• Business

    Τέρνα Ενεργειακή και Grivallia διασώθηκαν από τον γκρεμό


    Καλησπέρα σας . Τελικά μόνο δυο μετοχές διασωθήκαν από τον γκρεμό των μετοχών. Η Τέρνα και η Grivallia. Με απώλειες που έφτασαν το 4% έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τραπεζικό κλάδο και πάλι να μετατρέπεται σε ρυθμιστή της ημερήσιας κίνησης, συμπαρασύροντας στην αβεβαιότητα αρκετά blue chips που είχαν δώσει το τελευταίο δεκαήμερα αξιοσημείωτα δείγματα αντίδρασης. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,99% στις 474,28 μονάδες.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 4,98%, στις 126,07 μονάδες, ενώ στο -3,17% και στις 544,78 μονάδες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 7,78% στις 26,30 μονάδες.

    Από τις 11 Φεβρουαρίου, όταν και ο Γενικός Δείκτης έφτασε τις 420 μονάδες, η αγορά ακολουθεί το ίδιο μοτίβο: κίνηση μεταξύ των 480 και 500 μονάδων, με το τελικό αποτέλεσμα, μέχρι χτες να είναι θετικό κατά 12%. Όμως σήμερα οι πωλητές αποφάσισαν να αναλάβουν τα ηνία και να επικρατήσουν σε μια αγορά που έχει κυριολεκτικά ερημώσει από ενεργητικά χαρτοφυλάκια.

    stock man-in-suit-jumping-in-waterfall

    Το Χ.Α. σήμερα “υπέκυψε” μπροστά στο άκρως αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στη χώρα. Μάλιστα, δίπλα στο μείζονα καταλύτη της εκκρεμούς αξιολόγησης, η οποία στα τέλη Φεβρουαρίου παραμένει ακόμη αβέβαιη, έρχεται τώρα να προστεθεί και η προσφυγική κρίση, που γιγαντώνεται επικίνδυνα, απειλώντας τη σταθερότητα (σε όλα τα επίπεδα) της χώρας. Επίσης, η μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης μεταθέτει στην ουσία και τη συζήτηση για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα, ενώ ερωτηματικό παραμένει και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

    Στο ταμπλό τώρα, Eurobank και Εθνική κατέγραψαν διψήφια ποσοστά πτώσης, κλείνοντας στο -12,36% και -10,47% αντίστοιχα, ενώ και η Πειραιώς σημείωσε απώλειες που ξεπέρασαν το 9,6%. Μάλιστα, οι δύο τελευταίες διακίνησαν συνολικά 77 εκατ. τεμάχια, από τα 111,7 εκατ. που διακινήθηκαν συνολικά στην αγορά. Ωστόσο, η Εθνική έκλεισε με σημαντικό ανεκτέλεστο εντολών αγοράς, στα επίπεδα λίγο πάνω από τα 0,15 ευρώ. Ακόμη η Alpha Bank έκλεισε με απώλειες 3,08%, πιστή στην κίνηση που καταγράφει το τελευταίο διάστημα, αποφεύγοντας τις “ακραίες” διακυμάνσεις των άλλων τριών τραπεζικών μετοχών.

    Ισχυρές ήταν και οι απώλειες σε Βιοχάλκο (-9,27%), Μυτιληναίο (-8,86%), ΔΕΗ (-8,81%) και Ελλάκτωρ (-7,14%), ενώ άνω του -4% έκλεισαν οι Motor Oil, Folli Follie, Τιτάν και ΕΕΕ. Άνω του 3% ήταν οι απώλειες σε ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ, με τον τελευταίο να χάνει εκ νέου τα επίπεδα των 5,90 ευρώ.

    Στον αντίποδα, δύο τίτλοι του FTSE 25 έκλεισαν με κέρδη, αυτοί της Grivalia (+0,97%) και της Τέρνα Ενεργειακή (+0,48%), ενώ ο ΟΛΠ έμεινε στο -0,28%, περιορίζοντας μετά από τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις απωλειών την ορμή της πτώσης του. Επίσης, αν και προσπάθησαν ενδοσυνεδριακά να διαφοροποιηθούν από το γενικό sell off, οι μετοχές των Jumbo και Aegean έκλεισαν τελικά με απώλειες.

    Στον Mid Cap, Αττικής και MIG βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, με την πρώτη να κλείνει στο -16,47% και τη δεύτερη στο -6,15%, ενώ άνω του 5% ήταν οι απώλειες σε Σαράντη, Ιντρακομ και Ευρωπαϊκή Πίστη. Αντίθετα, άλμα 6,67% έκανε η Autohellas, με μόλις 184 τεμάχια όγκο, ενώ θετικές ήταν οι Τεχνική Ολυμπιακή, Πλαστικά Θράκης και Άνεμος.



    ΣΧΟΛΙΑ