• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Οι επενδυτές ποντάρουν στο (κάποτε αδιανόητο) investment grade

    • Bloomberg
    «Λίφτινγκ» στον προϋπολογισμό πριν ψηφιστεί – Το «μέρισμα» και τα... «κρυφά» στοιχεία της ανάπτυξης

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Ένας άλλοτε παρίας της αγοράς μπορεί να είναι στο δρόμο της επιστροφής προς την κορυφαία κατηγορία στο σύμπαν των ομολόγων.

    Πριν από λιγότερο από οκτώ χρόνια, όσοι είχαν επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα επλήγησαν από τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση κρατικού χρέους της Ιστορίας, που τους στοίχισε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Τώρα, η αισιοδοξία για τη φερεγγυότητα της χώρας αυξάνεται και οι αγοραστές επιστρέφουν κατά κύματα – συμπεριλαμβανομένων και μερικών από εκείνους που «κάηκαν» το 2012.

    «Είναι μόνο θέμα χρόνου το να πετύχει η Ελλάδα αξιολόγηση επενδυτικού βαθμού», δήλωσε ο Kaspar Hense, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της BlueBay Asset Management, ο οποίος είναι κάτοχος ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Ο Hense, ο οποίος ήταν ιδιώτης επενδυτής στην Ελλάδα το 2012 και αναγκάστηκε να περιμένει πολλά χρόνια για να αποζημιωθεί, βλέπει τώρα την Ελλάδα ως «κεντρική συμμετοχή» για την BlueBay.

    Η μεταβολή του κλίματος στην αγορά έχει ήδη μειώσει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ, επιτρέποντας στη χώρα να βγει στις αγορές με το πιο μακροπρόθεσμο νέο ομόλογό της εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Η επιστροφή σε επενδυτική βαθμίδα μετά από περίπου 10 χρόνια θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τα ομόλογα, καθώς μπορεί να αρχίσουν να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα και funds τα οποία επενδύουν αποκλειστικά σε ομόλογα υψηλής βαθμίδας και διαχειρίζονται τρισεκατομμύρια.

    Η Ελλάδα θέλει να αποβάλει τη φήμη της ως αναξιόπιστη επένδυση και να ξεχαστεί ότι υπήρξε η χώρα που δέχθηκε τη μεγαλύτερη διάσωση στην παγκόσμια οικονομική ιστορία. Η χώρα εκπλήρωσε τον στόχο της για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 και προτίθεται να κάνει το ίδιο το 2020, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, ενώ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητεί μείωση των δημοσιονομικών στόχων από το 2021. Παρόλο που δεν έχει χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2020, η κυβέρνηση σχεδιάζει να εκδώσει ομόλογα ύψους 10,65 δισ. ευρώ για να εκμεταλλευτεί το χαμηλό κόστος δανεισμού.

    Ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας υποχώρησε στο 185% περίπου το 2019 και, μολονότι εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη, η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει ότι η πτωτική πορεία του θα συνεχιστεί. Η ελληνική οικονομία εκτιμάται επίσης ότι είχε ρυθμό ανάπτυξης περίπου 2% πέρυσι, πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    «Η εικόνα έχει αλλάξει σαφώς», δήλωσε ο Δημήτρης Νταλίπης, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στην Alpha Trust Mutual Fund Management, η οποία αγόρασε το 15ετές ομόλογο της περασμένης εβδομάδας. Η μετάβαση σε «επενδυτικό βαθμό μέσα σε 18 μήνες δεν θα είναι εύκολη, αλλά θα μπορούσε να συμβεί», λέει.

    Δεδομένου ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων πλησιάζουν αυτές της Ιταλίας σε όλες τις διάρκειες, θα έλεγε κανείς ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ήδη ως χώρα επενδυτικού βαθμού. Το πενταετές ομόλογο προσφέρει σήμερα ακόμη χαμηλότερη απόδοση από τον αντίστοιχο ιταλικό τίτλο , αν και εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, που επίσης έλαβαν πακέτα διάσωσης μετά την οικονομική κρίση.

    Η χώρα έκανε ένα ακόμη βήμα προς αυτό το πολυπόθητο καθεστώς του investment grade αυτόν το μήνα, με την Fitch Ratings να την αναβαθμίζει σε ΒΒ, ή μόλις δύο επίπεδα κάτω από την υψηλή βαθμίδα. Ο οίκος αξιολόγησης έχει έδωσε θετικό outlook, σηματοδοτώντας προοπτικές για περαιτέρω αναβάθμιση το ερχόμενο έτος.

    Η S&P Global Ratings θα εξετάσει τη χώρα εκ νέου στις 24 Απριλίου. Τοποθετεί την Ελλάδα στη βαθμίδα BB- ή τρία βήματα κάτω από το investment grade, επίσης με θετικό outlook. Η Moody’s έχει χαμηλότερη αξιολόγηση κατά μία βαθμίδα. Οι οίκοι αξιολογήσεων επανεξετάζουν γενικά τις χώρες κάθε έξι μήνες.

    Η προαγωγή σε επενδυτική βαθμίδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτόξευση των ελληνικών ομολόγων, έστω κι αν οι αποδόσεις των 10ετών αγγίζουν ήδη χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ (στο 1,14% την Παρασκευή). Όμως, οι  αποδόσεις στα αντίστοιχης διάρκειας πορτογαλικά ομόλογα έπεσαν κατά 110 μονάδες βάσης το 2017 σε λιγότερο από 2%, καθώς η χώρα επέστρεψε στον επενδυτικό βαθμό στις S & P και Fitch. Η Moody’s ακολούθησε ένα χρόνο αργότερα.

    Οι αυξανόμενες προσδοκίες για μια ενδεχόμενη ελληνική προαγωγή και η υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων σε όλη την Ευρώπη βοήθησαν τη χώρα να εκδώσει ομόλογα 17,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις αρχές του 2017, βάσει στοιχείων του Bloomberg. Αυτό έγινε αφού παρέμεινε αποκλεισμένη από τις αγορές για έξι χρόνια εν μέσω αύξησης του κόστους χρηματοδότησης που προκλήθηκε από ανησυχίες για μια πιθανή χρεοκοπία.

    Η χώρα εξέδωσε ακόμα και εξάμηνα Έντοκα Γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο την περασμένη εβδομάδα, μετά την έκδοση τρίμηνων Εντόκων με αρνητικό επιτόκιο τον Οκτώβριο.

    Πίστη στο εσωτερικό

    Επίσης, οι ελληνικές εταιρείες έχουν επωφεληθεί από την αλλαγή. Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και η Τράπεζα Πειραιώς εξέδωσαν πέρυσι χρεόγραφα μειωμένης εξασφάλισης, ενώ ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος πέτυχε ένα χαμηλό κουπόνι-ρεκόρ για την πώληση junk ομολόγων τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    Για τα ελληνικά ταμεία, η αποχώρηση από τις θέσεις τους στα ελληνικά ομόλογα δεν αποτελούσαν πάντα επιλογή πριν από την αναδιάρθρωση του 2012, λόγω εντολών να επενδύσουν σε εγχώρια ομόλογα. Και πάλι, μερικά επαναγοράζουν ομόλογα τώρα που οι προοπτικές είναι πιο σταθερές.

    «Είμαστε εδώ και πολύ καιρό long ως προς τα πιο μακροχρόνια ελληνικά ομόλογα και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω πτώση των αποδόσεων, καθώς οι οικονομικές συνθήκες συνεχίζουν να βελτιώνονται και η χώρα συνεχίζει να αυξάνει το αξιόχρεό της προς την επενδυτική βαθμίδα», δήλωσε ο Άρης Παπαγεωργακόπουλος της Eurobank Asset Management, που αγόρασε ομόλογα στη δημοπρασία της περασμένης εβδομάδας.

    Ο επενδυτής επέλεξε να μειώσει την έκθεσή του στο ελάχιστο επιτρεπόμενο βάσει της εντολής πριν από την αναδιάρθρωση του χρέους. Ωστόσο, οι μνήμες του 2012 δεν αποθαρρύνουν την πίστη του στα ελληνικά ομόλογα για τις επόμενες δεκαετίες. «Η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική τώρα από τότε, έτσι ώστε οι προοπτικές να είναι αισιόδοξες», είπε.

    Οι προκλήσεις παραμένουν

    Η επιστροφή στον επενδυτικό βαθμό δεν είναι μια ολοκληρωμένη συμφωνία. Ο οίκος Fitch υπογράμμισε τις ελληνικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου επιπέδου ακαθάριστων πάγιων επενδύσεων μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρότι αναβάθμισε τη χώρα. Η πρόοδος των τοπικών τραπεζών στην εκκαθάριση των «πολύ υψηλών» επιπέδων μη εξυπηρετούμενου χρέους παρουσιάζει επίσης κάποια πρόοδο.

    Η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις για τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της παραγωγής της. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας φέτος «φαίνεται δύσκολη», συμφώνησε ο Vasco Teles, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Grupo Novo Banco Gestão de Activos, ο οποίος αγόρασε επίσης ομόλογα στην 15ετή πώληση της περασμένης εβδομάδας.

    Ωστόσο, η χώρα θα μπορούσε να πουλήσει ομόλογα ύψους σχεδόν 10 εκατομμυρίων δολαρίων το 2020, δημιουργώντας «μαξιλάρι ρευστότητας» για τα επόμενα χρόνια, είπε.

    Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μπορεί να περιοριστούν, καθώς η κατάρρευση των αποδόσεων έχει ήδη αποδώσει στους κατόχους δεκαετών ομολόγων σχεδόν 30% από τον περασμένο Μάρτιο. Αυτό τα καθιστά από τα καλύτερα σε απόδοση μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών πέρυσι.

    Η Ελλάδα «κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Iain Stealey, διεθνής CIO σταθερού εισοδήματος στην JPMorgan Asset Management, που επίσης έχει ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου.



    ΣΧΟΛΙΑ