• Business

    Πάνω από $9 δισ. το αμερικανικό box office το 2023

    • NewsRoom

    Το φαινόμενο “Barbenheimer” το 2023 (Πηγή: Bloomberg)


    Ξεπέρασαν τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια οι πωλήσεις του αμερικανικού Box Office, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από την περίοδο προ πανδημίας, σύμφωνα με την Comscore. Ωστόσο, τα έσοδα εξακολούθησαν να είναι κατά 2 δισ. δολάρια λιγότερα.

    Παρά τη χαλαρή φθινοπωρινή σεζόν στο box office, το φαινόμενο “Barbenheimer” έδωσε μια εκπληκτική ώθηση στις πωλήσεις εισιτηρίων ταινιών φέτος.

    Το “Barbie” της Γκρέτα Γκέργουιγκ απέφερε περίπου 636 εκατομμύρια δολάρια στην εγχώρια αγορά και το “Oppenheimer” του Κρίστοφερ Νόλαν κέρδισε 326 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Box Office Mojo.

    Η Comscore εκτιμά ότι, μόλις προστεθούν και οι πωλήσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου – του οποίου ηγήθηκε το «Wonka» – το σύνολο του 2023 θα είναι λίγο πάνω από 9 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Εντυπωσιάζουν οι αριθμοί

    Σε σύγκριση με το 2019, το box office του 2023 είχε 17 λιγότερες ταινίες ευρείας κυκλοφορίας, γεγονός που κάνει τους αριθμούς τους «ακόμη πιο εντυπωσιακούς», δήλωσε ο Paul Dergarabedian, επικεφαλής αναλυτής μέσων της Comscore.

    Το «Wonka» και το «Barbie» διανεμήθηκαν από τη Warner Bros., η οποία ανήκει στη μητρική εταιρεία του CNN, Warner Bros. Discovery.

    «Το 2023 ήταν ένα από τα πιο ταραχώδη, μπερδεμένα και πραγματικά συναρπαστικά χρόνια για τη βιομηχανία, με το κοινό να ενδιαφέρεται με ενθουσιασμό για την εμπειρία του κινηματογράφου και τις ταινίες που προσφέρονται στο multiplex, παρέχοντας παράλληλα πληροφορίες για το τι είναι ελκυστικό και τι όχι από την οπτική του, κατά τη διάρκεια της χρονιάς», ανέφερε ο Dergarabedian.

    20% λιγότερα κέρδη

    Ωστόσο, τα κέρδη της βιομηχανίας εξακολουθούν να είναι 20% λιγότερα από τα κέρδη του 2019, τα οποία απέφεραν 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Η Νο1 ταινία εκείνης της χρονιάς ήταν το “Avengers: Endgame”, το οποίο απέφερε 858,4 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις εισιτηρίων.

    Ωστόσο, σε σύγκριση με το 2020, το απόγειο της πανδημίας, το box office σημείωσε άλμα σχεδόν 300%, σύμφωνα με στοιχεία της Comscore.

    Στις αρχές Αυγούστου, το «Barbie» είχε γράψει ιστορία με πωλήσεις εισιτηρίων 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, ενώ το “Barbenheimer” έφερε την AMC Theaters, τη μεγαλύτερη αλυσίδα ταινιών στον κόσμο, τα μεγαλύτερα έσοδα μιας εβδομάδας, από την ίδρυση της εταιρείας το 1920.

    Σύμφωνα με το CNN, ήταν το πιο πολυσύχναστο Σαββατοκύριακο, από τότε που η πανδημία ανάγκασε τον κινηματογράφο να κλείσει το 2020, “παγώνοντας” ουσιαστικά τη βιομηχανία.

    Επιπλέον, η ταινία «Taylor Swift: The Eras Tour» απέφερε φέτος έσοδα άνω των 179 εκατ. δολαρίων στο box office.

    Ακόμη, την άνοιξη, η ταινία «The Super Mario Bros. Movie» κατέγραψε θεαματικές εισπράξεις, αποφέροντας 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο παγκόσμιο box office, η 10η ταινία κινουμένων σχεδίων στην ιστορία που το κατάφερε.

    Πηγή: CNN 

    Διαβάστε επίσης: 

    Nikesh Arora: Από την Google στο club των δισεκατομμυριούχων – Πώς εξασφαλίζει «χρυσά» προνομιακά πακέτα

    Airbus: Προσφέρει έως 1,8 δισ. ευρώ για μονάδα της Atos

    Hyundai: «Βλέπει» επιβράδυνση των πωλήσεων το 2024



    ΣΧΟΛΙΑ