• Business

    Τελευταία ευκαιρία για να μην κλείσει ο «αναπνευστήρας» για τη Folli Follie

    Γεώργιος Σάμιος, Διευθύνων Σύμβουλος της FF OpsCo

    Γεώργιος Σάμιος, Διευθύνων Σύμβουλος της FF OpsCo (πηγή: Photo Panoulis)


    Νέο αίτημα αποδέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων της αναμένεται να καταθέσει η διοίκηση της Folli Follie, μετά την αναίρεση του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, που είχε δώσει το «πράσινο φως» για την αποδέσμευσή τους.

    Το αίτημα αποδέσμευσης θα υποβληθεί αυτή τη φορά στο ποινικό δικαστήριο,  αμέσως μόλις καθαρογραφτεί το βούλευμα του ΣΤ’ Ποινικού Συμβούλιο του Αρείου Πάγου και η αποδοχή ή όχι αποτελεί την τελευταία πράξη για την ολοκλήρωση ή όχι του Σχεδίου Εξυγίανσης της πολύπαθης εταιρείας.

    Δύο και πλέον χρόνια μετά την έγκρισή του από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και περισσότερα από πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, η τύχη της εταιρείας και οι μελλοντικές προοπτικές της θα κριθούν από την απόφαση για τα περιουσιακά στοιχεία ύψους 33 εκατ. ευρώ, καθώς αποτελούν κρίσιμο στοιχείο για την επιβίωση της εταιρείας.

    Ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της εταιρείας

    Όπως είχε πει πρόσφατα ο κ. Γιώργος Σάμιος, ο άνθρωπος που σήκωσε το βάρος της υλοποίησης του σχεδίου εξυγίανσης και κράτησε ζωντανή τη Folli Follie η αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων είναι αυτή που θα κάνει την ουσιώδη διαφορά για την επιβίωση της εταιρείας.

    Ο κ. Σάμιος έχει πολλές φορές αναφερθεί στο δύσκολο εγχείρημα να παραμείνει ζωντανή η εταιρεία- «έστω και στον αναπνευστήρα»- να διατηρούνται θέσεις εργασίας, να  πληρώνονται φόροι στο δημόσιο, χωρίς δυνατότητα δανεισμού και με αγορές εμπορευμάτων τοις μετρητοίς για τα σχεδόν 70 καταστήματα που διαθέτει σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία.

    Νέο αίτημα αποδέσμευσης

    Το αίτημα της αποδέσμευσης θα κατατεθεί για δεύτερη φορά στο ποινικό δικαστήριο, η προηγούμενη στις 27 Μαρτίου με το δικαστήριο να απορρίπτει το αίτημα για τυπικούς λόγους, καθώς το αίτημα  εκκρεμούσε παράλληλα στο Συμβούλιο του Αρείου Πάγου.

    Πηγές κοντά στην εταιρεία κάνουν λόγο για δικαστικό πινγκ πονγκ, που δημιουργεί προβλήματα και καθυστερήσεις στη διαδικασία εξυγίανσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η απόφαση, αν το δικαστήριο επιφυλαχτεί να απαντήσει θα γίνει στο τέλος της δίκης.

     Αν οι κατηγορούμενοι αθωωθούν, τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία θα απελευθερωθούν και θα λάβει χώρα η προβλεπόμενη στη συμφωνία εξυγίανσης μεταβίβαση στο νέο φορέα. Αν καταδικαστούν, το δικαστήριο θα κρίνει αν τα ακίνητα θα δημευθούν ή όχι, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

    Τονίζουν δε ότι τα  δεσμευμένα ακίνητα αποκτήθηκαν σε χρόνο προ της έναρξης της απάτης και μάλιστα από άλλο νομικό πρόσωπο, την  Elmec, επομένως, τα περιουσιακά αυτά στοιχεία δεν σχετίζονται με τη ζημιά που υπέστησαν οι μέτοχοι και άρα δεν θα μπορούσαν να αποδοθούν στους μικρομετόχους.

    Και διευκρινίζουν ότι τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία είναι “καθαρά”, αφού εν μέρει προέρχονται από την Elmec Sports και τα λοιπά  και αποκτήθηκαν πριν από τον χρόνο που αφορούν οι κατηγορίες (προ 2007)  όπως και ότι η  αποδέσμευσή τους και η μεταβίβαση στον νέο φορέα που προβλέπει η συμφωνία εξυγίανσης οδηγεί σε – μερική έστω – αποζημίωση των ομολογιούχων που εξαπατήθηκαν και ζημιώθηκαν από την παραποίηση των οικονομικών καταστάσεων, ενώ διασώζεται και μια ελληνική επιχείρηση που συνεχίζει να πληρώνει νέους φόρους και εισφορές στο Δημόσιο και να απασχολεί το προσωπικό της – όπως άλλωστε ανέφερε και το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

    Διαβάστε επίσης

    e-fresh: Έχασε το τρένο της ανάπτυξης

    Οι εξελίξεις στην Avramar κρίνουν το μέλλον των ιχθυοκαλλιεργειών

    ΦΑΓΕ: Αύξησε τζίρο, τριπλασίασε κέρδη λόγω ανατιμήσεων

     



    ΣΧΟΛΙΑ