεσμευτικής προσφοράς της για τη γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, σε κοινοπραξία με τις Ghella και Alstom Transport, ένα από τα μοναδικά μεγάλα έργα που προχωρούν. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες θα εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης (ΒΟΑΚ) σε συνεργασία με την εταιρεία Egis, ενώ συμμετέχει στη διαγωνιστική διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) για την Εγνατία Οδό σε κοινοπραξία με τις Intertoll Capital Partners B.V.  και Aberdeen European Infrastructure Partners II LP. 

    Ακόμη, αναμένει τα αποτελέσματα διαγωνισμών για μια σειρά από έργα που διεκδικεί στο εξωτερικό, καθώς και την επίσημη ανακοίνωση για την ανάληψη, από κοινού με την Τέρνα, του έργου της δημιουργίας καζίνο και τουριστικού θέρετρου στην Κύπρο με την ονομασία CityOfDreamsMediterranean, προϋπολογισμού 550 εκατ. ευρώ. Στην κοινοπραξία που έχει δημιουργηθεί για το σημαντικό αυτό έργο στη μεγαλόνησο η Άβαξ έχει το 60% και η Τέρνα 40%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: J&P-Άβαξ: ΕΓΣ για νέο ΔΣ, αλλαγή ονόματος και ΑΜΚ έως 20 εκατ. ευρώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελλάκτωρ και J&P Άβαξ το σκέφτονται για το 10% της Αττικής Οδού

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ελλάκτωρ: Πούλησε τα κεντρικά γραφεία της στην Κηφισιά- Ποιος είναι ο αγοραστής



    ΣΧΟΛΙΑ