• Business

    Σανίδα σωτηρίας στη Μέση Ανατολή αναζητούν οι επενδυτές της Silicon Valley

    • NewsRoom
    Ο πρίγκιπας και διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αλ Σαούντ

    Ο πρίγκιπας και διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αλ Σαούντ είναι ένας από τους υποψήφιους χρηματοδότες που “φλερτάρουν” τα ventures capitals της Silicon Valley


    Σε κυνήγι κεφαλαίων έχουν επιδοθεί μερικοί από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους των ventures capitals της Silicon Valley, αναζητώντας σωτηρία στη Μέση Ανατολή.

    Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κατάρ είναι μερικοί από τους στόχους κορυφαίων VC που δραστηριοποιούνται στην τεχνολογία όπως  Andreessen Horowitz, Tiger Global και IVP, μεταδίδουν οι Financial Times.

    Με τον τεχνολογικό κλάδο να έχει δεχθεί ισχυρούς κλυδωνισμούς τον τελευταίο χρόνο και τους παραδοσιακούς παίκτες της Ευρώπης και της Αμερικής που στήριζαν τον κλάδο τα προηγούμενα χρόνια να είναι πλέον συγκρατημένοι υπό την απειλή μιας οικονομικής ύφεσης, τα ventures capitals είδαν μία ευκαιρία στην πρόθεση ων βασιλιάδων και των σεΐχηδων της Μέσης Ανατολής να μετατοπίσουν το κέντρο βάρους της οικονομίας τους μακριά από το πετρέλαιο, ποντάροντας σε τομείς τεχνολογίας όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

    Έλλειψη ρευστότητας και… ηθικοί φραγμοί

    Η έλλειψη ρευστότητας έκαμψε και οποιαδήποτε αντίσταση είχε εμφανιστεί τα προηγούμενα χρόνια, στη σκιά του δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018.

    Τότε οι εκπρόσωπο της Μέσης Ανατολής αναζητούσαν επενδυτικές ευκαιρίες στη Silicon Valley, βρίσκοντας σε κάποιες περιπτώσεις κλειστές πόρτες ή επιφυλακτικούς συνομιλητές.

    «Ήρθαμε στο Σαν Φρανσίσκο αναζητώντας τους το 2017. Τώρα. . . όλοι έρχονται σε εμάς», δήλωσε ο Ibrahim Ajami, επικεφαλής επιχειρήσεων στο Mubadala Capital, που ανήκει στο κρατικό επενδυτικό ταμείο αξίας 284 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Άμπου Ντάμπι. «Η τεχνολογική διόρθωση έχει ταπεινώσει τον κλάδο», παρατήρησε.

    Σύμφωνα με τους FT, μια ομάδα στελεχών της Silicon Valley, έλαβε μια προσωπική πρόσκληση από το γραφείο του Yasir al-Rumayyan, του κυβερνήτη του PIF, του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Σαουδικής Αραβίας αξίας 620 δισεκατομμυρίων δολαρίων, να παρευρεθούν ως καλεσμένοι στο Grand Prix της Σαουδικής Αραβίας της Formula 1 τον περασμένο μήνα στη Τζέντα.

    Μεταξύ των παρευρισκομένων, σύμφωνα με πηγές των FT, ήταν και ο συνιδρυτής του VC Andreessen Horowitz, Ben Horowitz. Πρόκειται για  το δεύτερο ταξίδι του βετεράνου χρηματοδότη στη Σαουδική Αραβία σε λιγότερο από έξι μήνες.

    Η ευκαιρία των ventures capitals

    Ο Horowitz, του οποίου η εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο συγκέντρωσε περισσότερο από 14 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, έχει γίνει θερμός  υποστηρικτής του ενδιαφέροντος της Σαουδικής Αραβίας για την τεχνολογία και την καινοτομία.

    Τον Οκτώβριο, μίλησε στη διάσκεψη «Νταβός στην έρημο» στο Ριάντ και γευμάτισε με την πριγκίπισσα Reema bint Bandar al-Saud, πρέσβειρα της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ. Σε ένα συνέδριο που διοργάνωσε η PIF τον περασμένο μήνα στο Μαϊάμι, επαίνεσε το βασίλειο ως τη «χώρα των start ups».

    Και δεν είναι ο μόνος που στηρίζει την άνθιση των σχέσεων με την Μέση Ανατολή. Ο ιδρυτής της Lead Edge, Μίτσελ Γκριν, ανέφερε ότι έχει περάσει τις τελευταίες εβδομάδες «χτίζοντας σχέσεις» με ανθρώπους και εταιρείες στον Κόλπο. «Πιστεύουμε ότι θα γίνει μια όλο και πιο σημαντική περιοχή του κόσμου την επόμενη δεκαετία. Μας θυμίζει την περίοδο που πήγαμε στην Κίνα το 2003».

    Αντίστοιχα, ο Scott Shleifer του Tiger Global,  μίλησε επίσης στο συνέδριο του Ριάντ τον Οκτώβριο με την εταιρεία του να προσβλέπει σε επενδύσεις από το βασίλειο ως μέρος της πρόσφατης συγκέντρωσης κεφαλαίων 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Διαβάστε επίσης:

    Η Γερμανία επανεξετάζει την πώληση στην κινεζική Cosco ποσοστού σε τερματικό σταθμό του Αμβούργου



    ΣΧΟΛΙΑ