• Business

    ΤΑΙΠΕΔ: Ποιες ιδιωτικοποιήσεις έρχονται το 2020

    Άρης Ξενόφος

    Άρης Ξενόφος. CEO Ελλάκτωρ


    Με Ελληνικό, ΔΕΠΑ, Εγνατία Οδό και αεροδρόμιο Βενιζέλο αλλά και το διαγωνισμό για την υπόγεια αποθήκη της Νότιας Καβάλας και λιμάνια, μαρίνες και ακίνητα  θα συνεχιστεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ για το 2020  σύμφωνα με όσα αναφέρει το Ταμείο  στο  Επιχειρησιακό Σχέδιο Αξιοποίησης (ADP) που δημοσίευσε.

    Εκεί αναφέρει ότι πρόκειται να προχωρήσει στην πρόσληψη συμβούλων που θα εισηγηθούν τη βέλτιστη λύση αξιοποίησης του ποσοστού που κατέχει στις ΕΥΔΑΠ  και ΕΥΑΘ, ενώ αναφέρεται και στις εκκρεμότητες που απομένουν για να ολοκληρωθεί το Ελληνικό. Για την Εγνατία Οδό αναφέρει ότι μέχρι τις 20.2.2020 θα πρέπει να έχουν κατατεθεί ο δεσμευτικές προσφορές.

    Τρεις σημαντικές εκκρεμότητες για το Ελληνικό

    Σχετικά με τις εκκρεμότητες που παραμένουν για να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τη Lamda Development για την παραχώρηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, η μια από τις εκκρεμότητες είναι να ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση ιδιωτών από τη έκταση,  ακολουθεί  η διανομή δικαιωμάτων κυριότητας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΤΑΙΠΕΔ επί της έκτασης καθώς και η μεταβίβαση εμπράγματων δικαιωμάτων από το ΤΑΙΠΕΔ στην Ελληνικό ΑΕ.

    Ωστόσο στα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από την Lamda για να ολοκληρωθεί, η συμφωνία και να πληρωθεί η προκαταβολή της εταιρείας προς το Δημόσιο, είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το καζίνο, που αναμένεται στις αρχές του έτους.

    Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση αφορά την πώληση του 100% των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ, η οποία θα αποκτήσει (μετά τη διανομή) την κυριότητα επί του 30% του ακινήτου και θα έχει το δικαίωμα ανάπτυξης (δικαίωμα επιφανείας) και διαχείρισης του 100% του ακινήτου για 99 χρόνια.

    Σύντομα οι ιδιωτικοποιήσεις λιμένων, μαρίνων

    Για τα δέκα περιφερειακά λιμάνια εκκρεμεί η τροποποίηση του νόμου ώστε «να καλύπτει τις εναλλακτικές προτάσεις αξιοποίησης παραχώρησης, δηλαδή μέσω: (α) υποπαραχώρησης δραστηριοτήτων, ή (β) ολικής παραχώρησης δραστηριοτήτων, για κάθε Οργανισμό Λιμένα». Ουσιαστικά να αλλάξει ο νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης που προέβλεπε μόνο υποπαραχωρήσεις των λιμενικών δραστηριοτήτων και να επιτρέπονται πλέον και οι ολικές παραχωρήσεις.

    Μόλις αλλάξει ο νόμος θα προχωρήσει και  η «προτεραιοποίηση λιμένων και έναρξη διαγωνιστικών διαδικασιών από το ΤΑΙΠΕΔ, «με βάση τις εναλλακτικές προτάσεις αξιοποίησης τους».

    Για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου (ΥΑΘΑ) στη Νότια Καβάλα στο Ταμείο υποστηρίζουν πως θα προκηρυχθεί διαγωνισμός μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να υπογραφεί και το πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής της μαρίνας Χίου στην Avlum Enterprises που πλειοδότησε στον διαγωνισμό, και αναμένεται και η υπογραφή  της σύμβασης με την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις για την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου.

    Για τη νέα χρονιά δρομολογούνται και παραχωρήσεις στις μαρίνες (Μυκόνου, Αρετσούς, Αργοστολίου, Ζακύνθου, Ρόδου) ενώ πρόσφατα προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τη μαρίνα Ιτέας. Η διοίκηση του Ταμείου υποστηρίζει πως δρομολογεί, μέσω της πλατφόρμας www.epublicrealestate.gr, ηλεκτρονική δημοπρασία: για την πώληση 6 ακινήτων στους Δήμους Αθηναίων, Ερμιονίδας, Παγγαίου, Ανδρίτσαινας, Καλαβρύτων.

    Πωλήσεις ακινήτων

    Άμεσα το 2019 το ΤΑΙΠΕΔ θα προκηρύξει το διαγωνισμό για το ακίνητο της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου, όπου θα παραχωρηθούν περίπου 345 στρέμματα, ενώ προς έγκριση είναι το ειδικό χωροταξικό (ΕΣΧΑΔΑ), με το σχέδιο να προβλέπει τουριστικές και άλλες χρήσεις.

    Όσον αφορά στα ακίνητα μέχρι το τέλος του χρόνου εκτιμάται πως θα έχει εγκριθεί το προεδρικό διάταγμα με το ειδικό χωροταξικό σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ) και θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τη γηπεδική έκταση στο Μαρκόπουλο, επιφάνειας περίπου 1.000 στρεμμάτων (προς αξιοποίηση 590 στρέμματα) με κτιριακές αθλητικές και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου.

    Επίσης στο  επόμενο τρίμηνο αναμένεται να γίνει μια ακόμα απόπειρα πώλησης του ακινήτου, έκτασης 213.583,51 τ.μ. (αποτελείται από 4 μη όμορα τμήματα), στη βόρεια απόληξη της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου.Μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου αναμένεται να κατατεθούν προσφορές για το πρώην ακίνητο του ΕΟΜΜΕΧ, με εμβαδόν καταγραφής 3.293,73τ.μ. στον Δήμο Ταύρου-Μοσχάτου επί των οδών Θράκης-Κορυζή και Τιμοθέου Ευγενικού. Στο ακίνητο υπάρχουν 5 κτίσματα, συνολικού εμβαδού 1526 τ.μ.

    Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

    Για την πώληση του 30% της εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών», όπου κατατέθηκαν δέκα προτάσεις πριν από λίγες ημέρες, εκκρεμεί η «υπογραφή Συμφωνίας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των υφισταμένων μετόχων, σχετικά με σειρά ζητημάτων που τροποποιούν τη ΣΑΑ (σ.σ. συμφωνία μετόχων) καθώς και για τυχόν δικαιώματα που θα συνοδεύουν το προς πώληση 30% των μετοχών».



    ΣΧΟΛΙΑ