• Business

    Θ. Παπαδημητρίου (Ευ ζην Greece): Ο άνθρωπος που έφερε τον «αγώνα-θρύλο» του Ironman στην Ελλάδα και στο Costa Navarino


    Πριν από περίπου 10 μέρες έγινε γνωστό πως η διοργάνωση Ironman, ο «αγώνας – θρύλος» στο παγκόσμιο τρίαθλο θα έρθει και στην Ελλάδα. Ο πιο απαιτητικός μονοήμερος αγώνας, που ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια στο Waikiki της Χαβάης και σήμερα διεξάγεται σε πάνω από 55 χώρες με πάνω από 1.000.000 ενεργούς αθλητές και 5.500.000 φανατικούς θεατές.

    Η είδηση έγινε δεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση από τους λάτρεις του αθλητισμού, αλλά και από εκείνους που γνωρίζουν τον αντίκτυπο που έχει η συγκεκριμένη διοργάνωση στην οικονομία και στην προβολή της χώρας. Πίσω από αυτή την προσπάθεια βρίσκεται ο Θανάσης Παπαδημητρίου της Ευ ζην Greece, ένας επιχειρηματίας χαμηλών τόνων που αρέσκεται στις πράξεις και όχι στα λόγια.

    Τι ήταν αυτό που τον έκανε να επιχειρήσει να φέρει μια τόσο μεγάλου βεληνεκούς διοργάνωση στη χώρα μας; Ποια εμπόδια συνάντησε και πως κατάφερε να πείσει τους ανθρώπους του Ironman, οι οποίοι διεξάγουν με τεράστια επιτυχία αγώνες σε όλο τον κόσμο να δώσουν το «πράσινο φως»; Γιατί επιλέχθηκε η περιοχή του Costa Navarino και ποια είναι τα επόμενα βήματα;

    Όπως λέει ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο mononews.gr, η ιδέα ξεκίνησε πριν από ενάμιση χρόνο. Έχοντας διανύσει «πολλά χιλιόμετρα» στον χώρο της διοργάνωσης εκδηλώσεων και συνεδρίων αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να κάνει κάτι διαφορετικό. Κάτι καινούριο που κανείς άλλος στο παρελθόν δεν είχε κάνει. Σε καμιά περίπτωση, επισημαίνει, δεν ήθελε να κάνει άλλο έναν αγώνα δρόμου, απλά για να ακολουθήσει την τάση της εποχής. Έτσι, επέλεξε να «χτυπήσει» την πόρτα της WTC και να δοκιμάσει να φέρει στην Ελλάδα τη διοργάνωση του Ironman.

    Η πρώτη αντίδραση των ανθρώπων του Ironman ήταν μάλλον ψυχρή. Και όχι άδικα, αφού άλλοι τρεις Έλληνες επιχειρηματίες τους είχαν προσέγγισαν, χωρίς αποτέλεσμα. «Μόλις άκουγαν τα χρήματα που έπρεπε να δώσουν έφευγαν…. Είχαν χάσει τον χρόνο τους και δεν ήταν διατεθειμένοι να ξεκινήσουν και πάλι συζητήσεις για την Ελλάδα», σημειώνει χαρακτηριστικά. Η επιφυλακτικότητα και η έλλειψη εμπιστοσύνης ήταν το πρώτο και μεγαλύτερο εμπόδιο που έπρεπε να ξεπεράσει ο κ. Παπαδημητρίου. Να πείσει δηλαδή ότι είναι ένας φερέγγυος συνεργάτης που θέλει και μπορεί να φέρει σε πέρας το εγχείρημα. Ένα δεύτερο και εξίσου σημαντικό εμπόδιο αφορούσε την ικανότητα της «Ευ ζην Greece» να διασφαλίσει την αρτιότητα της διοργάνωσης.

    «Έπρεπε να τους πείσουμε να τους εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη ότι δεν είμαστε μια εταιρεία που έχει το ανθρώπινο δυναμικό, την τεχνογνωσία, την υποδομή, τις επαφές για να διοργανώσει έναν αγώνα παγκόσμιου επιπέδου, αντίστοιχου με εκείνους που γίνονται στο εξωτερικό. Αυτό ήταν η ανησυχία, και όχι το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον στην χώρα», αναφέρει χαρακτηριστικά. Όπως λέει το ρίσκο για την Ironman, ήταν να πληγεί το brand name της από μια χαμηλού επιπέδου διοργάνωση. Και αυτό γιατί είτε 200 άτομα δηλώσουν συμμετοχή στον αγώνα, είτε 1.500 η WTC θα πάρει τα λεφτά της. Αντίθετα, το οικονομικό ρίσκο βαραίνει την Ευ ζην.

    Παρ’ όλα αυτά αλλά και το «τσουχτερό» τίμημα –μόνο τα license fees ανέρχονται σε 120.000 ευρώ και για την πρώτη φορά θα φθάσουν τις 170.000 ευρώ για τα έξοδα των ανθρώπων της WTC που θα έρθουν για να επιβλέψουν την πρώτη διοργάνωση- δεν πτοήθηκε και συνέχισε τις προσπάθειες. Μετά από δέκα μήνες διαπραγματεύσεων, αλλεπάλληλες παρουσιάσεις για την πορεία και τα επιτεύγματα της Ευ Ζην και τρία με τέσσερα ταξίδια στα κεντρικά γραφεία στην Ευρώπη εξασφάλισε την συγκατάθεσή τους, πείθοντάς τους ότι έχει τα εχέγγυα για να αναλάβει την διοργάνωση. Αφού έδωσε τις απαραίτητες εγγυήσεις, πήρε το «πράσινο φως» στις αρχές Δεκεμβρίου και απέκτησε τα δικαιώματα για τα επόμενα τρία χρόνια.

    Η επιλογή του Costa Navarino

    Η επιλογή της περιοχής γύρω από το Costa Navarino στη Μεσσηνία δεν έγινε τυχαία. Πέραν του ότι η Πελοπόννησος είναι η κοιτίδα του Ολυμπιακού Πνεύματος, πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές. Έχει τις διαδρομές που απαιτεί ο αγώνας, έχει τις ξενοδοχειακές υποδομές (με την ομώνυμη ξενοδοχειακή μονάδα να ξεχωρίζει) και η πρόσβαση είναι εύκολη (δρόμοι, αεροδρόμιο). Επιπλέον, όπως παραδέχεται ο επικεφαλής της Ευ ζην, η ιδιοκτησία του Costa Navarino με την επιρροή της βοηθάει να ξεπεραστούν διάφορα εμπόδια και να υπάρξει η ανάλογη διάθεση για στήριξη της διοργάνωσης.

    Ο κ. Παπαδημητρίου δηλώνει αισιόδοξος για την επιτυχία του εγχειρήματος, παρά το υψηλό κόστος διεξαγωγής (υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις 500.000 ευρώ). Όπως λέει, έχει κάνει τους υπολογισμούς και πιστεύει βαθιά πως η άσκηση βγαίνει οικονομικά. «Έχουμε πιστέψει σε αυτόν τον αγώνα και είμαι βέβαιος για την επιτυχία του. Το θέμα δεν είναι εάν θα πάει καλά, αλλά πόσο καλά θα πάει», σημειώνει χαρακτηριστικά. Ανάλογος ενθουσιασμός, επισημαίνει, υπάρχει και από την τοπική κοινωνία της Πελοποννήσου, η οποία έχει αντιληφθεί τη σημασία και τα οφέλη που θα αποκομίσει και συμβάλει όσο μπορεί.

    Βέβαια, δεν κρύβει πως θα ήθελε την οικονομική στήριξη της Πολιτείας και τους τοπικούς φορείς (ΕΟΤ, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δήμοι περιοχής), αφού είναι δύσκολο για έναν ιδιώτη να επιφορτιστεί όλο το κόστος. Επιπλέον, είναι μια διοργάνωση που θα αφήσει σημαντικά έσοδα στην τοπική οικονομία και θα προβάλει την περιοχή στα πέρατα του κόσμου. Έσοδα θα υπάρξουν και στη διάρκεια των training camps που θα πραγματοποιηθούν τον προσεχή Νοέμβριο και τον Φεβρουάριο του 2018, προκειμένου οι αθλητές να προπονηθούν και να γνωρίσουν τη διαδρομή.

    Ήδη, όπως λέει το βίντεο που διαφημίζει τον αγώνα από τις πρώτες κιόλας μέρες προβολής του στα social media ξεπέρασε τις 20.000 προβολές, ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα χρήματα που θα μείνουν στην περιοχή τις μέρες που θα διεξαχθεί ο αγώνας υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 4,5 εκατ. ευρώ, αφού στην περιοχή εκτιμάται ότι θα φθάσουν περισσότεροι από 1.500 αθλητές και περίπου 3.500-4.000 συνοδοί τους.

    Ανάμεσα στους συμμετέχοντες, όπως σπεύδει να τονίσει, θα είναι ο ίδιος ως ερασιτέχνης δρομέας μικρών και μεσαίων αποστάσεων αλλά και η οικογένεια του (η σύζυγος και το παιδί του) που θα πάρουν μέρος στη σκυταλοδρομία, η οποία προβλέπει το «σπάσιμο» της διαδρομής σε τρία μέρη. Ο κ. Παπαδημητρίου θεωρεί πως το εγχείρημα θα αγκαλιάσουν και μια σειρά από χορηγοί, οι οποίοι εμφανίζονται πρόθυμοι να στηρίξουν την προσπάθεια.

    Τα επόμενα βήματα

    Στα σχέδια της «Ευ ζην Greece» περιλαμβάνεται η προσέλκυση και άλλων αγώνων της WTC, η οποία διοργανώνει περίπου 250 διαφορετικούς αγώνες τον χρόνο. Ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται ένας δρομικός αγώνας που θα απευθύνεται σε στελέχη επιχειρήσεων, ο οποίος έχει μεγάλη απήχηση στο εξωτερικό. Μάλιστα, στις σκέψεις είναι και η ανάληψη της διοργάνωσης του Ironman και για την Κύπρο, αφού βέβαια όλα κυλήσουν ομαλά στην Ελλάδα.

    Στα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι είναι και η διοργάνωση ενός δεύτερου αγώνα Ironman σε κάποια άλλη τουριστική περιοχή της χώρας, που πληροί τις προδιαγραφές (αεροδρόμιο, ξενοδοχεία, διαδρομές) όπως η Κρήτη και η Ρόδος. Όπως αποκαλύπτει ο κ. Παπαδημητρίου, υπάρχει ήδη ανοιχτός δίαυλος με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ωστόσο ακόμη δεν έχει αποφασισθεί τίποτα συγκεκριμένο. Πρόταση υπήρξε και από την Μύκονο, ωστόσο απορρίφθηκε καθώς δεν διέθετε τους απαιτούμενους αγωνιστικούς χώρους.

    «Στόχος μας είναι να αλλάξουμε τον χώρο του αθλητικού τουρισμού στη χώρα μας, στο μέτρο των δυνατοτήτων του και «όσο περνάει από το χέρι μας», σημειώνει χαρακτηριστικά.

    Η παγκόσμια διοργάνωση τριάθλου Ironman®, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις 14 Απριλίου 2019 στην Costa Navarino, υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ο πρώτος αγώνας που θα διοργανωθεί είναι Ironman®70.3® ή αλλιώς «Half- Ironman», με το κόστος συμμετοχής να ανέρχεται στα 240 ευρώ. Οι αποστάσεις που διανύονται είναι οι μισές του full, δηλαδή 1,9χλμ. κολύμβησης, 90χλμ. ποδηλασίας και 21,1χλμ. τρέξιμο που συνολικά φθάνουν τα 113 χλμ. συνολικά. Η πλατφόρμα εγγραφής άνοιξε τη Δευτέρα 28 Μαΐου 2018.



    ΣΧΟΛΙΑ