• Business

    Τεχνητή Νοημοσύνη: Προσόν η γνώση του ChatGPT για τους εργοδότες


    Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα βλέπουν οι εταιρείες στην πρόσληψη εργαζομένων που έχουν εμπειρία στο ChatGPT, με 9 στους 10 εργοδότες να αναφέρουν σε έρευνα ότι αναζητούν άτομα με αυτή τη δεξιότητα.

    Το ChatGPT εμφανίστηκε πριν μερικούς μήνες προκαλώντας επενδυτική φρενίτιδα και επαναφέροντας στις μετοχές τεχνολογίας κάποια από τα κέρδη που έχασαν στο sell off του 2022. Εκτός από τους επενδυτές και οι εργοδότες είδαν μία ευκαιρία για αύξηση της παραγωγικότητας και εξοικονόμηση χρόνου και πόρων στη γνωστή ως παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη.

    Σε ποιες ειδικότητες προκρίνεται η δεξιότητα του ChatGPT

    Η εταιρεία ResumeBuilder, η οποία ειδικεύεται στην εύρεση εργασίας, προσέγγισε 1.187 επιχειρηματίες και στελέχη, για να αποτυπώσει τις πρώτες αντιδράσεις του για το νέο εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης.

    Το 91% ψάχνει υπαλλήλους με εμπειρία στο ChatGPT, το οποίο προσφέρει δυνατότητες παραγωγής λόγου και περιεχομένου σε πολλές μορφές αντλώντας πληροφορίες από τεράστιες βάσεις δεδομένων,  και τα δύο τρία αυτών θεωρούν ότι η ένταξη εργαζομένων στο δυναμικό τους με αυτό το προσόν αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων εταιρειών. Οι εργοδότες υποστηρίζουν ότι πέραν της εξοικονόμησης πόρων και χρόνου, οι υπάλληλοι με γνώση της εφαρμογής είναι αναγκαίοι γιατί θα μάθουν το σύστημα και στους υπόλοιπους υπαλλήλους.

    Πολλοί εξ αυτών εμφανίστηκαν πρόθυμοι να πληρώσουν παραπάνω γι’ αυτή τη δεξιότητα, ιδίως σε συγκεκριμένες ειδικότητες. Μηχανικοί λογισμικού, εξυπηρέτηση πελατών, ανθρώπινο δυναμικό και μάρκετινγκ, αποτελούν τα πρώτα τμήματα στα οποία εστιάζουν οι εργοδότες, για τη στελέχωσή τους με άτομα που γνωρίζουν να χειρίζονται το ChatGPT.

    «Αυτή η τεχνολογία έχει αποδειχθεί ότι κάνει εξαιρετική δουλειά σε αυτές τις αρμοδιότητες εργασίας», δήλωσε η Στέισι Χάλερ, επικεφαλής σύυμβουλος καριέρας του Resume Builder  στο Business Insider.

    Το 29% των επικεφαλής των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι θα προσλάβουν και εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να «εκπαιδεύσει» τα chats τεχνητής νοημοσύνης για να αποδίδουν τα επιθυμητά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια της αναζήτησης, από φέτος κιόλας.

    Οι εταιρείες κάνουν άνοιγμα στο ΑΙ

    Οι εταιρείες τεχνολογίας ήταν οι πρώτες που επένδυσαν στην τεχνητή νοημοσύνη, με Microsoft, Amazon και Google να έχουν ήδη παρουσιάσει τα πρώτα αποτελέσματα.

    H Microsoft επένδυσε 10 δισ. δολάρια στην εταιρεία Open AI που δημιούργησε το  ChatGPT, η Google προωθεί το Bard, μέχρι και ο Έλον Μασκ, έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του να δημιουργήσει το δικό του εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης.

    Πλατφόρμες όπως η Alibaba επεξεργάζονται το δικό τους μοντέλο ΑΙ και η Amazon επιχειρεί να αναπτύξει το σύστημα Alexa ώστε μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης να επεκτείνει τις δυνατότητές του.

    Και η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης ξεφεύγει από την παραδοσιακή τεχνολογία, καθώς εταιρείες όπως η ελεγκτική και συμβουλευτική PWC ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 1 δις δολάρια για να εξελίξει τις υπηρεσίες της τα επόμενα τρία χρόνια.

    Ειδικότερα θα χρηματοδοτήσει επιπλέον προσλήψεις εργαζομένων με γνώση στην τεχνητή νοημοσύνη και θα δημιουργήσει λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης τόσο για την εξυπηρέτηση των πελατών της αλλά και για τη βελτίωση των συμβουλευτικών της παροχών.

    Θολό το τοπίο εφαρμογής

    Ο ενθουσιασμός της αγοράς και των επιχειρήσεων αφορά μία νέα τεχνολογία που ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη και υπό τον έλεγχο των ρυθμιστικών αρχών.

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, δημιουργός της εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, Σαμ Άλτμαν εμφανίστηκε την περασμένη Τρίτη ενώπιον αμερικανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής του Κογκρέσου, ζητώντας κυβερνητική παρέμβαση, ώστε να μην αναπτυχθεί η κακή χρήση της τεχνολογίας, με τη θέσπιση ενός κανονιστικού πλαισίου σε διεθνές επίπεδο.

    «Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους μου, είναι ότι εμείς, αυτή η βιομηχανία, αυτή η τεχνολογία, μήπως προκαλέσουμε σημαντικές ζημιές στην κοινωνία», δήλωσε ο ‘Αλτμαν. «Αν αυτή η τεχνολογία βαδίσει στον λάθος δρόμο, μπορεί να πάει αρκετά μακριά. Και εμείς θέλουμε να εργαστούμε μαζί με την κυβέρνηση για να το εμποδίσουμε να συμβεί».

    Διαβάστε επίσης:

    ΠΟΥ: Καμπανάκι για τους κινδύνους από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία



    ΣΧΟΛΙΑ