• Business

    Τι σηματοδοτεί η σημερινή άνοδος των μετοχών στο XA

    • NewsRoom


    Εξαιρετική φαίνεται να είναι η σημερινή ημέρα για τις ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα. Αυτή την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, κινείται ανοδικά με αφορμή τη νέα ανάλυση του οίκου Fitch για τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού κλάδου. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,8% στις 865 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 80 εκατ. ευρώ . Άνοδο 0,99% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.223,98 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,65% στις 977,95 μονάδες. Κρίσιμη είναι όμως και η σημερινή ημέρα για τα Ελληνικά ομόλογα (διαβάστε εδώ  αναλυτικό ρεπορτάζ και ρεπορτάζ του Bloomberg με το οποίο το mononews.gr έχει στρατηγική συνεργασία ) καθώς μια μέρα μετά τη επιτυχία του Τιτάνα που σήκωσε 100 εκατ. ευρώ από τις αγορές  και ενώ έχει προηγηθεί η αναβάθμιση από την S&P, κατακτούν νέα ρεκόρ. Σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, οι αποδόσεις βρίσκονται πλέον σε επίπεδα που δεν είχαν σημειωθεί ποτέ ξανά. Συγκεκριμένα η απόδοση του ελληνικού διετούς κινήθηκε το μεσημέρι στο 1,211%, χαμηλότερα κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Αντίστοιχα η απόδοση του ελληνικού πενταετούς βρίσκεται στο 2,73%, επίπεδο που επίσης αποτελεί ιστορικό χαμηλό. Υποχωρεί και το ελληνικό δεκαετές στο 3,79%.

    Το Χρηματιστήριο

    Nωρίτερα ο Γενικός Δείκτης (δείτε εδώ τις μετοχές από το mononews.gr) πλησίασε στην… ανάσα τις 870 μονάδες, μόλις έγινε γνωστή η ανάλυση του Fitch για τις ελληνικές τράπεζες, υπήρξε περιορισμός των κερδών του μέχρι και το +0,45%. Με την υποστήριξη όμως της περαιτέρω βελτίωσης της αγοράς ομολόγων, ο θετικός τόνος του ΧΑ συντηρείται.

    Πάντως, σε αντίθεση με τη γενική αίσθηση των ξένων αναλυτών, ο Fitch θεωρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν ιδιαίτερα ευάλωτες σε ενδεχόμενη επιδείνωση του περιβάλλοντος στην Ελλάδα, λόγω της ιδιαίτερα χαμηλής ποιότητας των asset, των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) και της σφιχτής ρευστότητας.

    Όπως τονίζει ο Fitch, οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν από stress tests πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας τον Αύγουστο του 2018. Τα stress tests θα διεξαχθούν επί των ισολογισμών σε στατική βάση, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα σχέδια των τραπεζών για μείωση των NPEs.

    Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες έχουν “μαξιλάρια” που θα μπορούσαν να αντέξουν μια μέτρια πίεση. Δεν είναι σαφές πώς θα βαθμονομηθούν αλλά εκτιμούμε ότι θα μπορούσαν να αντέξουν μια αύξηση των υποχρεώσεών τους στη διάρκεια της περιόδου των stress tests στο 32%-37% των μεικτών δανείων (από το 23%-26% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2017), προτού παραβιάσουν τα πρότυπα για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, αναφέρει ο Fitch.

    Στο ταμπλό τώρα, οι Πειραιώς, ΔΕΗ, Σαράντης και ΓΕΚ Τέρνα σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 2%, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε AlphaBank, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Eurobank, Aegean, Μυτιληναίος, ΟΛΠ και Εθνική.

    Ήπια ανοδικά κινούνται οι μετοχές των ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Folli Follie, Grivalia, ΕΕΕ, Τιτάν, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα και Βιοχαλκο.



    ΣΧΟΛΙΑ