• Business

    Τα πιο ισχυρά διαβατήρια του κόσμου- Πού βρίσκεται το ελληνικό

    • NewsRoom
    διαβατήρια

    διαβατήρια


    To διαβατήριο του Λουξεμβούργου θεωρείται το κορυφαίο διεθνώς για τους επίδοξους πολίτες του κόσμου.

    Η μικρή ευρωπαϊκή χώρα κατέλαβε την πρώτη θέση από τις 199 του «Nomad Passport Index 2022» που δημοσίευσε η εταιρεία συμβούλων φορολογίας και μετανάστευσης Nomad Capitalist.

    Ενώ πολλές ταξινομήσεις διαβατηρίων επικεντρώνονται αποκλειστικά στα ταξίδια χωρίς βίζα, αυτή προσθέτει στη βαθμολογία της τη φορολογία, την παγκόσμια αντίληψη, την ικανότητα απόκτησης διπλής υπηκοότητας και τις προσωπικές ελευθερίες.

    Πέντε παράγοντες

    Ακολουθεί η μεθοδολογία του δείκτη:

    Όσον αφορά τις φορολογικές πολιτικές, 10 βαθμοί απονεμήθηκαν σε μέρη με παγκόσμια φορολογία (Ηνωμένες Πολιτείες) και 50 βαθμοί για εκείνα χωρίς φόρο (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα).

    Η λίστα με τις 50 πρώτες χώρες

    Οι 10 πρώτες θέσεις της κατάταξης παρέμειναν αμετάβλητες από πέρυσι, με διαφορά μισού πόντου μεταξύ του Νο. 1 Λουξεμβούργου και του Νο. 2 της Σουηδίας.

    Οι φόροι είναι υψηλοί και στις δύο χώρες, «αλλά αν θέλετε να φύγετε, είναι σχετικά ευέλικτο», επισήμανε ο Andrew Henderson, CEO της Nomad Capitalist, στο CNBC.

    Και οι δύο χώρες κατατάσσονται σε υψηλά επίπεδα για την προσωπική ελευθερία, είπε.

    Η Ελλάδα βρίσκεται στην 27η θέση.

    Τι άλλαξε τον προηγούμενο χρόνο; Σχεδόν το 85% των θέσεων στη λίστα των 30 κορυφαίων είναι στην Ευρώπη.

    Αυτό που είναι αξιοσημείωτο, επισημαίνει ο Henderson, είναι ότι χώρες όπως η Μάλτα, η Ισλανδία και η Σλοβακία – μέρη για τα οποία οι άνθρωποι «δεν μιλούν συχνά» όσον αφορά την ισχύ των διαβατηρίων – αντιστέκονται σε δυνάμεις όπως η Ιταλία και η Γερμανία. Επίσης σκοράρουν πάνω από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

    Δεν είναι απαραίτητο ότι όσο υψηλότερη είναι η κατάταξη του διαβατηρίου μιας χώρας, τόσο πιο κατάλληλο είναι για κάποιον που θέλει να αποκτήσει δεύτερη ή τρίτη υπηκοότητα εκεί, είπε ο επικεφαλής της Nomad Capitalist.

    Οι άνθρωποι σε γενικές γραμμές φτιάχνουν ένα «χαρτοφυλάκιο διαβατηρίων» για έναν από τους παρακάτω λόγους: για να μειώσουν τους φόρους τους ή για να έχουν ένα εφεδρικό σχέδιο διαμονής. Μια υπηκοότητα Λουξεμβούργου πιθανότατα δεν θα εξυπηρετήσει καμία από αυτές τις περιπτώσεις, είπε.

    Αλλά η υπηκοότητα στην Πορτογαλία, την Καραϊβική ή τη Μάλτα μπορεί – ειδικά για άτομα της δεύτερης ομάδας.

    Ο δείκτης δείχνει επίσης ότι τα διαβατήρια ορισμένων χωρών είναι ισχυρότερα από ό,τι πιστεύουν οι άνθρωποι.

    «Υπάρχουν διαβατήρια που οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι είναι πραγματικά πολύ καλά», τόνισε.

    «Η Μαλαισία οριακά ξεπερνά τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που είναι πολύ ενδιαφέρον… Σε όλους όσους έχω γνωρίσει από την Κεντρική Αμερική δεν αρέσει το διαβατήριό τους… [αλλά] τα διαβατήρια της Κεντρικής Αμερικής είναι στην πραγματικότητα αρκετά καλής ποιότητας».

    Διαβάστε ακόμη:

    Αυτή είναι η μακρύτερη αεροπορική πτήση στον κόσμο – Σχεδιάστηκε λόγω Ρωσίας



    ΣΧΟΛΙΑ