• Business

    Tesla: Βουτιά 9% στα έσοδα στο πρώτο τρίμηνο, η μεγαλύτερη πτώση από το 2012

    • NewsRoom
    Έλον Μασκ, CEO Tesla

    Έλον Μασκ, CEO Tesla


    Η Tesla ανέφερε πτώση 9% στα έσοδα του πρώτου τριμήνου την Τρίτη, τη μεγαλύτερη πτώση από το 2012, καθώς η εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων αντιμετωπίζει τον αντίκτυπο των συνεχιζόμενων μειώσεων τιμών.

    Η εταιρεία ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη 45 σεντ ανά μετοχή, έναντι 51 σεντ ανά μετοχή που αναμενόταν από τους αναλυτές σε έρευνα του LSEG.

    Τα έσοδά της διαμορφώθηκαν στο τρίμηνο στα 21,30 δισ. δολάρια,  έναντι πρόβλεψης για 22,15 δισ. δολάρια από τη LSEG, και  25,17 δισ.  δολάρια στο αντίστοιχο διάστημα του 2023.

    Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 55% στα 1,13 δισεκατομμύρια δολάρια από 7,93 δισεκατομμύρια δολάρια ένα χρόνο πριν.

    Η πτώση των πωλήσεων ήταν μεγαλύτερη από την προηγούμενη φορά που είχε καταγραφεί κάτι παρόμοιο, το 2020 λόγω της διακοπής της παραγωγής κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19.

    Τα έσοδα της Tesla από την αυτοκινητοβιομηχανία μειώθηκαν κατά 13% σε ετήσια βάση στα 17,34 δισεκατομμύρια δολάρια τους πρώτους τρεις μήνες του 2024. Αντίθετα, τα έσοδα στο ενεργειακό τμήμα της Tesla αυξήθηκαν κατά 7% στα 1,64 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα έσοδα από υπηρεσίες και λοιπά έσοδα αυξήθηκαν 25% στα 2,29 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

    Πάντως, η μετοχή, που διαπραγματεύεται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2023, σημείωσε άνοδο περίπου 5% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων. Η μετοχή υποχωρεί από την αρχή του έτους κοντά στο 40%

    Η εταιρεία δήλωσε ότι επιταχύνει την κυκλοφορία «νέων οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων πιο προσιτών μοντέλων», που «θα μπορούν να παράγονται στις ίδιες γραμμές παραγωγής» με την τρέχουσα σειρά της Tesla. Η Tesla στοχεύει να «αξιοποιήσει πλήρως» την τρέχουσα παραγωγική της ικανότητα και να επιτύχει «αύξηση άνω του 50% σε σχέση με την παραγωγή του 2023» πριν επενδύσει σε νέες γραμμές παραγωγής.

    Η αύξηση των πωλήσεων στα ηλεκτρικά οχήματα επιβραδύνεται και η Tesla και οι βασικοί ανταγωνιστές μειώνουν τις τιμές των EV επί μήνες, προσπαθώντας να τονώσουν τη ζήτηση. Τα μικτά κέρδη της Tesla μειώθηκαν κατακόρυφα κατά 18% το πρώτο τρίμηνο, εν μέρει λόγω των περικοπών των τιμών στην αρχή του έτους.

    Η Tesla ξεκίνησε μια τεράστια αναδιάρθρωση αυτόν τον μήνα με δύο στελέχη, τον Drew Baglino και τον Rohan Patel, να παραιτούνται. Ο Μασκ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η αυτοκινητοβιομηχανία περικόπτει περισσότερο από το 10% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της.

    Διαβάστε επίσης

    Wall Street: Νέα ισχυρή άνοδος για S&P 500 και Nasdaq, αναμένοντας τα αποτελέσματα των Big Tech και Tesla

    Πετρέλαιο: Σε υψηλά εβδομάδας Brent και WTI με άνοδο άνω του 1%

    Δίκη Ντόναλντ Τραμπ: Το National Enquirer είχε «θάψει» ρεπορτάζ για να τον βοηθήσει στην προεκλογική εκστρατεία



    ΣΧΟΛΙΑ