• Business

    Τάκης Κανελλόπουλος-Γιώργος Κουφόπουλος (3K): Τοποθετήσεις και ρευστοποιήσεις εν μέσω πανδημίας- Τεράστια περιθώρια για την ελληνική κεφαλαιαγορά


    Το χαρτοφυλάκιο των αμοιβαίων κεφαλαίων της 3K Investment Partners προσαρμόστηκε στις επιπτώσεις της κρίσης της πανδημίας αλλάζοντας τις τοποθετήσεις του στις ελληνικές εισηγμένες. Πραγματοποίησε γρήγορες ρευστοποιήσεις αλλά και αγορές προκειμένου να διασφαλίσει τις αποδόσεις των κεφαλαίων του.

    Οι δύο μέτοχοι  της 3K Investment Partners, Γιώργος Κουφόπουλος  CEO και Τάκης Κανελλόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ της ‘3K Επενδυτική Εταιρεία Α.Ε.’, αποκλειστικής μετόχου της 3K Investment Partners, παρουσίασαν χθες τα κριτήρια με βάση τα οποία επενδύουν αλλά και μίλησαν με ενθουσιασμό για τις προοπτικές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

    “Είναι τεράστια τα περιθώρια της ελληνικής κεφαλαιαγοράς” τόνισε ο κ. Τάκης Κανελλόπουλος παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές τοποθετήσεων της εταιρείας. Όπως τόνισε, “αγοράζουμε Κομμάτια εταιρειών – όχι «χαρτιά», επιλέγουμε εταιρείες που παράγουν Κέρδη και αυξάνουν την αξία τους στην πορεία των χρόνων και επενδύουμε δικά μας Κεφάλαια  μαζί με αυτά πελατών μας”.

    Την ίδια στιγμή, υπογράμμισαν ότι η χώρα για μια σειρά από λόγους είναι σε ανοδική πορεία καθώς ακόμη δεν έχουν αποτυπωθεί στις τιμές των μετοχών οι μεγάλες αλλαγές της.

    Σχετικά με τα αντανακλαστικά της “3K” στην κρίση, ο κ. Τάκης Κανελλόπουλος  υπογράμμισε, ότι πάντα οι τοποθετήσεις των αμοιβαίων μπορούν να αλλάξουν και λόγω της πανδημίας έγιναν αλλαγές στα χαρτοφυλάκια, για τις συμμετοχές που διαπίστωσαν ότι η συγκυρία της πανδημίας επηρέασε  σημαντικά τα μεγέθη κάποιων εταιρειών.

    “Προφανώς κάναμε κάποιες αλλαγές για να μην έχουμε μεγάλη έκθεση σε τομείς που φαινόταν ότι θα πληγούν από την πανδημία και κάναμε διορθώσεις στα χαρτοφυλάκιά μας. Δεν σημαίνει ότι επειδή παίρνουμε κάποιες θέσεις μένουμε πάντα σε αυτές πάρα πολλά χρόνια.

    Αν διαπιστώσουμε ότι συμβαίνει κάτι που επηρεάζει σημαντικά τις εταιρείες που έχουμε επενδύσει κάνουμε αλλαγές και το μόνο που υπολογίζουμε είναι τα χρήματα των πελατών  μας και τα δικά μας που έχουμε επενδύσει και πρέπει να διασφαλιστούν.

    Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Κουφόπουλος σημείωσε: “Εν μέσω πανδημίας κάποιοι επιχειρηματικοί κλάδοι απέκτησαν μεγάλη αβεβαιότητα, όπως οι αερομεταφορές, ο τουρισμός, οι τράπεζες.

    Όμως καθώς εξελίσσεται η πανδημία πιστεύω ότι δημιουργείται μια αισιοδοξία  ότι διεθνώς οι οικονομίες είναι καλύτερα προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν ένα δεύτερο κύμα και οι  κυβερνήσεις, οι θεσμοί και οι κεντρικές τράπεζες είναι επικουρικοί και  προετοιμασμένοι για να αντιμετωπιστεί με επιτυχία το πρόβλημα.

    Παρότι θα υπάρχει μια αβεβαιότητα μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, έχουν ήδη εμφανιστεί ευκαιρίες λόγω της κρίσης, αφού κάποιες αποτιμήσεις βρέθηκαν 40 ή 50% χαμηλότερα”.

    H επόμενη μέρα 

    “Το 1/3 των εταιρειών που έχουμε τοποθετηθεί ήταν  net cash  και η ύπαρξη ρευστότητας θα επιτρέψει στις εταιρείες να αναδυθούν δυναμικά την επόμενη μέρα” σημείωσε ο κ. Κοφόπουλος.

    Σχετικά με τις αγορές που πραγματοποίησαν εν μέσω κρίσης ο κ. Κουφόπουλος τόνισε, επίσης,  ότι οι ευκαιρίες δημιουργούνται στην κρίση: “Το Μάιο του 2015 αποφασίσαμε να συστήσουμε ένα νέο Α.Κ., το 3K Greek Value Μετοχικό, εν μέσω μίας πολύ δύσκολης συγκυρίας για την Ελλάδα.

    Όπως στη γεωργία η καλύτερη περίοδος για τη σπορά σιταριού είναι πριν τις βροχές, στις επενδύσεις η καλύτερη περίοδος για απόκτηση υγιών εταιρειών είναι εκείνη, κατά την οποία οι προσδοκίες του πλήθους είναι δυσοίωνες συσκοτίζοντας την ορθολογική κρίση των επενδυτών.

    Μειώσαμε θέσεις σε εταιρείες που μας δημιουργούσαν ανασφάλεια και ενισχύσαμε τις θέσεις μας που σημείωναν πτώση λόγω της αρνητικής ατμόσφαιρας που παρέσυρε πολλούς επενδυτές και πουλούσαν ακόμη και εταιρείες που δεν επηρεάζονταν από την κρίση”.

    Σημειώνεται ότι η απόδοσή του Α/κ σε αυτή την 5ετία (31/5/2015 – 31/5/2020) είναι +53,84% δικαιώνοντας την εμπιστοσύνη της 3Κ Investment Partners στις δυνατές ελληνικές επιχειρήσεις.

    Γιατί η Ελλάδα είναι μεγάλη ευκαιρία

    “Eίναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους, σήμερα, οι επενδύσεις σε μετοχές και ομόλογα, ενώ εχουν σημαντικές προοπτικές, αυτό δεν αποτυπώνεται στους αριθμούς” σημείωσε ο Τάκης Κανελλόπουλος.

    Όπως εξήγησε, από τη μια η επένδυση στο Χρηματιστήριο είναι μια τραυματική εμπειρία για εννέα στους 10 Έλληνες, λόγω του ότι επένδυσαν την περίοδο του 1999 και του 2005 και από την άλλη υπάρχουν πάρα πολλά κακά παραδείγματα εταιρειών και επιχειρηματιών που έχουν δημιουργήσει αποστροφή σε μεγάλο κομμάτι των επενδυτών, ενώ και το περιβάλλον ήταν αρνητικό αφού στη χώρα για πολλά χρόνια υπήρχε μια αρνητική προκατάληψη για το επιχειρείν.

    Πλέον όμως η Ελλάδα προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες καθώς είναι σε εξέλιξη ευνοϊκές κοινωνικό-πολιτικές διεργασίες.

    Η άνευ προηγουμένου κρίση χρέους και η πανδημία έχουν δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες στην ελληνική αγορά που κατά τεκμήριο αγνοούνται από την πλειονότητα των επενδυτών διεθνώς, τόνισαν.

    Η διαρθρωτική βελτίωση της ελληνικής οικονομίας και των θεσμών της, ακόμη δεν αντανακλάται,  στις αποτιμήσεις των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων (π.χ. μετοχικές αξίες).

    Η θεαματική υποχώρηση του ασφαλίστρου κινδύνου της χώρας, όπως καταγράφεται στο τρέχον επιτόκιο του 10ετούς Ομολόγου  δεν έχει ενσωματωθεί στις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχικών αξιών και αυτό δημιουργεί σημαντικές προοπτικές ανόδου των αποτιμήσεών τους.

    Διάφορα μέτρα αποτίμησης αποτυπώνουν ελκυστικά επίπεδα τιμών για τις ελληνική αγορά μετοχών, σε σύγκριση με τις κύριες διεθνείς αγορές μετοχών.

    Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι παντελώς αναντίστοιχη με τη διεθνή πρακτική, υποδηλώνοντας μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης για την ελληνική κεφαλαιαγορά.

     

    “Η ελληνική αγορά είναι πολύ υποτιμημένη σημείωσε ο κ. Κανελλόπουλος, και εξήγησε:

    “Η Ελλάδα ξεπέρασε την περίοδο του ακραίου λαϊκισμού και έχει εισέλθει σε φάση ρεαλιστικής αντίληψης των πραγμάτων και φιλικής προς την οικονομία της αγοράς διακυβέρνηση, η οποία είναι αποδεκτή από την κοινή γνώμη”.

    Υποτιμημένη αγορά

    Ταυτόχρονα,η κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου στην Ελλάδα σε σχέση με το ΑΕΠ είναι σε πολύ χαμηλό σημείο, στο 18%, όταν για τη Γερμανία είναι στο 52% και για τις ΗΠΑ είναι στο 131%.

    Αυτός είναι ένας διαχρονικός δείκτης που αποδεικνύει αν είναι υποτιμημένη μια αγορά.

    Επίσης, το ελληνικό χρηματιστήριο, σημείωσαν,  υστερεί σε απόδοση δραματικά σε σχέση με τα ελληνικά κρατικά ομόλογα κατά τα τελευταία 8 έτη.

    Η εντυπωσιακή υποχώρηση του ελληνικού ασφάλιστρου κινδύνου (απόδοση στη λήξη του 10ετούς ελληνικού ομολόγου) δεν έχει αντικατοπτριστεί στις αποτιμήσεις της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.

    Σήμερα είμαστε στο 1,20% επιτόκιο 10ετούς από 4,5 -5% πέρσι, το ρίσκο μας έχει μειωθεί εντυπωσιακά και ακόμη δεν έχει αποτιμηθεί στις υπόλοιπες αξίες της χώρας. Η κεφαλαιοποίηση έχει μείνει πίσω λόγω της τελευταίας δεκαετίας και είναι θέμα χρόνου να καλυφθεί η διαφορά.

    Η Ελλάδα έχει αλλάξει επίπεδο στην αξιολόγηση των ξένων, και πλέον μπορούν να τη βλέπουν αντί για μαύροι πρόβατο, ισότιμο μέλος και σιγά σιγά θα αρχίσουν να καταλαβαίνουν ότι είμαστε  turnaround story και θα κάνουν και τις ανάλογες αγορές.”

    Σημειώνεται ότι, η 3K Investments Partners ιδρύθηκε από τους κυρίους Κανελλόπουλο, Κουφόπουλο και Καματάκη.

    Ωστόσο τον Οκτώβριο του 2019 ο κ. Καματάκης αποχώρησε από την εταιρεία με τους δύο πρώτους να εξαγοράζουν το μερίδιο του και να είναι σήμερα ισότιμοι εταίροι.



    ΣΧΟΛΙΑ