• Business

    Sunlight: Ξεκινά λειτουργία η μονάδα της στις ΗΠΑ- Αναζητά επιστήμονες για το δεύτερο τμήμα R&D στην Αττική

    Λάμπρος Μπίσαλας, Διευθύνων Σύμβουλος Sunlight


    Τον επόμενο μήνα αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της η μονάδα συναρμολόγησης της Sunlight  στις ΗΠΑ στη Βόρεια Καρολίνα, της θυγατρικής της Sunlight Batteries USA Inc, που θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη των μεριδίων της εταιρείας πέραν του Ατλαντικού.

    Η μονάδα αναπτύσσεται σε έκταση 9.700 τ.μ.,  και είναι μεγαλύτερη από την ήδη υπάρχουσα -αντίστοιχη- στη Βερόνα της Ιταλίας, η οποία εξυπηρετεί την αγορά της Ευρώπης.

    Η νέα παραγωγική βάση της Sunlight στις ΗΠΑ θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την παραγωγική δυναμικότητα των μπαταριών έλξης κατά 200.000 στοιχεία ανά έτος, εξασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, καλύτερους χρόνους παράδοσης των προϊόντων στους διεθνείς συνεργάτες της εταιρείας, σε όλη την αμερικανική ήπειρο.

    Με τη λειτουργία του εργοστασίου στη Βόρεια Καρολίνα, η Sunlight θα ενισχύσει περαιτέρω τα μερίδια αγοράς της, ιδίως σε τομείς που παρουσιάζουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

    Από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο κλάδος των μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα βιομηχανικής χρήσης (EIVs), όπου το μερίδιο της Sunlight έχει φθάσει πλέον στο 10% της παγκόσμιας αγοράς.

    Η  Sunlight έχει παρουσία τα τελευταία 6 χρόνια στην αμερικανική αγορά, παρέχοντας όλη την γκάμα των βιομηχανικών μπαταριών και φορτιστών της για ηλεκτρικά οχήματα βιομηχανικής χρήσης (eIVs) σε σημαντικούς διεθνείς συνεργάτες του κλάδου της εφοδιαστικής αλυσίδας.

    Νέο τμήμα R&D στην Αττική- κάλεσμα σε 50 επιστήμονες να δουλέψουν στην Ελλάδα

    Όσον αφορά τα στρατηγικά σχέδια της εταιρείας, είναι εστιασμένα στην ανάπτυξη μπαταριών λιθίου σε νέες εφαρμογές, με στόχο να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας νέας αγοράς  που αναπτύσσεται δυναμικά καθώς οι μπαταρίες λιθίου αντικαθιστούν σταδιακά τις μπαταρίες μολύβδου και καθώς δίδεται έμφαση στην ηλεκτροκίνηση.

    Η Sunlight θα αναπτύξει ένα νέο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης με έδρα την Αττική και γι αυτό αναζητά 50 νέους επιστήμονες, μηχανικούς για να το επανδρώσει.

    Ήδη έχει ξεκινήσει με επαφές και αγγελίες σε ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια αλλά και εταιρείες του ανταγωνισμού ώστε να προσελκύσει τους  Έλληνες επιστήμονες που ενδιαφέρονται να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι το πρώτο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας λειτουργεί στη μονάδα της στην Κομοτηνή.

    Όπως τονίζουν πηγές από την εταιρεία, στόχος της Sunlight είναι οι νέες εφαρμογές μπαταριών λιθίου σε ηλεκτρικά λεωφορεία και ηλεκτρικά πλοία αλλά και να αναπτύξει τις μπαταρίες λιθίου στα AGV οχήματα και τα περνοφόρα.

    Ανοδική πορεία στα αποτελέσματα το 2019

    Το 2019 η εταιρεία σημείωσε αύξηση εσόδων και κερδών. Τα ενοποιημένα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 180,18 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 66% και τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) σημείωσαν αύξηση 12,9% φτάνοντας τα 19,66 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 10,1 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 2,7%.

    Η σημαντική αύξηση των εσόδων είναι κυρίως αποτέλεσμα της σταδιακής αποκατάστασης της παραγωγικής μονάδας της εταιρείας, η οποία είχε καταστραφεί από πυρκαγιά τον Μάιο του 2018.

    Η εταιρεία αποκατέστησε σταδιακά την παραγωγικότητά της και από 40% που ήταν στο τέλος του 2018, ανήλθε στο 100% το καλοκαίρι του 2019.

     Η ζήτηση για βιομηχανικές μπαταρίες  φέτος επηρεάστηκε από την κρίση της πανδημίας  αλλά εκτιμάται ότι θα αρχίσει να ανακάμπτει προς το τέλος του έτους.



    ΣΧΟΛΙΑ