Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών
Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να σταλεί σήμερα το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να ευελπιστεί πως θα καταφέρει να πείσει τους Ευρωπαίους ότι η περικοπή των συντάξεων είναι ένα περιττό μέτρο και να εξασφαλίσει τη μη εφαρμογή τους.
Είναι γεγονός πως η κυβέρνηση έχει συμμάχους σε αυτή τη “μάχη” για τις συντάξεις, με σημαντικότερο εξ αυτών τη Γαλλία, ενώ και η Κομισιόν επισήμως αναμένεται να επιβεβαιώσει τις προβλέψεις για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%. Το δύσκολο όμως είναι να πειστούν οι πιο “δύσκολοι”, όπως η Γερμανία, που είναι πιο κοντά στις απόψεις του ΔΝΤ, το οποίο επιμένει στην περικοπή των συντάξεων. Έτσι, το πιθανότερο είναι ότι έχουμε μπροστά μας μία μακρά περίοδο σκληρών διαπραγματεύσεων μέχρι το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, όπου αναμένεται θα κριθεί σε πολιτικό επίπεδο το αν τελικά οι συντάξεις θα περικοπούν περαιτέρω ή το μέτρο θα αναβληθεί ή θα καταργηθεί. Γεγονός είναι πάντως ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα ήθελαν να τελειώσουν “αναίμακτα” με το ελληνικό ζήτημα, ώστε να ασχοληθούν απερίσπαστα με το πραγματικά μεγάλο πρόβλημα των τελευταίων μηνών, που είναι η Ιταλία.
Σε μεγάλο βαθμό, το ζήτημα των συντάξεων είναι για τους Ευρωπαίους περισσότερο θέμα γοήτρου και λιγότερα θέμα ουσίας. Πολλοί είναι αυτοί που αναγνωρίζουν πως η μείωσή τους δεν είναι απαραίτητη, είναι όμως συμφωνημένη, και σε περίπτωση που δεν υλοποιηθεί, εκφράζονται φόβοι ότι το μήνυμα που θα σταλεί είναι ότι, μόλις λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, η Ελλάδα αρχίζει ήδη να κάνει πίσω από τα συμφωνηθέντα.
Προφανώς, αυτό είναι ένα μήνυμα που η κυβέρνηση δεν θέλει να σταλεί. Ειδικά μετά τις βαριές απώλειες στο Χρηματιστήριο και την άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, είναι πλέον σαφές ότι η επαναφορά της χώρας μας στην κανονικότητα δεν είναι αυτονόητη, και η οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη μπορεί να εκτροχιάσει την πορεία προς την επιστροφή στις αγορές. Το θέμα είναι πόσο αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αναλάβει το ρίσκο της επιμονής στη μη εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων για να κερδίσει πολιτικό χρόνο, θέτοντας σε κίνδυνο όμως την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει το τελικό νομοσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 στα μέσα Νοεμβρίου, ενώ λίγο αργότερα εκτιμάται ότι θα έχουμε τη γνωμοδότηση της Κομισιόν. Επομένως, το Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου λογικά δεν θα “βγάλει” ειδήσεις για τη χώρα μας, και οι όποιες εξελίξεις παραπέμπονται για το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, χωρίς βέβαια να αποκλείεται και το ενδεχόμενο μίας έκτακτης συνεδρίασης μέσα στον Νοέμβριο, εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Από εκεί και πέρα, υπάρχει και το ζήτημα των τραπεζών που προβληματίζει τόσο την κυβέρνηση όσο και τους Ευρωπαίους, παρά το γεγονός ότι τα πρόσφατα stress tests πέρασαν… αναίμακτα, καθώς η πρόσφατη κατάρρευση των μετοχών τους δείχνει ότι παραμένουν ευάλωτες σε πιέσεις και αν δεν υπάρξει ουσιαστική επιτάχυνση της επίλυσης του προβλήματος των “κόκκινων” δανείων, πιθανόν να αντιμετωπίσουν περαιτέρω προβλήματα.
Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και το ζήτημα της Folli Follie, που φαινομενικά μπορεί να δείχνει άσχετο, όμως δεν είναι καθόλου: το σκάνδαλο της Folli Follie δεν είναι μία υπόθεση που αφορά μόνο μία εταιρεία, αλλά εξελίσσεται σε μία υπόθεση που πλήττει το κύρος και την αξιοπιστία της ελληνικής χρηματαγοράς στο σύνολό της, με αποτέλεσμα οι ανησυχίες των επενδυτών για το τι μέλλει γενέσθαι στην Ελλάδα να φουντώνουν, αντί να καταπραΰνονται, και την επιστροφή στις αγορές να απομακρύνεται, αντί να πλησιάζει…