• Business

    Tα “σερβίς” του Τάκη Κανελλόπουλου

    Τάκης Κανελλόπουλος. Τιτάν

    Τάκης Κανελλόπουλος. Τιτάν


    Από την μία ο όμιλος ΤΙΤΑΝ με 113 χρόνια λειτουργίας και 5.500 εργαζομένους. Από τη άλλη η ύφεση που γύρισε πενήντα χρόνια πίσω την αγορά τσιμέντου στην Ελλάδα. Σε αυτή την τιτανομαχία, ο επί δεκαπενταετίας επικεφαλής διεθνών επενδυτικών σχέσεων του ομίλου , Τάκης Κανελλόπουλος, βάζει τα δυνατά του. Οι Τιτάνες ήταν μια φυλή της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Ισχυρές θεότητες που γεννήθηκαν από τη Γαία και τον Ουρανό και κυβέρνησαν την περίοδο της Χρυσής Εποχή. Στην πραγματικότητα του σήμερα, η λέξη Τιτάνας έχει συνδεθεί απόλυτα με την ελληνική οικονομία μέσω του Ομίλου ΤΙΤΑΝ. Για πάνω από ένα αιώνα, ο ανεξάρτητος παραγωγός τσιμέντου και δομικών υλικών με έδρα την Ελλάδα, διαθέτει εργοστάσια τσιμέντου σε εννέα χώρες και ο τζίρος του ξεπερνάει το 1 δις.

    Ο άνθρωπος – κλειδί για την τσιμεντοβιομηχανία είναι ο Τάκης Κανελλόπουλος. Ο 47χρονος ανιψιός του ισχυρού άντρα του ομίλου Ανδρέα Κανελλόπουλου είναι άριστος γνώστης της χρηματοοικονομικής επιστήμης. Μαθηματικό μυαλό, λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Έχει αναλάβει το δύσκολο κομμάτι της επικοινωνίας με τους θεσμικούς επενδυτές και γνωρίζει πολύ καλά ότι μόνο οι αριθμοί λένε την αλήθεια. Σε απόλυτη συνεννόηση με την ομάδα διοίκησης και την οικογένεια Παπαλεξόπουλου, σκιαγραφεί τα επόμενα βήματα. Τα ταξίδια στο εξωτερικό για “scouting” επενδυτικών ευκαιριών, είναι μέρος της καθημερινότητας του.

    Δεν “λυγίσουν” τα τσιμέντα

    Τα αποτελέσματα του 9μηνου ικανοποίησαν τους αναλυτές. O ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε €1.029,5 εκ., παρουσιάζοντας αύξηση 18,9%.Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα €36,2 εκ.. Μάλιστα η Standard & Poor’s αποσυνδέει την εισηγμένη από την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Άλλο πράγμα οι προοπτικές του ομίλου και άλλο οι προοπτικές της χώρας, διευκρινίζει ο ξένος οίκος στην τελευταία έκθεση πιστοληπτικής ικανότητας της ΤΙΤΑΝ.

    Σημαντική στήριξη στην μετοχή προσφέρει η οικογένεια Κανελλόπουλου. Μόνο το τελευταίο δεκαπενθήμερο, ο πρόεδρος του ομίλου, Ανδρέας Κανελλόπουλος, έχει αγοράσει μετοχές αξίας άνω του 1,5 εκατ. ευρώ.

    Ο κ. Τακης Κανελλόπουλος μιλώντας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών εξήγησε οτι μέχρι πριν λίγα χρόνια, το γεγονός ότι ο όμιλος ήταν εισηγμένος στην Ελλάδα δεν είχε καμία επίπτωση. Αυτή τη στιγμή ωστόσο εκτιμα ότι το γεγονός επηρεάζει την αποτίμησή, η οποία θα ήταν μεγαλύτερη εάν ήταν σε κάποια άλλη αγορά.
    Όπως οι βολεϊμπολίστες κάνουν ¨σερβίς¨, έτσι και ο ίδιος που είναι φανατικός fan του αθλήματος , “χτυπάει” σε νέες αγορές . Μάλιστα, η διοίκηση της εισηγμένης αναζητά ανοίγματα και επενδυτικές ευκαιρίες προκειμένου να προχωρήσει σε εξαγορές. ΗΠΑ, Βαλκάνια, Αίγυπτος ήταν μόνο η αρχή.

    Εν μέσω κρίσης, ο ίδιος βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο. Δηλώνει αισιόδοξος για το 2016 παρά το γεγονός ότι η εγχώρια ζήτηση επέστρεψε στα επίπεδα των αρχών της δεκαετίας του 1960! Εξάλλου, κατά την περίοδο της κρίσης (2006-2015) ο όμιλος αύξησε την παραγωγική του δυναμικότητα κατά 65%, περιορίζοντας παράλληλα το λειτουργικό του κόστος.



    ΣΧΟΛΙΑ