• Business

    Τι κρύβει η διφορούμενη απόφαση Σκουρλέτη για την Eldorado Gold

    Πάνος Σκουρλέτης


    Η επανεξέταση των όρων της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που ενέκρινε την Εγκριση Περιβαλλοντικών Ορων (ΕΠΟ) της συνολικής επένδυσης της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στα Μεταλλεία Χαλκιδικής το 2011, που προωθείται από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτη, δημιουργεί νέα δεδομένα  για την Eldorado Gold. Αυτή η εξέλιξη θεωρείται, σύμφωνα με πληροφορίες,  διφορούμενη καθώς αν και φαίνεται πως ο υπουργός ανοίγει νέο μέτωπο με την εταιρεία, θα μπορούσε να δημιουργήσει τελικά  μια διέξοδο στο σημερινό αδιέξοδο.

    Η αναγκαιότητα επανεξέτασης των όρων της ΚΥΑ, το σχετικό έγγραφο είναι αποτέλεσμα των παραβάσεων που διαπιστώθηκαν από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του υπουργείου στα υποέργα των Μαύρων Πετρών και της Ολυμπιάδας.

    Πρόκειται για τις παραβάσεις για τις οποίες  ο κ. Σκουρλέτης ανακοίνωσε πρόστιμα λίγο μετά  από τη συνέντευξη του επικεφαλής της Eldorado Gold στην Αθήνα, κ. Πολ Ράιτ, μέσω της οποίας γνωστοποίησε την απόφασή του για αναστολή μέρους των δραστηριοτήτων της εταιρείας στα Μεταλλεία Χαλκιδικής και την απόλυση 600 εργαζομένων.

    Η διαδικασία

    Για να γίνει η αναθεώρηση της σχετικής ΚΥΑ επιστρατεύεται το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων (ΣΕΠΔΕΜ).

    Με χθεσινό έγγραφο, που υπογράφει η γενική διευθύντρια ΣΕΠΔΕΜ Γεωργία Κοτίνη, προτείνεται η συγκρότηση ομάδας εργασίας με αντικείμενο την επανεξέταση των όρων της ΚΥΑ ΕΠΟ του έργου της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», ενώ παράλληλα ρόλο καλείται να αναλάβει και το Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥΓΑΠΕΖ) για την αποκατάσταση περιβαλλοντικών ζημιών.

    Η συγκρότηση της ομάδας εργασίας που προτείνει το ΣΕΠΔΕΠ στηρίζεται σε αυτές τις διαπιστωμένες παραβάσεις και κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να εξετασθεί εάν συντρέχουν νόμιμοι λόγοι επανεξέτασης των όρων της σχετικής ΚΥΑ ΕΠΟ του έργου, ή λήψης άλλων μέτρων σε εφαρμογή της νομοθεσίας, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν διαπιστωθεί. Παράλληλα, το ΣΥΓΑΠΕΖ καλείται σε συνεργασία με την αρμόδια Περιφερειακή Επιτροπή Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών Κεντρικής Μακεδονίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, στις διαδικασίες πρόληψης και αποκατάστασης περιβαλλοντικής ζημιάς στις περιοχές Μαύρων Πετρών και Ολυμπιάδας.

    Συνέπειες και εξελίξεις

    Μέσα από αυτή τη διαδικασία που εκκινεί το υπουργείο, όπως εξηγούν οι γνωρίζοντες, μπορεί να θέσει πρόσθετους περιβαλλοντικούς όρους στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» για την υλοποίηση της επένδυσης.

    Η κίνηση αυτή του υπουργείου μπορεί να ερμηνευτεί   τόσο ως αντιπερισπασμός, ενόψει της αναμενόμενης  απόφασης του ΣτΕ που ακυρώνει την απόφαση Σκουρλέτη δικαιώνοντας την Eldorado όσο ή ως μια προσπάθεια να προχωρήσει η επένδυση τηρώντας επιπλέον περιβαλλοντικούς όρους διέξοδος στην επένδυση. Να μπορεί δηλαδή το υπουργείο, θέτοντας κάποιους πρόσθετους περιβαλλοντικούς όρους, να ακολουθήσει μια πολιτική απρόσκοπτης υλοποίησης της επένδυσης. Τί από τα δύο σημαίνει η κίνηση αυτή του υπουργείου θα φανεί από τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν.



    ΣΧΟΛΙΑ