• Business

    Τα «γερά πορτοφόλια» αναζητούν ευκαιρίες για εξαγορές – Ποιοι κλάδοι μπαίνουν στο «ραντάρ» τους

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Προς αναδιάταξη οδεύει ο επιχειρηματικός χάρτης της χώρας.

    Το σαρωτικό πέρασμα του Covid-19 προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αγορά, η οποία αναζητά το νέο σημείο ισορροπίας. Το πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητα από την επέλαση της πανδημίας είναι τεράστιο και αναγκάζει τις επιχειρήσεις να αναθεωρήσουν τη στρατηγική τους. Αποτελεί κοινή πεποίθηση πως στους επόμενους μήνες θα υπάρξουν σοβαρές ανακατατάξεις, κυρίως από την ανάγκη κάποιων να αναζητήσουν «συμμαχίες» που θα διασφαλίσουν την επιβίωσή τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, εγχώριοι όμιλοι και ξένα funds με «γερό πορτοφόλι» και μακροπρόθεσμη στρατηγική σαρώνουν εδώ και λίγο καιρό με την βοήθεια συμβούλων την εγχώρια αγορά για επενδυτικές ευκαιρίες που αναδύονται από τη συγκυρία, θεωρώντας πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για εξαγορές που θα προσθέσουν αξία και προβάδισμα όταν η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει. Κάποιοι μάλιστα έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, προχωρώντας σε απευθείας συζητήσεις και καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση στους υποψήφιους «στόχους».

    Ο κλάδος των τροφίμων βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα κυρίως των ξένων funds, τα οποία διαβλέπουν σημαντικές προοπτικές και δυνατότητες τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Η αυξανόμενη διείσδυση της μεσογειακής διατροφής έχει δημιουργήσει ένα θετικό μομέντουμ για τα ελληνικά τρόφιμα που συνδυάζουν διατροφική αξία και ποιότητα.

    Ενδεικτική είναι η περίπτωση του CVC Capital, το οποίο αποφάσισε να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αποκτήσει τον όμιλο τροφίμων Vivartia (ΔΕΛΤΑ, Μπάρμπα Στάθης, GoodysEverest, κα.) και την Εθνική Ασφαλιστική, την μεγαλύτερη και πιο ιστορική ελληνική ασφαλιστική εταιρεία. Πάνω από 1 δισ. ευρώ εκτιμάται πως είναι έτοιμο να διαθέσει για τις δυο αυτές εξαγορές. Ένα fund που διαχειρίζεται πάνω από 80 δισ. δολάρια και έχει ήδη αποκτήσει στην Ελλάδα τρία ιδιωτικά νοσοκομεία (Metropolitan, Ιασώ General και Υγεία), αρκετές μαρίνες και στρατηγικό ποσοστό στην Skroutz.gr

    Μια άλλη περίπτωση που λέγεται πως μαγνητίζει το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ο τομέας τομάτας της Unilever Hellas (Pummaro). Παρ’ ότι τηρείται μεγάλη μυστικότητα και οι διαρροές είναι στοχευμένες και με φειδώ, η πολυεθνική εταιρεία φέρεται να ανέθεσε στην Alpha Bank την ευθύνη διεξαγωγής διαγωνισμού πώλησης του τομέα. Πληροφορίες της αγοράς λένε πως έχουν σπεύδει ήδη αρκετοί εγχώριοι παίκτες να δηλώσουν παρόν, όπως η εταιρεία ζυμαρικών Μέλισσα Κίκιζας αλλά και ανταγωνίστριες εταιρείες που δεν διαθέτουν επώνυμα brands.

    Στο «ραντάρ» των διεθνών επενδυτών μπαίνουν επίσης οι πολλά υποσχόμενοι τομείς της πράσινης ενέργειας, των τεχνολογιών και της πληροφορικής που κατά γενική ομολογία έχουν τεράστια περιθώρια ανάπτυξης. Η αίσθηση που υπάρχει είναι πως στους επόμενους μήνες θα υπάρξουν αρκετά deals, με δεδομένη την κινητικότητα που παρατηρείται τελευταία. Η μείωση των αποτιμήσεων αλλά και ο πακτωλός χρημάτων ύψους 72 δισ. ευρώ που αναμένεται να εισρεύσουν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια από τα ευρωπαϊκά Ταμεία αποτελούν ισχυρό δέλεαρ για κάθε επενδυτή.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ