• Business

    Tesla: Αυξήθηκαν οι πωλήσεις των «made in china» ηλεκτρικών οχημάτων κατά σχεδόν 70%

    • NewsRoom
    Έλον Μασκ, CEO Tesla

    Έλον Μασκ, CEO Tesla


    Αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο οι πωλήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων τη Tesla, τα οποία παράγονται στην Κίνα, με την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία να πουλά 94.139 οχήματα, σημειώνοντας αύξηση 68,7% από πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της China Passenger Car Association (CPCA) την Τετάρτη.

    Οι παραδόσεις των κινεζικών οχημάτων Model 3 και Model Y αυξήθηκαν κατά 14,2% από τον Νοέμβριο.

    Τα στοιχεία της Tesla, που ανέβασαν τις πωλήσεις της στην Κίνα, περιλαμβάνουν 947.742 εξαγωγές για ολόκληρο το έτος, αντιπροσωπεύοντας το 52,4% των παγκόσμιων παραδόσεων της πρωτοπόρου EV εταιρίας των ΗΠΑ.

    “Γκαζώνει” η Σαγκάη

    Το εργοστάσιο της Tesla στη Σαγκάη, το μεγαλύτερο παγκοσμίως, είναι ικανό να παράγει 1,1 εκατομμύρια μονάδες αυτοκινήτων Model 3 και Model Y ετησίως και εκτός από την Κίνα προμηθεύει επίσης χώρες όπως η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και η Ευρώπη.

    Παγκοσμίως, η Tesla παρέδωσε ένα ρεκόρ 484.507 αυτοκινήτων το δ’ τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της αγοράς, αλλά εκτοπίστηκε από την κινεζική BYD ως ο κορυφαίος κατασκευαστής EV.

    Σημειώνεται ότι η Tesla αντιμετωπίζει ολοένα αυξανόμενο ανταγωνισμό στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο, όπου μαίνεται ένας “πόλεμος” τιμών, τον οποίο ξεκίνησε η Tesla στις αρχές του περασμένου έτους, με αποτέλεσμα να δεχθεί πλήγμα η κερδοφορία του κλάδου.

    Ενισχύεται ο ανταγωνισμός

    Ο αμερικανικός γίγαντας των EV έβαλε φραγή στις προσαρμογές τιμών στην κινεζική αγορά τον Δεκέμβριο, αφού έκανε πέντε ανοδικές αναθεωρήσεις τιμών τον προηγούμενο μήνα.

    Εισερχόμενη στην κούρσα ανταγωνισμού των ηλεκτρικών οχημάτων, η κινεζική εταιρεία κατασκευής smartphone Xiaomi παρουσίασε το πρώτο της EV την περασμένη εβδομάδα, με στόχο να γίνει μία από τις πέντε κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο τα επόμενα 15 έως 20 χρόνια.

    Σύμφωνα με το Reuters, η Huawei έχει προσεγγίσει τη Mercedes Benz και την Audi της Volkswagen σχετικά με επενδύσεις σε έξυπνα αυτοκίνητα. 

    Την ίδια στιγμή, η Tesla απέκτησε γη στη Σαγκάη, προκειμένου να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών megapack με την παραγωγή να αναμένεται να ξεκινήσει με καθυστέρηση το δ’ τρίμηνο του 2024.

    Ωστόσο, τα φιλόδοξα σχέδια της Tesla να επεκτείνει την παραγωγική της ικανότητα στη Σαγκάη, τον μεγαλύτερο κόμβο παραγωγής της παγκοσμίως, εξακολουθούν να εξαρτώνται από την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών της Κίνας.

    Διαβάστε επίσης: 

    Tesla: Σιωπή για την πορεία των πωλήσεων του Cybertruck

    Γερουσιαστές ΗΠΑ κατά Tesla: «Μας ενοχλεί που κατηγορείτε τους πελάτες σας για τις αποτυχίες σας»

    Πάνω από $9 δισ. το αμερικανικό box office το 2023



    ΣΧΟΛΙΑ