• Business

    Θόδωρος Πανταλάκης: Ποιό είναι το μυστικό του για την εξυγίανση της Τράπεζας Αττικής;

    Attica Bank: Προχωρά σε αναπτυξιακή αύξηση κεφαλαίου €120-240 εκατ.

    Θεόδωρος Πανταλάκης. Διευθύνων Σύμβουλος Τράπεζας Αττικής


    Το έργο της βαθιάς εξυγίανσης στην Attica Bank αναλαμβάνει ο Θεόδωρος Πανταλάκης, ο οποίος στην μακρά τραπεζική πορεία του είναι γνωστός κυρίως για αυτό: την ικανότητά του να εξυγιαίνει ισολογισμούς!

    Ο 62χρονος Ηρακλειώτης με το μειλίχιο ύφος, εξ απορρήτων του Θεόδωρου Καρατζά, έχει ξαναδεί το έργο, στην Εθνική Τράπεζα από το 1996 όταν ο Καρατζάς ανέλαβε τη θέση του διοικητή και πολλά χρόνια αργότερα, στην Αγροτική Τράπεζα ενώ η θητεία του σε «κρατικά μαγαζιά» και τα βαρίδια που κουβαλούν αυτά, περιλαμβάνει και την ΕΤΕΒΑ της δεκαετίας του ΄80.

    Η Attica Bank, ένα κατεξοχήν κρατικό μαγαζί, έχει μια κακή «προίκα», μέρος της οποίας αναδεικνύεται από το πόρισμα του SSM και της Τράπεζας της Ελλάδος που θα πάρει το δρόμο του εισαγγελέα. Εχει επίσης το βάρος του βασικού μετόχου, του ταμείου των μηχανικών, από το οποίο μπήκε το βέτο για τον Θ.Πανταλάκη, παρότι ο ίδιος είναι κοντά στο κυβερνών κόμμα.

    attica

    Ενώ ΤτΕ και κυβέρνηση συμφώνησαν στο πρόσωπό του, το ΤΣΜΕΔΕ επιχείρησε ένα πραξικόπημα –φιάσκο, εκλέγοντας το δίδυμο Σαπουντζόγλου – Ρουμελιώτη που φυσικά «κόπηκε» πανηγυρικά από τον Γιάννη Στουρνάρα. Ο εκ της Νέας Δημοκρατίας πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ Κώστας Μακέδος φαίνεται να βρίσκει σημείο επαφής με τον εκ ΠΑΣΟΚ προερχόμενου και νυν Συριζαίο Χρήστο Σπίρτζη ειδικά στο θέμα της Attica Bank και της διατήρησης του statusquo. Oπως τονίζουν παράγοντες της τραπεζικής αγοράς, η πλευρά αυτή «έχει χάσει επεισόδια», και δεν έχει καταλάβει ότι ΤτΕ και SSM παίζουν μπάλα στην τράπεζα, η οποία έχει πολλούς «σκελετούς στην ντουλάπα».

    Είναι ο Θ.Πανταλάκης ο κατάλληλος να εξυγιάνει την AtticaBank; Η τραπεζική αγορά λέει ναι, με βάση την τεχνογνωσία και την εμπειρία που διαθέτει ενώ η ανησυχία που έχει προκαλέσει ο διορισμός του σε πολλούς, είναι στα συν για τον ίδιο. Οι εχθροί του υπενθυμίζουν την ιστορία με τα 8 εκ.ευρώ που έβγαλε στο εξωτερικό το 2011. Το γεγονός έγινε γνωστό το 2012 χωρίς να δοθεί το όνομά του στη δημοσιότητα, κάτι που ο ίδιος έκανε βγαίνοντας μπροστά και αναφέροντας ότι πρόκειται για οικογενειακά κεφάλαια που ήταν φορολογημένα και είχαν νομίμως δηλωθεί.

    pantalakis 2

    Ο κ. Πανταλάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1954 και είναι κάτοχος Πτυχίου της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιώς, του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων. Ως το 1980 ήταν στέλεχος οικονομικών υπηρεσιών σε διάφορες επιχειρήσεις και στη συνέχεια, εργάστηκε στην ΕΤΕΒΑ σε θέσεις ευθύνης ενώ την περίοδο 1983-1988 αποσπάστηκε στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ως διευθυντής του υφυπουργού τότε Θ. Καρατζά με αρμοδιότητες σε θέματα Ιδιωτικών Επενδύσεων, Κίνησης Κεφαλαίων Εξωτερικού, Αναπτυξιακών νόμων και φορολογικών κινήτρων.  Συμμετείχε επίσης στην περίφημη επιτροπή Καρατζά για τον εκσυγχρονισμό του Χρηματιστηρίου και της Κεφαλαιαγοράς, τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας με την εισαγωγή νέων θεσμών. Από το 1991 έως το 1996 ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος στον Όµιλο Interamerican ενώ από τον Μάρτιο του 1996 έως τον Απρίλιο του 2004 κατείχε τη θέση του Υποδιοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ συγχρόνως ήταν Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος ή Μέλος δ.σ. θυγατρικών εταιρειών της Εθνικής Τράπεζας.

    Πρόκειται για την περίοδο κατά την οποία η Εθνική, υπό τον Θεόδωρο Καρατζά, πήρε την σύγχρονη μορφή της μετά από κινήσεις εξυγίανσης και επέκτασης εντός και εκτός συνόρων. Υπήρξε, επίσης, Αντιπρόεδρος του Χρηµατιστηρίου Αθηνών, Πρόεδρος του Κεντρικού Αποθετηρίου και Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Τον Μάιο του 2004 ανέλαβε Αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, και από τον Ιανουάριο 2009 έως τον ∆εκέµβριο 2009 ήταν Αντιπρόεδρος και Αναπληρωτής ∆ιευθύνων Σύµβουλος του Οµίλου. Από τον ∆εκέµβριο του 2009 µέχρι τον Ιούλιο του 2012 διετέλεσε ∆ιοικητής της Αγροτικής Τράπεζας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/theodorakis-se-stournara-fere-sti-vouli-porisma-gia-tin-trapeza-attikis/75022



    ΣΧΟΛΙΑ