• Business

    Τι λέει η ΤτΕ για όσους έχουν 500 ευρώ και πάνε στις τράπεζες να τα αλλάξουν


    Σχετικά με την ανταλλαγή χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ, η εγκύκλιος της ΤτΕ δίνει οδηγίες στις τράπεζες για καταγραφή μόνο αγνώστων σε αυτές. Καμία δυσκολία για τους πολίτες που συναλλάσσονται νόμιμα με το τραπεζικό σύστημα. Με αφορμή δημοσιεύματα ύστερα από την πρόσφατη εγκύκλιο της ΤτΕ για την ανταλλαγή των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ, πηγές της ΤτΕ επισημαίνουν τα εξής: Η Τράπεζα της Ελλάδος, δίνοντας μεγάλη σημασία τόσο στην επιστροφή των καταθέσεων (θέμα στο οποίο αναφέρεται συνεχώς ο διοικητής της ΤτΕ), όσο και στην αποτροπή διακίνησης χαρτονομισμάτων ή μετρητών που προέρχονται ή μπορεί να κατευθυνθούν σε πάσης φύσεως παράνομες δραστηριότητες, επανέλαβε οδηγίες που έχει δώσει στις τράπεζες. Οι οδηγίες αυτές, σε καμία περίπτωση δεν δυσκολεύουν τους πολίτες που νόμιμα επιθυμούν να συναλλαχθούν με το τραπεζικό σύστημα.

    Αν κάποιοι θα ήθελαν να γίνει η χώρα ένα πλυντήριο χρημάτων και μονοπάτι διέλευσης και νομιμοποίησης παράνομων χρημάτων, πλανώνται πλάνην οικτράν, αναφέρουν οι πηγές της ΤτΕ.

    Όπως επισημαίνεται, η εγκύκλιος της Τράπεζας της Ελλάδος λέει ότι οι τράπεζες θα καταγράφουν τα στοιχεία μόνο όσων είναι άγνωστοι σε αυτές. Δηλαδή, αν κάποιος έχει έναν οποιοδήποτε λογαριασμό σε οποιαδήποτε τράπεζα και πάει σε αυτή την τράπεζα να αλλάξει χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, δεν καταγράφονται τα στοιχεία του. Αν είναι άγνωστος, καταγράφονται. Αυτό επιβάλλει η διεθνής νομοθεσία για το ξέπλυμα χρήματος.



    ΣΧΟΛΙΑ