• Business

    Ταμείο-μαμούθ $40 δισ. για την Τεχνητή Νοημοσύνη ετοιμάζει η Σαουδική Αραβία

    • NewsRoom
    Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

    Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν


    Σε συνομιλίες με την αμερικανική εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Andreessen Horowitz για τη δημιουργία ενός ταμείου-μαμούθ 40 δισ. δολαρίων, βρίσκεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο (PIF) της Σαουδικής Αραβίας, προκειμένου να προχωρήσει σε επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, το οποίο επιβεβαιώνεται και από το CNBC.

    Η επιχειρηματική αυτή πρωτοβουλία, η οποία συζητείται εδώ και μήνες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει τη δημιουργία μιας εταιρικής σχέσης μεταξύ του κρατικού ταμείου επενδύσεων (PIF) της Σαουδικής Αραβίας ύψους 925 δισ. δολαρίων και της Andreessen Horowitz, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες επιχειρηματικών κεφαλαίων της Silicon Valley.

    Σύμφωνα με τις πηγές, οι συνομιλίες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, ωστόσο, εάν αυτό γίνει πραγματικότητα, η Σαουδική Αραβία θα γίνει ο μεγαλύτερος επενδυτής στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης στον πλανήτη.

    Αξίζει να επισημανθεί ότι, μέσα στους τελευταίους μήνες, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ, έχει προβεί σε μια σειρά επενδύσεων στο κλάδο του gaming, εξαγοράζοντας σημαντικά ποσοστά εταιριών όπως η EA, η Nintendo και η Take-Two.

    Ο διάδοχος πρίγκιπας, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Ιούνιο του 2017, καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες, μέσω του οράματός του Saudi Vision 2030, προκειμένου να καταστήσει το συντηρητικό Βασίλειο ελκυστικό για τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις.

    «Μια ζωντανή κοινωνία, μια ακμάζουσα οικονομία και ένα φιλόδοξο έθνος», είναι η δέσμευση του Saudi Vision 2030, το οποίο ξεκίνησε το 2016.

    Μπαράζ εξαγορών

    Το PIF της Σαουδικής Αραβίας, επικεφαλής του Vision 2030, έχει προβεί σε ένα μπαράζ εξαγορών, καθώς σκοπεύει να δημιουργήσει έσοδα και από άλλες επιχειρήσεις, εκτός από το πετρέλαιο.

    Έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε αγορές μετοχών και κοινά κεφάλαια με μεγάλες διεθνείς εταιρείες όπως η Uber, η Bank of America, η Citi, η SoftBank και η Blackstone.

    Από πλευράς της η Andreessen Horowitz διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της σχεδόν 100 νεοφυείς επιχειρήσεις που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.

    Παράλληλα, με 35 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, έχει υποστηρίξει επιτυχημένες εταιρείες όπως η Airbnb, η Coinbase, το Facebook και η Slack.

    “Η απειλή από τη μη επιθετική επιδίωξη παγκόσμιας κυριαρχίας της Τεχνητής Νοημοσύνης … είναι σημαντική”, είχε δηλώσει τον Ιούνιο του 2023, ο συνιδρυτής της εταιρείας Marc Andreessen.

    Διαβάστε επίσης: 

    Samsung: Άλμα η μετοχή μετά τις αναφορές για ενδιαφέρον από την Nvidia

    Lonza: Αποκτά μονάδα της Roche στις ΗΠΑ έναντι $1,2 δισ.

    On: Στο Χονγκ Κονγκ επεκτείνεται η εταιρεία που επένδυσε $54 εκατ. ο Ρότζερ Φέντερερ



    ΣΧΟΛΙΑ