• Τράπεζες

    Alpha Bank: Άναψε το «πράσινο φως» για την έκδοση Tier 2 με roadshow σε Λονδίνο και Παρίσι


    «Πράσινο φως» για τη διοργάνωση roadshow σε Λονδίνο και Παρίσι «άναψε» η διοίκηση της Alpha Bank, ενόψει της έκδοσης νέου ομολόγου Tier II (Tier 2), ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ.

    Συγκεκριμένα, η Alpha Bank όρισε τη Citi ως Structuring Advisor και Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών (Joint Bookrunners) τις Citi, Goldman Sachs International, HSBC, J.P. Morgan και NatWest Markets, οι οποίες, μαζί με την Alpha Finance, αναλαμβάνουν να οργανώσουν σειρά επαφών με επενδυτές στο Λονδίνο και το Παρίσι, αρχής γενομένης από αύριο, 4 Φεβρουαρίου 2020.

    Μέσα στις επόμενες μέρες, θα ακολουθήσει η έκδοση ομολόγου Reg S Bearer Subordinated Tier 2 10NC5 σε ευρώ, ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά, με αναμενόμενη διαβάθμιση Caa2 / CCC από Moody’s / S&P.

    Να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία της διοίκησης της Alpha Bank έρχεται λίγες μέρες μετά την επιτυχή έξοδο του Δημοσίου στις αγορές με την έκδοση 15ετούς ομολόγου. Τα μηνύματα από την επενδυτική κοινότητα είναι θετικά όχι μόνο για την κάλυψη της έκδοσης, αλλά κυρίως για το επίπεδο της τιμολόγησης, που προεξοφλείται ότι θα είναι ελκυστική και συγκεκριμένα μεταξύ 4%-5%, καθώς συνοδεύεται από την εκπόνηση συνεκτικού σχεδίου για την εξυγίανση της τράπεζας από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

    Το σχέδιο πρόσβασης στις αγορές που δρομολογεί η διοίκηση της Alpha Bank υλοποιείται παράλληλα με το σχέδιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων (project Galaxy), για το οποίο η τράπεζα αναμένει δεσμευτικές προσφορές από τους υποψήφιους επενδυτές στα τέλη Μαρτίου.

    Να σημειωθεί ότι το σχέδιο Galaxy, όπως έχει διαβεβαιώσει η διοίκηση της Alpha Bank, δεν θα επιφέρει μείωση του κεφαλαιακού δείκτη κάτω από το αποδεκτό όριο και έτσι η έκδοση ομολόγου δεν στοχεύει στην κάλυψη κεφαλαιακού κενού. Αντίθετα, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως επιταχυντής του σχεδίου εξυγίανσης, ενισχύοντας την προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδυτικών κεφαλαίων, με ελκυστικό κόστος.

    Όπως είχε ανακοινώσει ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, η τράπεζα στοχεύει να αξιοποιήσει τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων μέσω ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) έως 800 εκατ. ευρώ εντός του 2020.

    Υπενθυμίζεται ότι η Alpha Bank, «επενδύοντας» στη βελτίωση του κλίματος στις αγορές, είχε τηρήσει στάση αναμονής το 2019 και δεν είχε προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου Tier II, όπως είχαν κάνει η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα. Η στάση αναμονής που τήρησε το 2019 η διοίκηση της Alpha Bank, βασιζόμενη και στο υψηλό κεφαλαιακό απόθεμα που διαθέτει, φαίνεται ότι επιβεβαιώνει την επιλογή αυτή.



    ΣΧΟΛΙΑ