• Business

    Τεχνική Ολυμπιακή: Τι απαντά για τις διώξεις στα έργα του ΟΛΘ και ΗΣΑΠ

    Steggos

    Κωνσταντίνος Στέγγος, Επικεφαλής Ολυμπιακής Τεχνικής


    Την δική της απάντηση στα δημοσιεύματα για τη δίωξη που ασκήθηκε εναντίον της από την  Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έδωσε η Τεχνική Ολυμπιακή.

    Η Τεχνική Ολυμπιακή ανακοίνωσε τα ακόλουθα:
    Με το υπ. αριθμό 4545/24-11-2016 έγγραφο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το οποίο κοινοποιήθηκε στην εταιρία μας, μας γνωστοποιήθηκαν δημοσιεύματα του ημερήσιου Τύπου και του διαδικτυακού χώρου υπό τον τίτλο «Δίωξη για προσυνεννοημένους διαγωνισμούς δημοσίων έργων σε δύο κατασκευαστικές».

    Από τα ανωτέρω δημοσιεύματα η εταιρεία μας πληροφορείται ότι από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος παντός υπευθύνου της εταιρείας ΜΟΧΛΟΣ ΑΕ η οποία έχει συγχωνευθεί με την ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕ δια απορροφήσεως από αυτήν το έτος 2015. Kατά τα δημοσιεύματα αυτά η βάση της ποινικής δίωξης φέρεται να είναι η καρτελική σύμπραξη, που φέρεται να έλαβε χώρα με προσυνεννόηση των υπευθύνων της ΜΟΧΛΟΣ ΑΕ με υπευθύνους της εταιρείας ΑΚΤΩΡ ΑΕ, πριν την υποβολή των προσφορών κατά τη δημοπράτηση δύο δημοσίων έργων: Του έργου επέκτασης κρηπιδώματος στο σταθμό εμπορευματοκιβωτίων προβλήτας του ΟΛΘ και του έργου ανακαίνισης της υποδομής της γραμμής του ΗΣΑΠ Ομόνοια – Μοναστηράκι με ενίσχυση και της σήραγγας.

    Για τα θέματα των εν λόγω δύο έργων έχουν ήδη παρασχεθεί εξηγήσεις στην Κα Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών στο πλαίσιο σχετικής προκαταρκτικής εξέτασης που διεξήχθη στο διάστημα Μαΐου – Ιουνίου 2016 και έχουν παρασχεθεί πληροφορίες και επισημανθεί λεπτομερώς στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι για τα υπόψη έργα δεν έλαβε χώρα καμία προσυνεννόηση προ της δημοπρασίας ούτε βέβαια προκλήθηκε ζημία στην περιουσία του Δημοσίου.

    Για το έργο του ΟΛΘ η έκπτωση της προσφοράς της μειοδότριας ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε., που υποβλήθηκε το Φεβρουάριο 2011, ανήλθε σε 50,97% , αλλά έληξε η ισχύς των εγγυητικών επιστολών συμμετοχής και η διάρκεια της οικονομικής προσφοράς της χωρίς να έχει εγκριθεί από τον ΟΛΘ  το αποτέλεσμα του διαγωνισμού και η ΜΟΧΛΟΣ ΑΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις ραγδαίες εξελίξεις στην οικονομική κατάσταση της χώρας δεν προχώρησε σε επέκταση του χρόνου ισχύος τους.

    Για το έργο του ΗΣΑΠ η προσφορά της ΜΟΧΛΟΣ ΑΕ ανερχόταν σε 33,83% και ήταν δεύτερη στη σειρά μειοδοσίας, αναδείχθηκε δε πρώτος μειοδότης μετά τον αποκλεισμό της Κοινοπραξίας STRABAG – ΘΕΜΕΛΗ με δικαστική απόφαση. Στην συνέχεια όμως αποκλείστηκε, με άλλη δικαστική απόφαση για καθαρά τυπικούς λόγους και η ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε. από τον διαγωνισμό και τελικώς το έργο ανατέθηκε στην αρχικώς τρίτη μειοδότρια εταιρεία ΑΚΤΩΡ Α.Ε.

    Για τον διεξαχθέντα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού έλεγχο για πιθανή παράβαση από εργοληπτικές επιχειρήσεις, ελληνικές και αλλοδαπές, των διατάξεων περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού έχει εκδοθεί και αναρτηθεί προγενέστερο από 18.05.2016 δελτίο τύπου της ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Α.Ε., στο οποίο αναφέρεται ότι στην εν λόγω υπόθεση, οι εταιρείες μας υπήχθησαν κατόπιν αιτήσεώς τους στο «πρόγραμμα επιείκειας» της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τελούν πλέον με βάση τις διατάξεις του άρθρου 25 παρ.8 Ν. 3959/2011 και της Απόφασης ΕΑ 526/VI/2011, σε καθεστώς προσωρινής απαλλαγής προστίμου «τύπου 1Β».

    Περαιτέρω σύμφωνα και με την υπ. αριθμό 2941/2016 έκθεση της αρμόδιας Εισηγήτριας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία μας κοινοποιήθηκε την 10η Μαΐου 2016, προτείνεται στο πλαίσιο του άρθρου 25 παρ.8 του ν.3959/2011, η μη επιβολή προστίμου στις εταιρείες μας και συνεπώς δεν προβλέπεται να επηρεαστούν η Οικονομική Θέση και τα Αποτελέσματα του Ομίλου ή της Εταιρείας.

    Επιπροσθέτως δεν υπάρχουν νεότερες ανακοινώσιμες εξελίξεις αναφορικά με την υπόθεση αυτή, καταλήγει η Τεχνική Ολυμπιακή.

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιατί ο Λεωνίδας Μπόμπολας βρίσκεται συνεχώς υπό στενό δικαστικό κλοιό; Τι απαντά η εταιρία

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποδείξεις: Το απόλυτο αλαλούμ – Τι ισχύει φέτος, «πονοκέφαλος» το 2017

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι τράπεζες θα σας διαγράψουν 4 δισ δάνεια. Δείτε πώς



    ΣΧΟΛΙΑ