• Business

    Θέμης Μουρούζης: Ο «Ρηγάς» ξενοδόχος που πλήρωσε 2 εκατ. ευρώ για τη βίλα του Ψυχάρη στο Παλαιό Ψυχικό

    • Contributor
    Θέμης Μουρούζης

    Θέμης Μουρούζης


    Ηταν το μακρινό 2010 όταν εξαιτίας μιας απόλυσης εργαζόμενου στον ξενοδοχείο Athens Gate, απέναντι από το Ναό του Ολυμπίου Διός, μάθαμε ότι ο ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος, Θέμης Μουρούζης ήταν… «Ρηγάς».

    Στα νιάτα του, λοιπόν, ο Μουρούζης, της γνωστής οικογένειας των ξενοδόχων, με επιτυχημένη πορεία στις business, είχε περάσει από τη Νεολαία του ΚΚΕ Εσωτερικού, την ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος, όπου είχε γνωριστεί με αρκετά σημαντικά στελέχη που αργότερα διέπρεψαν στο χώρο της πολιτικής.

    Ο Μουρούζης, όπως αποκάλυψε το Mononews, είναι πλέον ο ιδιοκτήτης της βίλας του Παναγιώτη Ψυχάρη στο Παλαιό Ψυχικό, δίνοντας σχεδόν 2 εκατ. ευρώ στον σχετικό πλειστηριασμό.

    Την περίοδο εκείνη, δηλαδή το 2010, ο Μουρούζης είχε κάνει μια δήλωση στήριξης στον φίλο του Γιώργο Καμίνη, τον πρωτοεμφανιζόμενο τότε στην πολιτική, ο οποίος διεκδικούσε τη δημαρχία της Αθήνας.

    Ο Μουρούζης, είχε πει ότι γνωρίζει μισό αιώνα τον Καμίνη, προφανώς από τα παιδικά τους χρόνια αλλά και από την κοινή τους πορεία στον «Ρήγα».

    Είχε γράψει τότε: «Ακέραιος, με μια γλυκύτητα χαρακτήρα. Αυτή είναι η βασική διαφορά. Αποτελεσματικοί είναι πολλοί. Ακέραιοι δεν είναι πολλοί, αλλά υπάρχουν. Ο συνδυασμός τού να είσαι ακέραιος, αποτελεσματικός και γλυκός είναι κάτι σπάνιο. Δεν είναι ένα ντουβάρι, έχει αισθήματα. Είναι ακέραιος ακόμα κι όταν δεν τον συμφέρει. Δεν είχε δείξει πρόθεση να ασχοληθεί με τα κοινά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ήταν ανέκαθεν άνθρωπος που ασχολιόταν με την πολιτική. Στη γενιά μας όλοι περάσαμε από τον Ρήγα. Ο Γιώργος, όμως, είναι άνθρωπος με ευρύτητα πνεύματος, δεν είναι αυτό που λέμε κολλημένο άτομο».

    Ο «Ρηγάς» λοιπόν, που δεν απασχόλησε ποτέ την πολιτική, αν και έντονα πολιτικοποιημένος, ασχολήθηκε με τα ξενοδοχεία και την κοσμική Αθήνα. Ποτέ του δεν απασχόλησε, πάντως, την επικαιρότητα αν κι έκανε έναν «τρανταχτό» γάμο. Παντρεύτηκε την Αμαλία Βαρδινογιάννη, κόρη του Σήφη Βαρδινογιάννη, όμως, ο γάμος τους δεν κράτησε πολύ και τράβηξαν χωριστούς δρόμους.

    Ο Θεμιστοκλής Μουρούζης, του Απόστολου και της Αννας, κάτοικος Παλαιού Ψυχικού από τότε, με βάση το σχετικό φύλλο της Κυβέρνησης στις 19/7.2011, ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Μουρούζης Ξενοδοχειακή Α.Ε.» με αντιπρόεδρο τον αδερφό του, Παναγιώτη Μουρούζη του Απόστολου και της Αννας.

    Η εταιρεία ανέλαβε την διαχείριση του ξενοδοχείου Athens Gate, ενός όμορφου τετράστερου ξενοδοχείου απέναντι από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, το οποίο θεωρείται από τα πλέον πετυχημένα της Αθήνας.

    Το κτίριο ανήκει στον ΕΦΚΑ και με βάση απόφαση που έλαβε το Ταμείο πέρυσι, παρατάθηκε η μίσθωσή του στην οικογένεια Μουρούζη, μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου 2024. Το μίσθωμα είχε οριστεί σε περίπου 32 χιλιάδες ευρώ μηνιαίως.

    Ο 68χρονος πλέον bon vivant ξενοδόχος, με συμμετοχή και στο Electra, είναι πετυχημένος χάρη στο Athens Gate το οποίο απέχει 500 μέτρα από την Ακρόπολη και 100 μέτρα από το νέο Μουσείο της Ακρόπολης και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Η πλατεία Συντάγματος (Σύνταγμα) και το εμπορικό κέντρο της Αθήνας βρίσκονται επίσης σε απόσταση μόλις 500 μέτρα. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του, η θέα της πόλης από το roof top του ξενοδοχείου είναι ίσως η καλύτερη σε ολόκληρη την Αθήνα.

    Στη δεξιά πλευρά του ξενοδοχείου υπάρχει γλυπτό του Νίκου Αλεξίου (που εκπροσώπησε την Ελλάδα το 2007 στην Μπιενάλε της Βενετίας), συμβολίζει τον μοναδικό και σύγχρονο χαρακτήρα του ξενοδοχείου. Το γλυπτό που είναι 18,5 Χ 4,5 μέτρα απεικονίζει το πέπλο της γυναίκας και ονομάζεται “Πέπλο της Αμαλίας”.

    Σε ότι αφορά την περιβαλλοντική πολιτική του Athens Gate Hotel, κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των ξενοδοχείων στον τομέα της κατανάλωσης ενέργειας και γενικά των περιβαλλοντικών επιδόσεων.

    Το όνομα του Θέμη Μουρούζη ξαναγράφτηκε πριν από 4 χρόνια όταν η πρώην σύζυγός του, Αμαλία και η αδερφή της Χρυσή, είχαν χάσει περιουσιακά στοιχεία σε Ψυχικό, Καστρί και Σπέτσες, στη δίνη των χρεών της ναυτιλιακής εταιρείας ΑΝΕΚ.

     

     

    To ξενοδοχείο Athens Gate της οικογένειας Μουρούζη
    To ξενοδοχείο Athens Gate της οικογένειας Μουρούζη

     

    Στο σπίτι, λοιπόν, στις Σπέτσες, ένα διώροφο λιθόκτιστο 724 τ.μ. στην περιοχή Μπαλτίζα στο Παλιό Λιμάνι, ο Θέμης Μουρούζης είχε την επικαρπία στο 50% ενώ το υπόλοιπο άνηκε στην πρώην σύζυγό του.

    Εκτοτε τα ίχνη του κ. Μουρούζη τα βρίσκουμε στην κοσμική Αθήνα καθώς είναι γνωστή η στενή σχέση του στο παρελθόν με την Αμαλία Μπογδάνου, τέως σύζυγο του Μιχάλη Λιάπη ενώ πρόσφατα κάνει παρέα με την Ιλιάνα Ηλιοπούλου, τέως σύζυγο του προέδρου των ΕΛΠΕ, Γιάννη Παπαθανασίου.

    Πλέον ο κ. Μουρούζης, φαίνεται ότι βρήκε τη μεγάλη ευκαιρία να «χτυπήσει» στον διαγωνισμό το σπίτι του Π. Ψυχάρη, γιου του εκδότη και δημοσιογράφου, Σταύρου Ψυχάρη.

    Επειτα από διαγωνισμούς που ακυρώθηκαν, ο Μουρούζης πήρε τη βίλα δίνοντας μάχη τριών ωρών και προσφέροντας 1.952.437 ευρώ, περίπου 400 χιλ. ευρώ περισσότερα από το 1,56 εκατ. ευρώ που είχε πέσει η τιμή της πρώτης προσφοράς.

    Για το ακίνητο στο Ψυχικό, η περιπέτεια των πλειστηριασμών γυρνάει πίσω στο 2019, όταν έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην πλατφόρμα. Τότε η τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί στα 1,786 εκατ. ευρώ, ωστόσο ο πλειστηριασμός τέθηκε σε αναστολή, για να επαναδρομολογηθεί μερικούς μήνες αργότερα, με αυξημένη τιμή εκκίνησης στα 2,4 εκατ. ευρώ, ύστερα από απόφαση για ανοδική διόρθωση από το Πρωτοδικείο Αθηνών.

    Στη συνέχεια ακολούθησαν νέες ημερομηνίες και αναστολές για να χτυπήσει τελικά το σφυρί στις 26 Ιανουαρίου 2023, το οποίο ανακηρύχθηκε άγονο καθώς δεν βρέθηκε ενδιαφερόμενος πλειοδότης. Στον επαναληπτικό πλειστηριασμό της 19ης Ιουλίου, όπου η τιμή πρώτης προσφοράς είχε πέσει στο 1,92 εκατ. ευρώ, δεν βρέθηκε και πάλι ενδιαφερόμενος.

     

    Η βίλα στο Ψυχικό που άνηκε στον Π. Ψυχάρη
    Η βίλα στο Ψυχικό που άνηκε στον Π. Ψυχάρη

     

    Το ακίνητο

    Ο πλειστηριασμός αφορούσε μια ενιαία κατοικία εμβαδού 543,95 τ.μ., με εξώστες εμβαδού 208,30 τ.μ., η οποία αποτελείται από ενιαίο υπόγειο (playroom) εμβαδού 99,14 τ.μ. στη στάθμη 3, ενιαίο υπόγειο εμβαδού 157,28 τ.μ. στη στάθμη 4, ενιαίο ισόγειο εμβαδού 141,28 τ.μ. στη στάθμη 5 και ενιαίο πρώτο όροφο εμβαδού 139,95 τ.μ. στη στάθμη 6, και έχει δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης τμήματος οικοπέδου 307,47 τ.μ., που αποτελεί τον περιβάλλοντα χώρο της, ενώ εξυπηρετείται λειτουργικά από τέσσερις θέσεις στάθμευσης του υπογείου.

    Είναι άγνωστο αν ο νέος ιδιοκτήτης σκοπεύει να μείνει ο ίδιος στο σπίτι αυτό ή σκέφτεται να το πουλήσει στο άμεσο μέλλον ή και να το μισθώνει.

    Αλλωστε, τα κέρδη του Athens Gate έχουν εξασφαλίσει μια καλή ρευστότητα στον κ. Μουρούζη. Το 2022 το ξενοδοχείο έκανε τζίρο 4,5 εκατ. ευρώ με κέρδη 940 χιλ. ευρώ ενώ για φέτος περιμένει καλύτερα αποτελέσματα λόγω της έκρηξης του τουρισμού στην Αθήνα.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Ψυχάρης: Πουλήθηκε σε πλειστηριασμό το σπίτι στο Ψυχικό – Δείτε με πόσα χρήματα
     

    Στα αζήτητα τα ακίνητα Ψυχάρη σε Ψυχικό και Αράχωβα
     

    ΑΝΕΚ LINES: Μειώθηκε το ποσοστό της Αμαλίας – Αναστασίας Βαρδινογιάννη
     



    ΣΧΟΛΙΑ