• Business

    Τι πληρώνει η ΔΕΗ για την Κωτσόβολος

    Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ) - Γιάννης Βασιλάκος (Κωτσόβολος)

    Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ) – Γιάννης Βασιλάκος (Κωτσόβολος)


    Με μια αποτίμηση ύψους 200 εκατ. ευρώ το πολυτιμότερο asset για την βρετανική Currys, η Κωτσόβολος, περνά στον 5ο ιδιοκτήτη της, τη ΔΕΗ.

    Το μεγάλο deal, που ανακοινώθηκε νωρίς το πρωί από τις δύο εισηγμένες δεν αιφνιδίασε, καθώς η ελληνική εισηγμένη είχε το προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών της (όμιλος Quest και όμιλος Μαρινάκη), καθώς είχε προσφέρει το μεγαλύτερο τίμημα.

    Ποιο όμως είναι το ποσό που θα καταβάλλει ο ενεργειακός κολοσσός, υπό τον Γιώργο Στάσση;

    Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν η ΔΕΗ υπέγραψε συμφωνία με την Currys plc για την εξαγορά της Κωτσόβολος έναντι αντιτίμου που αντιστοιχεί σε αξία επιχείρησης 200 εκατ. ευρώ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο δανεισμός και τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας και εξαιρουμένων των μισθώσεων κατά το IFRS 16 που ήταν στις 29 Απριλίου στα 97 εκατ. ευρώ.

    Η αξία της καθαρής θέσης μετά τις προσαρμογές για μετρητά, χρέος και κεφάλαιο κίνησης είναι 268 εκατ. ευρώ.

    Όπως αναφέρει η Currys στην ανακοίνωσή της το αντάλλαγμα που θα καταβληθεί κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα  υπολογιστεί με βάση την καθαρή αξία μετά τις προσαρμογές για μετρητά χρέη και κεφάλαιο κίνησης ύψους  268 εκατ. ευρώ στις 29 Απριλίου 2023.

    Στην πραγματικότητα το τίμημα που θα καταβάλλει η ΔΕΗ είναι το enterprise value, που είναι στα 200 εκατ. ευρώ συν ταμειακά διαθέσιμα μείον τα δάνεια.

    Το πλεόνασμα του ταμείου με την αφαίρεση του δανεισμού, που είναι σχεδόν μηδενικός, είναι περίπου στα 70 εκατ. ευρώ.

    Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να υπολογιστεί ένα επιπλέον ποσό 11.019 ευρώ για κάθε ημερολογιακή ημέρα με έναρξη από τις 29 Απριλίου 2023 έως την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

    Η βρετανική εισηγμένη, η μετοχή της οποίας μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, διαγράφει ανοδική τροχιά, θα βάλει στα ταμεία της καθαρά έσοδα μετρητών από τη διάθεση περίπου 179 εκατ. ευρώ αφού ληφθούν υπόψη τα έξοδα συναλλαγής και διαχωρισμού, τα διεταιρικά υπόλοιπα και τα μετρητά στην επιχείρηση.

    Τα οφέλη για την ΔΕΗ

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕH, η συμφωνία για εξαγορά της Κωτσόβολος αποτελεί για την Επιχείρηση μία στρατηγική κίνηση μετασχηματισμού, σε μία αγορά που αλλάζει σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η εποχή της ενεργειακής μετάβασης και του νέου εξηλεκτρισμού δημιουργεί έναν ολόκληρο νέο κόσμο λύσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με την εξαγορά της Κωτσόβολος, η ΔEΗ προχωράει ακόμη γρηγορότερα στον μετασχηματισμό της σε έναν ολοκληρωμένο πάροχο προϊόντων και υπηρεσιών.

    Η Κωτσόβολος είναι ένα πολύ δυνατό και αγαπημένο brand στην ελληνική αγορά. Η εταιρεία διαθέτει 95 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο, εκ των οποίων τα 27 megastores. Επιπλέον του εκτεταμένου δικτύου φυσικών καταστημάτων, η Κωτσόβολος διαθέτει ένα ολοκληρωμένο, πανελλαδικό δίκτυο εφοδιαστικής αλυσίδας με δικές της αποθήκες, ιδιόκτητο στόλο οχημάτων και ένα μεγάλο δίκτυο συνεργατών για εγκαταστάσεις των συσκευών. Διαθέτει ένα πολυκαναλικό (omnichannel) δίκτυο πωλήσεων, που εκτός από τα φυσικά καταστήματα, περιλαμβάνει call center και ένα επιτυχημένο e-shop (kotsovolos.gr).

    Για την οικονομική χρήση 1.5.2022 – 29.4.2023, η Κωτσόβολος είχε κύκλο εργασιών €733 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 12% σε σχέση με το 2022, το EBITDA διαμορφώθηκε σε €49 εκατ. (στη βάση του IFRS 16) και ο τραπεζικός δανεισμός ήταν σχεδόν μηδενικός. Τα παραπάνω αποτελέσματα που παράχθηκαν στο πλαίσιο του επιτυχημένου management της Κωτσόβολος δημιουργούν θετικές προσδοκίες για τα μεγέθη της επόμενης οικονομικής χρήσης.

    Διαβάστε επίσης

    Reuters: Η Currys θα μειώσει το χρέος της με τα χρήματα από την εξαγορά της «Κωτσόβολος»

    Η ΔΕΗ εξαγόρασε την Κωτσόβολος – Τα οφέλη του μεγάλου deal

    Γιώργος Στάσσης: Τα επόμενα βήματα για τη ΔΕΗ μετά τη συμφωνία με την ENEL

     



    ΣΧΟΛΙΑ