• Business

    Sunlight: Οι επενδύσεις, οι νέες προσλήψεις και τα μπόνους στους εργαζομένους

    Sunlight: Οι επενδύσεις, οι νέες προσλήψεις και τα μπόνους στους εργαζομένους

    Λάμπρος Μπίσαλας, Διευθύνων Σύμβουλος της SUNLIGHT


    Σε νέες προσλήψεις και επιπλέον παροχές στους εργαζομένους της προχώρησε η Sunlight η οποία συνεχίζει τη θετική της αναπτυξιακή πορεία και τις επενδύσεις.

    Συγκεκριμένα η Sunlight, μέλος του Ομίλου Olympia με επικεφαλής τον Πάνο Γερμανό, ανακοίνωσε ότι εντός του 2021 και εν μέσω πανδημίας προχώρησε σε περισσότερες από 300 νέες προσλήψεις ενώ παράλληλα όπως επισημαίνουν πηγές της εταιρείας στο mononews, ακόμη 100 θέσεις εργασίας είναι ενεργές προκειμένου να καλυφθούν το επόμενο διάστημα.

    Εξάλλου πέραν των 300 νέων εργαζομένων που εντάχθηκαν στην εταιρεία – στην πλειονότητά τους στο νέο  βιομηχανικό συγκρότημα της Ξάνθης –  προστέθηκε πρόσφατα και το ανθρώπινο δυναμικό της Technoform. Καθώς η Sunlight υπέγραψε μέσα στον Ιανουάριο συμφωνία εξαγοράς του 70% της συγκεκριμένης επιχείρησης με έδρα το Κιλκίς, που δραστηριοποιείται στο σχεδιασμό και την κατασκευή καλουπιών και εξαρτημάτων υψηλής τεχνολογίας.

    Οι νέες παροχές στους εργαζομένους

    Εκτός όμως από τις προσλήψεις στις οποίες προχώρησε, η εταιρεία προσφέρει και 3 εκατ. ευρώ, πλέον της τακτικής μισθοδοσίας, σε μπόνους απόδοσης, πριμ παραγωγικότητας και επιπλέον παροχές στους εργαζομένους.

    Τα μπόνους απόδοσης μάλιστα, τα οποία διατίθενται ετησίως σε όλους τους εργαζομένους με βάση τη συνεισφορά τους στους εταιρικούς στόχους,  για το 2021 θα είναι υψηλότερα λόγω της πολύ θετικής πορείας της εταιρείας το 2021.

    Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το Α’ εξάμηνο του 2021, ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 126 εκατ. ευρώ έναντι 75 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα της περασμένης χρονιάς, καταγράφοντας αύξηση κατά 68%.

    Τα Κέρδη προ Τόκων, Φόρων και Αποσβέσεων ήταν ύψους 13,1 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 4,7 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο, α΄ εξάμηνο του 2020. Η αύξηση αυτή της τάξης του 180% οφείλεται δε, σύμφωνα με την εταιρεία, στον ενισχυμένο όγκο πωλήσεων και τη μείωση του παραγωγικού κόστους –ειδικότερα των μπαταριών έλξης– στην προσθήκη νέων πελατών από το χώρο των Κατασκευαστών Πρωτότυπου Εξοπλισμού αλλά και στη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου προϊόντων της.

    Επιπλέον για το 2022, η εταιρεία ανακοίνωσε ήδη αύξηση 10% στο βασικό ημερομίσθιο των εργαζομένων στην κατώτατη μισθολογικά βαθμίδα. Μία αύξηση μεγαλύτερη από τη νομικά προβλεπόμενη του 2%, με βάση την πρόσφατη απόφαση του αρμόδιου υπουργείου.

    Οι νέες επενδύσεις

    Όσον αφορά στο επενδυτικό της πλάνο, η Sunlight έχει προγραμματίσει επενδύσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση εξοπλισμού και μηχανημάτων καθώς και για τη δημιουργία νέων γραμμών παραγωγής-συναρμολόγησης προϊόντων μολύβδου-οξέος και προϊόντων ιόντων λιθίου.

    Το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης που έχει ανακοινωθεί, ύψους 30 εκατ. ευρώ, αφορά στην ενίσχυση του υπάρχοντος εξοπλισμού στο εργοστάσιο μπαταριών μολύβδου-οξέος στην Ξάνθη με υπερσύγχρονα αυτόματα μηχανήματα και στην επέκταση των εργοστασίων συναρμολόγησης στη Βερόνα της Ιταλίας και τη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ.

    Επιπλέον 20 εκατ. ευρώ επενδύονται στην ενίσχυση της παραγωγής μπαταριών ιόντων λιθίου καθώς δημιουργούνται τρεις αυτοματοποιημένες γραμμές συναρμολόγησης για συστάδες στοιχείων λιθίου και ολοκληρωμένα συστήματα μπαταριών λιθίου, καθώς και μία γραμμή συναρμολόγησης για Έρευνα και Ανάπτυξη modules και μπαταριών λιθίου.

    Η επένδυση αυτή των 50 εκατ. ευρώ αυξάνει τη συνολική δέσμευση κεφαλαιουχικών δαπανών της εταιρείας σε 180 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2021-2023. Από αυτά, τα 150 εκατ. ευρώ προορίζονται για την ενίσχυση της παραγωγής προϊόντων λιθίου και τα 30 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη παραγωγή προϊόντων μολύβδου.

    Εξάλλου τον περασμένο Νοέμβριο το υπουργείο Ανάπτυξης ενέκρινε τη χρηματοδότηση της εταιρείας που περιλαμβάνει τη δημιουργία κέντρου έρευνας και ανάπτυξης καθώς και πιλοτικής γραμμής παραγωγής καινοτόμων μπαταριών λιθίου. H συνολική επένδυση της Sunlight ανέρχεται σε 105,26 εκατ. ευρώ  με τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ύψους 49,9 εκατ. ευρώ να καλύπτει το 47% του συνολικού κόστους του έργου και το υπόλοιπο ποσό των 55,36 εκατ. ευρώ να αναμένεται να προέλθει από ίδια κεφάλαια της εταιρείας.

    Διαβάστε επίσης:

    Γεωργιάδης: Χρηματοδότηση 49,9 εκατ. ευρώ στη SUNLIGHT για ερευνητικό προγράμμα και ανάπτυξη βιομηχανικής παραγωγής μπαταριών λιθίου

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ