• Business

    Thomas Gottstein (Credit Suisse): Δεν θα επιστρέψουμε ποτέ full time στα γραφεία

    • Bloomberg

    Thomas Gottstein, CEO Credit Suisse


    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Credit Suisse, Thomas Gottstein, δεν πιστεύει ότι το προσωπικό των τραπεζών θα επιστρέψει πότε ξανά full time στα γραφεία.

    «Δεν είναι ρεαλιστικό και δεν είναι αυτό που θέλουν οι εργαζόμενοι», είπε σε συνέντευξή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός τη Δευτέρα. «Προσπαθούμε με ήπιο τρόπο να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να επιστρέψουν, αλλά είναι αντιπαραγωγικό αν τους πιέσετε πολύ σκληρά».

    Τα σχόλια αυτά προστίθενται σε αρκετές αντίστοιχες απόψεις στην Ευρώπη που υποστηρίζουν τις ευέλικτες εργασιακές πολιτικές, καθώς οι ράπεζες επιδιώκουν να προσελκύσουν και να κρατήσουν τα ταλέντα. Είναι επίσης σε πλήρη αντίθεση με τον πιο σκληροπυρηνικό τόνο που υιοθέτησαν οι ομοειδείς εταιρείες των ΗΠΑ, που εμφανίστηκαν λιγότερο πρόθυμες να ευθυγραμμιστούν με τις απαιτήσεις του εργατικού δυναμικού τους.

    Εταιρείες με έδρα την Ευρώπη όπως η γαλλική BNP Paribas, η ισπανική Banco Bilbao Vizcaya Argentaria και η ελβετική UBS έχουν αναθεωρήσει τις πολιτικές τους για την εξ αποστάσεως εργασία.

    «Δεν θα επιστρέψουμε ποτέ στο παλιό καθεστώς με το 80% έως 90% των ανθρώπων στο γραφείο», είπε ο Gottstein. Με βάση τις πολιτικές της εταιρείας, περίπου το 60% των υπαλλήλων θα πρέπει να εργάζονται από το γραφείο, αλλά ο πραγματικός αριθμός είναι 37% και ο Gottstein ανέφερε ότι δεν μπορούν να γίνουν πολλά για να αναγκαστούν οι άνθρωποι να επιστρέψουν.

    “Νομίζω ότι σε ορισμένες πόλεις όπως το Λονδίνο — όπου η μετακίνηση είναι δύσκολη — οι άνθρωποι προτιμούν να εργάζονται από το σπίτι μία ή δύο ημέρες, δεν χρειάζεται να μετακινούνται”, είπε ο 58χρονος, που πραγματοποίησε πρόσφατα ταξίδι στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου.

    «Είναι αστείο αν κοιτάξετε τα εβδομαδιαία στατιστικά στοιχεία, οι Δευτέρες και οι Παρασκευές είναι αρκετά χαμηλά και μετά Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη βρίσκονται στο γραφείο. Και νομίζω ότι αυτό θα συνεχιστεί», εκτίμησε ο Gottstein.

    Διαβάστε ακόμη:

    Credit Suisse: Ζημιές στο πρώτο τρίμηνο λόγω των υψηλών δικαστικών δαπανών και του πολέμου



    ΣΧΟΛΙΑ